lördag 27 februari 2010

Tack Sverker!

Gullan har fått låna en stor röd soptunna av Sverker. Det finns så mycket att sortera ut och slänga efter denna vecka. Gullan öppnar locket för den första fadäsen, fäster blicken i kameran och citerar idolen: Ska det vara på det här sättet?


 1. Kommentarsfältet på Intranätet. Uppmuntrande nog handlade veckans lansering mest om det som inte är tillåtet för hugade debattörer. Det är inte tillåtet att lämna anonyma kommentarer. Detta för att debattklimatet och diskussionerna ska bli bra. Inledningsvis fanns också skriftliga ordningsregler. Det var förbjudet att svära, leva bus eller komma med otrevliga yttranden. Efter det att upprörda sagofigurer protesterat mot att det förväntades behöva uttryckliga regler för att de skulle låta bli att svära upphävdes ordningsreglerna. Intressant att pratarbetarna trodde att det var nödvändigt att upprätta stränga regler för intern kommunikation! Trots att Gullan saknat direkta förbud i bloggen har inte någon debattör åkallat hin håle i sina debattinlägg. Gullan tycker inte heller att debattklimatet varit dåligt eller att tonen varit otrevlig – även om det hettat till ibland. Pratavdelningen hänvisar till kafferum, mejl eller andra kanaler för det fall att någon vill föra anonyma diskussioner. Andra kanaler… Gullan kan inte göra annat än säga: Tack!

 2. När det gäller fadäs nummer två behöver Gullan bara lyfta på locket. Bill O´bull hoppar i galen tunna helt av egen kraft! Gullan har full förståelse för att det kan vara svårt att svara på frågor inom områden som Totalstyrelsen inte har koll på. Det är inte lätt att göra något bra av en sådan intervju. Men att en företrädare för myndigheten uttalar sig hotfullt mot en journalist som gör sitt jobb… Fy skäms Bill O´bull! Gullan undrar om inte pratarbetarna på Totalstyrelsen borde ägna sig åt att mediaträna cheferna istället för att förmana debattörer på Intranätet och jaga bloggare? Det tål också att fundera på vad som ligger bakom ett sådant arrogant beteende. Är det sådant som cheferna får lära sig på sina utvecklingsseminarier med Galej? Var Bill O´bulls utbrott ett exempel på det offensiva ledarskapet? Eller är det ett symtom på den hybris som kan följa på att ha blivit upphöjd till grekisk gud i de astrologiska personlighetstest som Galej erbjudit ledningsgruppen?

 3. Jävsfadäsen. Gullan har länge levat i tron att Måns är någon slags expert på jäv. Han började ju med buller och bång att riva i jävsfrågan när han kom till Totalstyrelsen. När det gäller hur en jävsbedömning ska gå till måste Gullan citera Måns själv: Bedömningen innefattar en värdering av olika former av bindningar, förhållanden och relationer (både aktuella och tidigare) som skulle kunna påverka utförandet av ett aktuellt uppdrag och där det kan finnas ett utrymme för olika bedömningar i det enskilda fallet. I en sådan värdering ingår självklart att ta ställning till hur omvärlden kan tänkas uppfatta en viss persons medverkan i en aktuell fråga. Det finns inget absolut rätt eller fel i dessa avgöranden. En generell utgångspunkt vid bedömning av risken för att myndighetens trovärdighet kan skadas är dock att en försiktighetsprincip ska tillämpas. Det innebär att det i varje enskilt fall måste göras en noggrann individuell bedömning om det kan finnas några intressekonflikter som myndigheten måste ta hänsyn till. I fortsättningen måste vi vänja oss vid att diskussionen om intressekonflikter och jäv blir allt vanligare. Det behöver inte vara någonting negativt.
  Vackert sagt! Gullan utgår därför från att Måns välkomnar veckan debatt. Men hur tänkte man i då Risksjukvårdsnämnden? Om Gullan fattat det hela rätt fick nämnden redan i höstas indikationer på att det fanns de som ifrågasatte konsultens opartiskhet. Ändå baxade man beslutet ända fram. Var fanns försiktighetsprincipen då?

Gullan smäller igen locket om veckans fadäser. BANG!

Tack till Baghdad Bob och andra vakna kommentatorer! Slutligen följ länken för ett tips från Gullans trogne läsare i Washington. Inlägget uppdaterat 5 mars efter inspiration av Salongslejonet och efter påtryckningar från Puking Kid.

61 kommentarer:

 1. Är relativt ny i bloggsfären - har svårt att hitta tillbaka till diskussionen med den anställde från "självförhärligandeverket"(?). Jag förstod aldrig om det var För-Hälsan-I-tidenverket som åsyftades - om så, så finns det nog utrymmme för att 'länka' till en eventuell bloggsaga där om Kommandorskan...

  SvaraRadera
 2. Diskussionen fanns under inlägget Tydlighet den 4 februari. Gullan trodde det handlade om det stora utbildningsinstitutet i Solna... Vore kul att få länken till bloggen om Kommandoran!

  SvaraRadera
 3. Tjänsten som Zeus ska visst vara vakant...

  SvaraRadera
 4. Eftersom jag tyvärr missade Rapport-sändningen är jag tacksam för SVT Play. Obetalbart!

  SvaraRadera
 5. Nu finns utredningen om hjärttransplantationer att läsa för den som är intresserad:
  http://www.socialstyrelsen.se/publikationer2010/2010-2-12/Documents/2010-2-12.pdf
  Då kan man förstå varför inte Karolinska fick det. Om bara rapporten kommit ut lite tidigare så hade nog debatten sett annorlunda ut. Men, den finns ju alltid att få ut via diariet och via de handlingar som skickas ut - men det känns som om ingen brytt sig om att läsa, bara diskutera varför inte Stockholm får rikssjukvård...

  SvaraRadera
 6. Om det är ett riktigt beslut i sak är det ju ännu värre om det kan bli ifrågasatt på grund av jäv.

  SvaraRadera
 7. Ja - visst är det så! Problemet är ju inte utredningar eller jäv - problemet är att de politiker som sagt och lovat heligt att de ska se till patienters bästa över hela landet plötsligt hamnar i regionpolitik och säger att Sthlm ska ha allt. Idag åker alla norrlänningar till Gbg för transplantationer...

  SvaraRadera
 8. Hej Gullan, Tack för en rolig blogg, intressant också även om jag som utomstående inte riktigt hänger med vad som händer på Totalstyrelsen. Jag känner dock igen mycket från mina tidigare jobb på olika myndigheter. Måns finns visst överallt. Om jävet vill jag bara säga att det är kanske inte det mest intressanta, särskilt inte när jag läst vad utvärderare R. Venglén har skrivit. Det går faktiskt inte att avgöra vilket empiriskt underlag han stöder sig på när han gör sina bedömningar. Jag undrar då vad Rikssjukvårdsnämnden har gjort för att kunna fatta sitt beslut?

  SvaraRadera
 9. Nu blev det skämmigt Gullan. Jag hade nästan hoppats att gudinnetesten inte skulle komma upp. Här vässar jag mig för att ta itu med kvacksalveriet medan de sitter och dinglar med kristallerna i landet gullegull. Har jag de ledare jag förtjänar? Vad har jag gjort för att förtjäna detta gäng? Jag får hoppas att du har rätt i att sanning inte kan skada. Risken är väl det ger vatten på kvarn om att staten inte längre lockar de skarpaste hjärnorna.
  /Pippi

  SvaraRadera
 10. Gullan skrattar gott åt Pippis formuleringskonst!

  SvaraRadera
 11. Jag har rannsakat mig själv och kommit fram till att jag kanske ändå har de ledare jag förtjänar. Jag blev ju glad när Bamse fick sparken. Han stod så ofta i vägen för mig. Och jag har blivit glad när andra har fått gå ut bakvägen också. Det kanske är rätt åt mig att jag nu befinner mig i ett läge där jag bara se på medan vilka dumheter och tarotkort som helst passerar?
  /Pippi

  SvaraRadera
 12. Veckan börjar bra! Gullans "soptunna
  "satt som en sportmössa" på må morgonen.
  Smäckigt inlägg om Galej. På deras webb (se Gullans länk) står det: "När Homeros skrev Illiaden skapade han Olympens tolv gudar som en avbild..."
  Vem skapade gudar egentligen? Syftningsfel eller hjärnsläpp?

  SvaraRadera
 13. Gullan, hur är det med den egna moralen???

  För en vecka sedan skrev du att du bara sparkar uppåt, aldrig åt sidan, aldrig neråt. Nu upplever jag att sparkarna flyger lite åt alla håll när du ger dig på de stackare som jobbar med kommunikation och webb ...

  SvaraRadera
 14. Sparkar som riktar sig åt ett helt kollektiv interna mediaarbetare kan nog vara förenligt med moralen att sparka försiktigt åt sidan. Men det tål att fundera extra på...

  SvaraRadera
 15. åh, det var ingen spark, mer en kamratlig knuff i sidan, enligt min uppfattning. är det stackare som jobbar som kommunikatörer & webbstrateger på Totalstyrelsen – definieras de bäst så? men ändå, kanske kan Gullan kommentera lite om var ordningsregler etc formuleras, egentligen? Av de webbstrategiska stackarna eller är det napoleonbakelsen Måns som väser i bakgrunden?

  ibland blir jag elitistisk och önskar att outhärdlig enfald ska raderas från vår jord. kan därför någon duktig hacker gå in och digitalbomba bloggen/rövbölden Totalstyrelsens (ja, med -s på slutet)?

  åh, glömde nästan Bill O'Bull - tänka sig att Prinsessan på ärten fått en sådan fin position på Totalstyrelsen.

  Gullan – får vi svära på din eminenta blogg? jag har hållit mig…..nu spricker jag snart.

  SvaraRadera
 16. naturligtvis har jag varit en dålig gäst, och glömt tacka för ett utmärkt värdskap. Gullan - jag älskar din blogg mest av alla bloggar!

  Gullan rules! det betyder att Gullan är i full färd med att sluka napoleonbakelsen Måns - med hull och morrhår. vi hejar på.

  SvaraRadera
 17. Summan av kardemumman är väl inte så mycket att Bill O'bull vet var han har tjänsteutövande journalist, som att alla vi andra från och med nu vet var vi har Bill O'bull?

  SvaraRadera
 18. Tack A R för kontinuerligt stöd! Gullan gör gästbesök i din blogg ibland - och förundras!

  SvaraRadera
 19. eh..hrmm...ja, det blev lite konstigt där med min blogg...kunde jag rodna skulle jag göra det nu. min blogg är resultatet av en hjärna som sliter räv dagarna i ända i Bistra Verkligheten, och på kvällarna behöver Något Annat.

  SvaraRadera
 20. Gullan, på Totalstyrelsen finns inga försiktiga sparkar. Många, inklusive du själv, upplever en tåvickning som värsta hoppsparken. Tänk på det.

  SvaraRadera
 21. ..ömma tassar är kanske ett kompetenskrav, eller ett klimatmått?!

  SvaraRadera
 22. Ja, fast ömma tassar har man alltid haft, även innan Måns & Co

  SvaraRadera
 23. En tröst är att läsa Machiavelli som ger någon slags förförståelse inför det som kommer att hända (det händer alltid men man känner sällan igen det).
  N. skriver: För närvarande finns det en furste - vilken är inte lämpligt att nämna här - som aldrig predikar annat än fred och trohet, men som är synnerligen fientligt inställd till båda delarna; och freden och troheten hade, om han hade iakttagit dem, vid flera tillfällen berövat honom hans anseende och rike.

  SvaraRadera
 24. Fast ingen har väl tydligare än Machiavelli skrivit om behovet av att vinna stöd från de som ger en makten. Och vem är det som ger Totalstyrelsen dess makt? Inte är det landet gullegull väl?
  /Pippi

  SvaraRadera
 25. Har funderat en hel del kring Gullans svar och har nu skrivit ett klargörande på min blogg angående "filter" (klicka på mitt namn).

  SvaraRadera
 26. http://itivarden.idg.se/2.2898/1.299572/socialstyrelsen-i-sagoform-ar-ingen-vacker-historia

  SvaraRadera
 27. Jag gillar verkligen din blogg Gullan och följer den noga. Har tidigare inte kommenterat själv, men nu är det dags. för mig är det uppenbart att det är den rådande bristen på kommunikation inom Totalstyrelsen som leder till att folk är frustrerade. Det känns kanske lite orättvist att kollektivt peka ut kommunikatörerna som några svansviftare som agerar som Måns "spioner". Kan från säker källa försäkra att många inom den gruppen är precis lika kritiska till det rådande läget som andra yrkesgrupper. Vill förresten gärna kommentera Strömmingsfesten som var uppe i förra inlägget. Jag känner inte alls för att gå och tänker inte göra det (även om det kanske skulle ge en chans att få träffa Gullan, även om jag nu inte skulle veta att det var du).

  SvaraRadera
 28. Utan att överdriva sin betydelse vill Gullan ändå uttrycka sin förvåning över hur intetsägande artikeln blev. Om Gullan hade varit journalist på DM hade hon gjort ett stort uppslag med tecknade bilder på huvudpersonerna i sagan och kommentarer från anställda och ledningen. Artikeln som publicerades idag kunde lika gärna ha hittats på Totalstyrelsens Intranät. Varför bryr sig journalister om att intervjua överhuvudtaget när de inte är särskilt intresserade av svaren?

  SvaraRadera
 29. Tack anonym! Gullan tror att du säkert har rätt om kommunikatörerna. Samtidigt har de en svår uppgift. Det är deras jobb att sälja ledningens budskap alldeles oavsett vad de själva tycker. Synd att vi inte kan ta en svängom tillsammans på festen!

  SvaraRadera
 30. Artíkeln i DM innebär dock att det fr.o.m. nu kommer att bli fler som läser Gullans blogg. Och inte vilka som helst heller.

  SvaraRadera
 31. Bloggen beskrivs i artikeln tyvärr som en missnöjesyttring. Jag vill gärna tro att den är viktigare än så. Att bloggen också berör viktiga frågor om hur vårt offentliga samhälle styrs och fungerar.

  SvaraRadera
 32. DM har väl knappast något emot om Måns försvagar Totalstyrelsen?

  SvaraRadera
 33. Men herregud Gullan och alla gamla Socialstyrelse-stofiler ni tillhör ju en förlegad törnrosasömnig myndighet. Inse det. Vem är egentligen nöjd med myndighetens prestation? Vad har myndigheten haft för legitimitet? Verkningslöst, sa Bill. Tandlöst, sa Bull.

  Är det inte bara bra att personalen nu surnar till så att Måns vision kan uppfyllas och man sedan istället kan anställa ny kompetent personal? Bloggen är verkligen ett uppfriskande inlägg för att visa att resultat aldrig varit intressant för Socialstyrelsens personal.

  Spotta upp er!

  SvaraRadera
 34. Håller med! Bra att nån rör om i grytan, sällan sett så ineffektiv organisation.

  SvaraRadera
 35. Hej anonym! Totalstyrelsens personal är mycket väl medveten om att det finns en stark extern kritik mot vad vi presterar. Ledningen framhärdar dock i skenbudskapet att vi är excellenta och ohotade i vår makt samt att vi alla ska fortsätta med samma arbetsuppgifter som tidigare. Eftersom ledningen inte ger några som helst besked om hur de har tänkt sig att vi ska förändras finns möjlighet för hugade debattörer att komma med tips. Gullan erbjuder forumet. Så medborgare: maila in de problem som ni vill få åtgärdade så att vi anställda på Totalstyrelsen kan fylla i våra Galejträd!

  SvaraRadera
 36. Kors!! Vad säger Gullan om "Socialstyrelse-stofiler" och "att resultat aldrig varit intressant för Socialstyrelsens personal" ?

  För övrigt så tycker jag Gullan är lite fåfäng i sin kommentar om DMs artikel. Att vara anonym och kändis i media går ju sällan ihop ...

  SvaraRadera
 37. Gullan medger att kommentaren om DM-artikeln var högmodig. Journalisten kittlade Gullans fåfänga med intressanta frågor. Förväntningarna var därför alltför högt ställda. Men medge att artikeln var lite tråååkig ändå!?

  SvaraRadera
 38. På Totalstyrelsen finns inga andra stofiler än Gullan! Nej, Gullan håller inte alls med om att resultat inte skulle vara intressant för Totalstyrelsens personal. Tvärtom! Där finns massor av kunniga, idoga, sanningssökande figurer som brinner för sina frågor och som också är beredda på att ompröva sina arbetssätt för att bli mer effektiva. Så tänker Gullan, men hon är inte helt ojävig i frågan...

  SvaraRadera
 39. så bloggen totalstyrelsenS har hackats nu!

  SvaraRadera
 40. ..eller också är det bloggaren som kommit ut som sitt rätta jag. Han/hon/den/det/de försöker trolla här.

  SvaraRadera
 41. Hej Gullan

  Ser att du rensat bort både det inlägg där Pär anklagar webbstrategerna för att hacka bloggar och även struntat i att publicera mitt svar/motfråga ...

  Då undrar man, du funderar inte på att ta bort hela din bloggpost där du orättvist hånar webbstrateger och informatörer i allmänhet?
  Det du skriver där stämmer inte med verkligenheten. Kommentarsfunktionen beställdes av webbkonsulterna redan i november 2009 och då fanns inga krav eller önskemål om anonymitet, vare sig från ledningen eller användarna. Att strypa den möjligheten är alltså inget ledningen kommit på nu. Tidpunkten för lanseringen av kommentarsfunktionen blev olycklig med tanke på högt-i-tak-debatten, det medges, och de ordval som intranätredaktören skrev in i kommentarspolicyn var heller inte bra men inget av detta hade den konspiratoriska koppling till ledningsgruppen som du utmålar. Det hade en annan bakgrund, tro mig.
  Vad gäller ditt angrepp på alla informatörer för att de inte mediatränat BilloBull så stämmer inte det heller. BilloBull har redan innan sin misslyckade intervju erbjudits mediaträning men själv avböjt. Man kan dock tro att han nu har lärt sig något av sitt misstag för han har bett både journalisten och sina avdelningskollegor om ursäkt.

  Kort sagt Gullan, informatörer och webbarbetare är inte ledningsgruppens lakejer, och ditt hån av dem är inget du vinner sympatier på.

  Med vänliga hälsningar
  The puking kid

  SvaraRadera
 42. Moliere hade inte kunnat göra det bättre!

  Tablå 1
  1658 skrev Moliere farsen De löjliga preciöserna. Det var en samtidskritik av konventioner och språkbruk i de litterära salongerna som blev en formidabel succé. Jag kommer osökt att tänka på den salong och det galanteri som nyligen sett dagens ljus på Totalstyrelsen. Måns inledde starkt med förtrolig kontakt med Ribban, som på kort tid lyckades förvandla Måns från en högst medioker preciös till tjusig förförare med skinande rustning och ett lysande språk - en fullfjädrad preciös. Klädkod, etikett och förfining, representation och gyllene salar är numera samlingsnamn för de bastioner varifrån Totalstyrelsen ska låta socialtjänst och hälso- och sjukvård få veta hut. Med ett språkbruk hämtat från min gamla kompis Olle utstrålar Måns numera en omåttlig social brunst "Je suis l´etat" - jag är Totalstyrelsen, punkt slut! Denna hybris har spritt sig som en löpeld. Måna, Bill o'bull, Snorkfröken och många fler i hovet har fått luft under vingarna och kan oförblommerat sprida känslan av överhöghet. Denna starka känsla har även interfolierat det språkbruk som ska, så att säga, göra skillnad. Det, alltså att göra skillnad och sätta ribban högt, har på kort tid blivit synonymt med de höga ambitioner som har hovet och Avdelningen för prat som avsändare. Till sin hjälp har Måns och Avdelningen för prat tagit hjälp av Galej, som förtjust ränner runt i hovets salonger och basunerar ut märkliga nymodigheter som varumärke, offensivt ledarskap, offerter och fans moster - allt apostroferat av Totalstyrelsens väl tilltagna budget.

  Salongslejon

  SvaraRadera
 43. Ojdå Gullan, av länkarna att döma jag skulle gissa att Totalstyrelsens har hackats av Göran och Marias ungdomar.
  /Pippi

  SvaraRadera
 44. Jag ber webstratergerna om ursäkt. Formulering som uppfattades som en anklagelse och Gullan gjorde rätt som plockade bort den.

  SvaraRadera
 45. I en totalitär stat drabbas alla undersåtar. Man kan fundera på hur många medarbetare som blivit desillusionerade, besvikna och missmodiga av detta ledarskap. Vad har inte alla dessa känslor kostat? Däremot borde kommunikationsstrateger m.fl. må extra dåligt eftersom det fria ordet mer tydligt är deras livsluft och arbetsredskap, även i en myndighet. Därför är det extra tråkigt att notera hur dessa oftast unga oerfarna medarbetare går ut till försvar för en regim som man trodde försvunnit med Berlinmurens fall.

  SvaraRadera
 46. Hej!
  Tack för en läsvärd blogg! Kanske ni som har en insyn i Totalstyrelsen kan hjälpa mig med en fråga. Vart är Måns? Har han slutat?

  SvaraRadera
 47. fniss fniss...Lille Kräks (som anglofierat sitt namn till Puking Kid för att det ska låta coolare, men "smuts är smuts om än i gyllene dosor" och en spya är en spya om än på en gyllene blogg), undrar om du är den jag tror du är? fniss fniss...

  SvaraRadera
 48. pffft! Gullan är ingen stofil och i min mening inte alls fåfäng, utan en synnerligen smart kissemiss högvärdig den aktning som eminenta katter som så välriktat använder sin enfaldiga husse som klösbräda bör bjudas. desutom är inte Gullan en kändis. en kändis är något slags patrask som hänger ut sitt eget vulgärego i tid och otid till allmän förargelse. Gullan är mer att betrakta som känd, i stil med en nobelpristagare.

  för övrigt skiter vi i Dagens Medicin, denna självrefererande blaska med noll social impact. medicinsk backlash i pappersform. undrar om "DM-läsare" inte skulle behöva lite annan lektyr för att vidga omvärldsanalysen en aning? jag har ett inslag om spanking på min blogg, som ett litet lästips...

  SvaraRadera
 49. Hm.. Nu undrar Gullan om A R är litet på lyset igen?!

  SvaraRadera
 50. nä, men på väldigt gott humör. mjau!

  SvaraRadera
 51. Kan det verkligen vara Göran och Marias ungdomar på totalstyrelsenS? Ser onekligen ut så.

  SvaraRadera
 52. Pippi: Gullan publicerar inte dina två senaste kommentarer. Det skulle nog kunna leda till oönskade diskussioner.

  SvaraRadera
 53. fd länsstyrelsetillsynshandläggare6 mars 2010 21:24

  Tack för en absolut helt underbar blogg!

  SvaraRadera
 54. åh Gullan - nu blir vi väldigt nyfikna på Pippis två senaste kommentarer! och vad den oönskade diskussionen kan tänkas röra sig om?

  SvaraRadera
 55. Pippi ville uppmärksamma på konsekvenser för Totalstyrelsens oberoende men blev 1)populistiskt på ett sätt som kan oroa följare av Gullans blogg i onödan 2) skämtade om A R:s blogg. Där kanske Gullan tänker att Prussiluskor på Totalstyrelsen inte förstår att det är dem jag driver med och ingen annan.

  Personligen tror jag inte att Totalstyrelsen kommer att kunna lösa de problem som uppkommit internt utan att myndigheten behöver hjälp utifrån. T.ex. genom en bredare samhällsdebatt. Gammelmedia inkl DM verkar ju inte särskilt intresserade av sakliga och fördjupade analyser av Totalstyrelsens roll och funktion. De är väl intresserade av skandaler, övertramp och personliga misslyckanden. Blogg är ju ett bra formum för att väcka diskussioner men knappast för att fördjupa analyser.

  SvaraRadera
 56. tack för svar, Gullan. angående skämtet om bloggen Snuske så hade det varit roligt att läsa, men kanske har Gullan rätt i att vissa saker bör få vila i frid....om Gullan har lust och får för Pippi (vars kommentarer jag läser med stor behållning), så kan Gullan skicka via e-mail. jag lovar att BARA läsa och ALDRIG någonsin föra saken på tal igen, även om kommentaren var stygg mot AR.

  Totalstyrelsen kommer säkerligen inte kunna lösa problemen internt. delvis är det internt uppkomna problem, men mycket ligger väl även i en samhällsstruktur i förändring, som kräver andra lösningar än rent organisatoriska.

  nej, en blogg är väl inte direkt en forskningsinstitution för fördjupad analys, men ska inte underskattas som agendasättare och opinionsbildare. att denna blogg i realiteten antagligen spelar roll som opinionsbildare är intressant, med tanke på att det är en roll som gammelmedia i hög grad har tappat - idag fungerar de mest endast som agendasättare.

  SvaraRadera
 57. Prussiluskan är bekymrad och undrar hur Göran och Maria vill ha det. Hur handskas de med utredningen av tydligare styrning av staten (SOU 2007:75)?
  Sedan 1 januari 2008 har Totalstyrelsen ingen styrelse och saknar sedan årsskiftet 08/09 chefsjurist i ledningsgruppen. Måns kan ganska enväldigt ta beslut utan att behöva ta hänsyn till vare sig styrelse eller chefsjurist.
  Prussiluskan tycker det är spännande när Måns historicistiskt verkar vilja konstruera nya verkligheter, som ingen tidigare levt i och som dessutom övergår vår fattningsförmåga. Därför kan Prussiluskan bli riktigt hänförd när Måns kör över Bamse för att få historiska förändringar till stånd, så som till exempel (HBT+++besluten). Samtidigt tycker hon att det är beklämmande när vedertagna demokratiska arbetssätt blir åsidosatta. På vilket ben ska hon stå? På utvecklingsbenet; som euforiskt känner att hon får ta del av en samhällsförändring? Eller på bromsbenet som veligt/ansvarsfullt överväger demokratiska beslusprocesser i den statliga förvaltningen? En chefsjurist måste ju bibehålla sitt förvaltningsansvar. Bamse gjorde alldeles rätt i att informera Måns om utgångspunkterna. Måns tog sitt chefsskap på allvar för han vill gärna få Görans och Marias belöningar, och få dem att backa upp Totalstyrelsen som bedriver nödvändigt förändringsarbete.
  Göran, Maria och utomstående bloggläsare kan nog tro att bloggens missnöjesyttringar egentligen handlar om en individuell och kollektiv utvecklingsångest som riktar sig mot Måns när han nu vill utveckla organisationen. Prestation kontra socialt. Båda är varandras förusättning och komplement. Det är också här som Måns agerar för full kraft. Och de har nog rätt. Många är missnöjda, men samtidigt besvikna då alla sedan länge hade hoppats på förändring. Idéerna om att bryta stuprörstänkande och få ett helhetstänkande inom hälso- och sjukvård och socialtjänst.
  Prussiluskan är inte expert men försöker göra ett bra jobb varje dag. Prussiluskan kämpar med att inte känna sig sjäv och sina kollegor som meningslösa brickor i Måns nya ordning. Prussiluskan har väldigt smarta arbetskamrater som hon har sett köras över av Måns och CO. Prussiluskan är inte altruisten personifierad, men bevakar frågor om människor lika värde, jämlikhet och demokratifrågor. Hon arbetar för att människorna ska ha ett bra liv i vårt land och känner äkta passion för sin fråga och kan i sin strävan för ett bättre samhälle också sätta sig själv och sina kollegor i ett historiskt perspektiv. Det är viktigt att inte alltid utgå från den enskilda personen i arbetet för en bättre värld, men Prussiluskan tycker att Totalstyrelsens ledning saknar empati i förhållande till personalen. Det kan faktiskt vara fråga om en så allvarlig sak som om att demokratin i förvaltningen håller på att lösas upp. Är det detta Göran och Maria avsåg när de ville renodla instruktionerna ta fram rödpennan i regleringsbreven. Kör över individen för kollektivets bästa!?
  När Prussiluskan ska gå till valurnan i september ska hon rösta på ett parti och en minister som vill medborgarnas väl genom sin dialog och myndighetsstyrning med bland annat Totalstyrelsen. Prussiluskan vill att den regering och minister som axlar/fortsätter det oförtrutna arbetet i medborgarnas tjänst ska präglas av altruism, empati och demokrati. Prussiluskan har alltid trott att äkta uppsåt och ärlighet varar längst. Prussiluskan känner sig omskakad då hon varje dag nuförtiden måste tänka i två parallella spår; att vara god mot sin nästa och samtidigt förstå att hon verkar i en elitisktisk värld. Prussiluskan undrar också om hon överdriver sin egen känsla i denna upplevelse. Kanske borde hon inte tänka så stort, utan tänka bara på sitt egna skrivbordsarbete eller söka nytt jobb i en mindre värld, längre ut från maktens korridorer, där inte övergripande tankar behövs/får plats.
  Prussiluskan skulle rösta för att Gullan blir socialminister.
  hälsningar från Prussiluskan

  SvaraRadera
 58. Tack Prussiluskan för ett mycket tänkvärt och klokt inlägg! (Även om den sista meningen får även den fåfänga Gullan att rodna lite..) Gullan tror att du rätt har fångat många av de känslor som är i omlopp. Att du rätt fångat den kluvna känslan. Ingen vill vara emot utveckling och nödvändiga förändringar - samtidigt som de metoder som används gör att bromsbenet aktivieras i högsta grad. Den bild av sagoarbetarna på Totaltyrelsen som du ger stämmer väl överens med den bild Gullan har. Gullan delar även visionerna. Prusseluskan som statsminister!!

  SvaraRadera
 59. Prussiluskan: Gullan tror att du har missuppfattat bloggen du skriver om. Den är svårbegriplig, men den är nog inte avsedd att vara fördomsfull. Om du vill meddela dig direkt med Gullan kan du mejla till totalstyrelsen@hotmail.com

  SvaraRadera
 60. Strindberg hade, var så säker, skrivit om det!

  Tablå 2
  1882 utgavs Det nya riket, som var en hejdlös drift med samtiden, särskilt överheten med edess offentliga lögner. I kapitlet De nyadlige handlar det om duglighet, förtjänst och skicklighet, eller rättare sagt om andra kriterier som gör susen i ämbetsmanna-karriären.
  Med särskilt stor iver har Måns proklamerat att Totalstyrelsen nu ska moderniseras, d.v.s. få hårda och bestämda nypor som kan hålla huvudmännen i herrans tukt och förmaning. Jo, jo här fick Bill o´Bull något lystet i blicken! Döm om min förvåning när Totalstyrelsen eller rättare sagt Måns alldeles nyligen infört ett alldeles egenkomponerat förläningssystem och titulatur som kan få luttrade statstjänstemän att tänka på 1600-talet eller varför inte Det nya riket. Systemet som sett dagens ljus bygger nämligen på högst intressanta kriterier, t.ex. hur lessen man blev när man inte upptogs i hovet vid den rekryteringscirkus som genomfördes vid Totalstyrelsen härförleden och graden av ruelse över att man varit stygg. Måna hade säkert sitt finger med i det spelet, var så säker! För att nu inte tala om hovets försåtliga givmildhet. Förläningarna är säkert väl förtjänta, men tycks för utanförstående mera vara uttryck för hovets komplicerade behov av att straffa och samtidigt lägga balsam på såren!

  Salongslejon

  SvaraRadera
 61. Salongslejonet: Tack för att du bjuder in till din litterära salong!

  SvaraRadera