tisdag 23 februari 2010

Vart är vi på väg?

Förra året befann vi oss på ett skenande tåg. Ständig acceleration. Framåt, framåt! Fortare, fortare! Alla sagofigurer höll sig fast bäst de kunde. Många ramlade av i farten. Lokföraren Måns var tydlig och bestämd. Manade på eldarna att skyffla på med bränsle. Tågmästaren Måna höll ett vakande öga på allt. Drivande konduktörer höll ordning i vagnarna och manade till optimism och framtidstro. Nästa år skulle vi ha en ny organisation på tåget. Arbetsron skulle åter infinna sig.

Nu har tåget passerat årsskiftet. Och helt tappat styrfarten. Tåget sniglar sig fram. Blir ofta stående mellan stationerna. Frusna växlar. Signalfel. Oklar information om orsakerna. Sagofigurerna lyckas äntligen urskilja något utanför fönstren. Var är vi någonstans? Vart är vi på väg? Vagnarna är i fin ordning, integrerade och rätt länkade till varandra. En processorganisation i linjeföljd. Hur ska vi kommunicera med varandra? Vem ska göra vad? Ska alla göra allt? Lokföraren bekymrar sig om loggan på loket. Hur ska den se ut? Vad ska den betyda? Ingen förstår vad han säger. Tåget har blivit för långt. Högtalarsystemet når inte ut till vagnarna. Det vi hör allt mera svagt och raspigt från högtalaren är fortfarande lösryckta fraser; framåt, framgångsrik utveckling, samspel, samordning, integrering, bidra till helheten, bidra till att uppfylla målen, ta ansvar för helheten, länka, länka, var nyfiken, drivande, strategisk, tydlig, skarp.

Från de överfyllda inspektionsvagnarna hör vi liksom i ett eko Bill O´bull mana på sina inspektörer: vässa, vässa, vässa. Situationen på dessa vagnar är kaotisk. Det är trångt. Det är varmt. Produktionen har gått i stå. Ingen vet hur Måns vill att de nya tillsynsbesluten ska se ut. Högarna hopas. När tåget någon gång kommer i rullning hörs ett öronbedövande gnissel från bromsar som ligger på. Några desperata figurer försöker till och med komma åt nödbromsen.

I övriga vagnar väntar sagofigurerna tålmodigt på att få veta målet för resan. Några stirrar tomt ut genom fönstret, andra försöker orientera sig. Några försöker hålla på med sina vanliga uppgifter som om ingenting hade hänt. Andra är mer konstruktiva och försöker hjälpa till att rita kartan. Med vad ska vi vara tydliga? Strategi för vad? Färdplanen är inte klar. Reskassan sinar. Lokföraren blir allt mer osynlig. Går inte runt på tåget längre. Ibland talar tågmästaren till oss istället. Måna har i uppdrag att vara uttolkare av lokförarens mening. Så här vill Måns ha det, så här menar Måns, det här kan Måns inte acceptera osv. Trots att det finns många kremlologer, som i sin tur försöker tolka budskapet, sprider sig osäkerheten. Pelle låtsas att allt är som vanligt och försöker få alla att må bra. Resan blir allt mer svårbegriplig. Totalstyrelsen befinner sig på spåret, men både dressinen och första klasskupén har fastnat på 10-poängs nivå.

Kommer någon att hoppa av och skjuta på tåget? Ta fram spadarna och börja skotta? Kanske någon tränger sig fram och tar över spakarna? Eller kanske att någon driftig person lagar högtalarsystemet?

En resa inspirerad av silltunnekommentaren den 17 februari kl. 19.48.

35 kommentarer:

 1. Tidigare stod alla vagnar huller om buller, vissa på spåret, andra vid stationen och några i vagnstallet. Bra att Måns nu fått ihop ett helt tågset.

  SvaraRadera
 2. Det är möjligt att Totalstyrelsen hamnat på ett stickspår med otydlig destination. För mig som följer detta utifrån har det dock framstått som klart att mycket faktiskt också fungerat otillfredsställande i den organisation som rådde innan Måns tog över som lokförare.

  Tydligast visar sig kanske myndighetens otillräckliga agerande när det gäller tillsynen av psykiatrin och bup där man accepterat den rådande situationen med mängder av dödsfall som konsekvens. Totalstyrelsen skall vara medborgarnas garant för att kvaliteten inom vården upprätthålls. Myndigheten agerar dock ofta med anmärkningsvärd undfallenhet gentemot vårdgivarna och deras sparkrav.

  När resursbrister och underbemanning kan vara en uppenbar riskfaktor så har Tot nöjt sig med att konstatera att fördelningen av vårdens resurser är en fråga för vårdgivarna. När en skriande brist på t.ex. barnpsykiatrer konstaterats (där varannan tjänst är otillsatt och vartannat barn aldrig får träffa läkare), med lättbegripliga konsekvenser för patientsäkerheten, har Tot tidigare sagt .. ingenting. Man struntar t.ex. också i att utreda uppenbara säkerhetsrisker med det utbredda stafettsystemet (endast 1 rapport inom detta område hittas av mig, och av tveksam kvalitet). Brister inom vården konstaterats vid 2/3 självmord. Trots dessa katastrofala siffror och vårdgivarnas egen otillräcklighet verkar Tot inte arbeta inte proaktivt inom detta område. Rutinerna för hur man utreder är dessutom enligt Tot själva hemliga!! Småsaker kan man påpeka men inte stora saker. Mycket av det som är politiskt obekvämt verkar Tot helt enkelt blunda för.

  På Tot:s hemsida står att läsa "Vi står på medborgarnas sida." ... man undrar om detta verkligen är sant.

  SvaraRadera
 3. Nu jobbar jag själv också på en myndighet och är därför också drabbad en ansenlig mängd floskler. "Länka" har jag dock hittills inte stött på. Är det länka som att binda ihop? Kan du ge ett exempel på när och hur ordet används? Jag vill förstås snabbt lära mig använda ordet eftersom detta bör öka min chans till befodran.

  SvaraRadera
 4. Tågpassageraren24 februari 2010 16:23

  En underbar text - och så sann. Orden skalla: Gullan till Svenska Akademien!

  SvaraRadera
 5. En alltför träffsäker beskrivning av det som händer på totalstyrelsen. Man tar sig för pannan och undrar hur länge skattebetalare och framför allt politiker ska subventionera denna absurda tågresa. De s.k. målgrupperna finns inte på kartan hos hos Måns, Måna, Bill O´bull m.fl. Det handlar om positioner, att klättra på karriärstegen och gynna de som håller med. För att bygga nya totalstyrelsen krävs att ingen ifrågasätter på djupet. Det ska applåderas annars fungerar det nya angiverisystemet effektivt. Spanare som på olika sätt håller Måns och hans anhang informerade om vad som händer i korridorerna där de själva aldrig vistas. En röra i ekonomin, sakfrågor som hänger i luften, stämning som är obehaglig för många. Mitt i allt detta ska skattebetalarna bekosta festande med middag och dans i Stadshuset. Men på viktiga verksamheter ska det sparas. Gullan! Tack för att du vågar!!

  SvaraRadera
 6. Fina lilla Krumelur, jag vill aldrig bliva stur... men om jag ändå blir det vill jag bli som du, Gullan!

  /Pippi

  SvaraRadera
 7. Hejsan Gullan! måste säga att jag håller med till 100%. Det är inte lätt när Måns har fått storhetsvansinne.


  En viss Ribbing, expert på vett och etikett har setts hälsa på Måns. Snart är det dags för den stora dagen då Totalstyrelsen skall glänsa för skattebetalar pengar och Stadshuset skall glittra som aldrig förr.

  /Morran

  SvaraRadera
 8. Undrar om Maria Larssons sura uppstötningar över de bristfälliga länsstyrelserna kanske har övergått till ett regelrätt magsår....eller får hon Novalucol av Måns?/Packet i godsvagnen

  SvaraRadera
 9. Man kanske ska bojkotta festen på Stadshuset?
  /Lillsmurf

  SvaraRadera
 10. Gullan!
  Varför jobbar du på Totalstyrelsen när du istället skulle kunna underhålla och glädja alla oss andra utanför tåget med din vassa och humoristiska penna? Släpp loss! Hoppa av vid första bästa station!
  Petra

  SvaraRadera
 11. Tack Pippi för krumelurpillret!

  SvaraRadera
 12. Om jag vore Måns skulle jag offentligt uppskatta och kommentera Gullan på intranätet istället för det totala tystnaden......apropå tystnaden vad tycker Gullan om Bill O´bulls mediakompetens...liknar väldigt mkt en viss Rosengren.....

  SvaraRadera
 13. Skandal, sa Bill! Stor sandal, sa Bull...

  SvaraRadera
 14. Ja, vi är många som sett Bill O'bull på Rapport och nu inte längre vågar berätta att vi arbetar vis Totalstyrelsen. Är detta den nya - vässade - tillsynen?

  SvaraRadera
 15. Pär: Gullan tror att länka betyder ungefär samarbeta fast på ett finare sätt över enhets-och avdelningsränserna.

  SvaraRadera
 16. Det är du som ska ha tack Gullan men där tror jag allt att du har fel. Jag tror att länka betyder att ingen annan än Måns får fatta beslut och att ingen därför fattar några beslut.  /Pippi

  SvaraRadera
 17. Tillsynschefens agerande i SVT Rapport är ett slående uttryck för de nya ledningsidealen som sprider sig ner i organisationen. Den arroganta, nedlåtande och lätt hotfulla tonen och hänvisningen till professionen som uppenbarligen ska godkänna en eventuell tillsynsinsats var katastrofal. Det enda hedervärda var att det i alla fall var ärligt framfört. Upplever Totalens medarbetare någon stolthet över sin organisation? Fortsätt Gullan!

  SvaraRadera
 18. "hänvisningen till professionen som uppenbarligen ska godkänna en eventuell tillsynsinsats": här har jag missat något. Kan du utveckla? När visades inslaget?

  SvaraRadera
 19. Anonym 26 februari 2010 07.28; Har nu sett inslaget (tack Gullan!). Tillsynschefen reagerade känslomässigt på skjutjärnsjournalistiken, vilket förstås inte såg riktigt bra ut i media. Tillsynschefen blev visst ansatt också i Rapport den 10 feb när det visade sig att "prövotid" för vårdanställda inte betyder något, att den som är satt under lupp utan konsekvenser kan fortsätta begå fel. Tillslut kanske bägaren spillde över? Jag kan nog faktiskt tycka lite synd om honom.

  I båda inslagen fallen är det dock anmärkningsvärda uppgifter som kommer fram. När det gäller obedövade kejsarsnitt borde väl detta varje gång anmälas enligt Lex Maria? Varför har Tot ingen kunskap om problemet? Och när det gäller prövotiden, hur är det möjligt att vårpersonal kan fortsätta att begå fel utan att Tot reagerar? Finns det alltså inga rutiner för att följa upp inspektioner? Någon som har en kommentar?

  SvaraRadera
 20. Är det en travesti, en plagiat eller ett sätt att förvirra oss sagofigurer? Råkade hamna på http://totalstyrelsenS.blogspot.com/
  En bokstav kan göra så mycket!

  SvaraRadera
 21. gå in på svt play och sök på rapport den 24 februari kl 19:30 - helt klart sevärd.

  SvaraRadera
 22. Gullan funderar också över syftet med travestibloggen...

  SvaraRadera
 23. Nämen Lillsmurf, inte bojkotta strömmingskalaset! Låt oss istället köra det hela i bästa fin du siècle stil! Det har ju gått ut klädkod och allt. Förändring är nog oundviklig men om vi inte ska förlora substans och trovärdighet på vägen måste vi ha med oss alla kritiska gnällgubbar och tvärsvallskärringar. Kom! Håll ställningarna! Förr eller senare är det en ny dag.
  /Pippi

  SvaraRadera
 24. Gullan håller med Pipp1. Totalstyrelsens slitna tågresenärer förtjänar en rejäl fest! Svanskoden är en lustig detalj dock.. Är den månne ett tecken på att omorganisationen fulländat sammanslagningen som startade för 42 år sedan? Hade svanskod varit möjlig 1968? Nu stundar nya tider... Ribbing har helt klart en uppgift!

  SvaraRadera
 25. Jag saknar kommentarer av Gullan om de inhyrda Galej-körledarna. Är det månne de som författar sånghäftet till strömmingskalaset? I så fall är väl risken stor att man sätter jamaren i vrångstrupen.

  SvaraRadera
 26. Gullan tackar för återkopplingen. Detta måste snarast åtgärdas!

  SvaraRadera
 27. Pär,
  Som novis tror man att Tot gör noggranna och objektia utredningar med syfte att försöka finna orsak till det problem som är rapporterat.
  Efter att ha haft insyn i ett antal ärenden kan jag upplysa om att det intresset inte är starkt, snarast skulle ett mål kunna vara att försöka upprätthålla allmänhetens förtroende för sjukvården genom att yttra sig om att ingen gör något fel..Anmärkningsvärt är att även vetenskapliga råd kan sänka sig så att de inte ens inhämtar journalen för att iaf kontrollerar de uppgifter den anmälde läkare uppger til sitt försvar. Ibland blir uppebart att inlämnat material inte har lästs av den som gör utredningen. Den andra sidans uppgifter behöver inte bemötas. Beslutet kan inte överprövas utan är "sanning".
  Hänvisar till 43-7541/2007; 43-6779/2008 samt Örebro 02818/2006

  SvaraRadera
 28. Flyborg: det finns inga rutiner alls annat än att Måns bestämmer allt...

  SvaraRadera
 29. Näe, jag har ingen större lust att gå på detta surströmmingskalas - många av kollegorna är av samma syn. He blir ingen fest tillsammans med detta gäng...

  Vad gäller den nya bloggen med "s" på slutet är tydligen ett sätt från ledningen att försöka förvirra eventuellt nytillkomna läsare. Otroligt löjligt tycker jag!
  /Lillsmurf

  SvaraRadera
 30. 27 februari 2010 11.04; spökbloggen visar väl att Gullan ändå har viss impact.

  SvaraRadera
 31. Var finns den granskande journalistiken? Att vissa journalister har alltför vänskapliga relationer till Totalstyrelsens ledning - är för många uppenbart. Men att en journalist låter sig kränkas och hotas på bästa sändningstid i Rapport av en arrogant och maktfullkomlig chef (handplockad av Måns)- det är sorgligt. Chefens kommentar att operationer utan bedövning möjligen ska granskas om professionen tycker så - var finns rättssäkerheten och myndigheten som finns till för patienter och brukare? Nu går cheferna på kurs för att öka förändringstrycket och får veta att de ska vara stolta över att få förmånen att vara med i "den största myndighetsförändringen i modern tid". Hoppas många av dem skäms - det gör vi andra. Maria Larsson och Göran Hägglund borde i dessa valtider fundera över vad det är som håller på att ske.
  Gullan - ge aldrig upp!

  SvaraRadera
 32. Jaja, du gör förstås som du vill Lillsmurf. Och om man googlar på fin du siècle så anges Y2K som synonym och då förstår jag ju om du tycker att det låter tråkigt. Jag tänkte dock mer på "en tid av degenerering innan en ny era"...
  /Pippi

  SvaraRadera
 33. Seriöst, det är den största myndighetsförändringen och det är på tiden!

  SvaraRadera
 34. Det är naturligt att stora förändringar skapar oro och osäkerhet, och just nu befinner vi oss i ett vakum efter årsskiftet. Många jobbar jättehårt men utan mål eller inriktning, vilket är påfrestande. Men just därför förtjänar vi väl en stor fest? Och vad är det för fel på klädkod? Måste vi klä oss som vänsterpartister bara för att vi jobbar på Tot? Mitt svar är nej. Och jag tänker ha så kul som det bara går tillsammans med mina kollegor.

  SvaraRadera
 35. Tack alla anonyma, Pär, Tågpassagerare, Pippi, Morran, Packet i godsvagnen, Lillsmurf, Petra, Inspektörn, Peter Pan, Baghdad Bob och Flyborg för alla intelligenta och roliga kommentarer och diskussioner! Det är också jätteroligt med så många glada tillrop! Gullan tänker ägna kvällen till att njuta av litet storhetsvansinne. Trevlig helg!

  SvaraRadera