torsdag 4 februari 2010

Tydlighet

Gullan läste på Intranätet idag att Totalstyrelsen har fått en ny rättschef. Det framgick indirekt genom en intern jobbannons att Snorkfröken äntligen fått jobbet. Måns vill nu ha ännu en jurist till sitt hov. Enligt annonsen drivs myndighetsövergripande juridiska frågor av rättschefen. Den nya juristen ska driva det myndighetsövergripande juridiskt strategiska arbetet. Det låter alltså som Totalstyrelsen ska fortsätta att ha två rättschefer - en strategisk och en ostrategisk.

Märkligt nog ska den strategiska juristen jobba med att ta fram föreskrifter också. Om Gullan har fattat saken rätt så blev ju Lilla My chef för en ny enhet som fått uppdraget att ta fram föreskrifter. ...hur är det nu man brukar säga om kockar och soppa?

För övrigt är Gullan lite sur idag. Intranätet hade en stor artikel om hur Totalstyrelsen skildras i olika bloggar. Trots att antalet läsare av denna blogg har ökat dramatiskt de senaste två veckorna nämndes Gullan inte alls i artikeln…

22 kommentarer:

 1. Intressant! Alla rävar och Månsar och BillBullar... När man rör sig i Totalstyrelsens nygamla korridorer märker man att många gillar Gullans blogg. Tror det jäser något där. Undrar om Måns också jäser? Nej, läser ska det ju vara!

  SvaraRadera
 2. Tack Lillan för att du läser med glimten i ögat!

  SvaraRadera
 3. Kul att läsarkretsen ökat! Det är både du och bloggen värd. Kul också att återkomma till några nya inlägg, när jag varit borta dagar för annat engagemang (barnafödande). Tyvärr missade jag Auds aktuelltbidrag som som inte verkar finnas arkiverat på svt play.

  SvaraRadera
 4. Jag har nu lagt upp länk till totalstyrelsen på min menyrad i Explorer före ABC-nytt och AB.

  Pelle

  SvaraRadera
 5. jag älskar din blogg - tack. själv arbetar jag på Självförhärligande Institutet - en färgsprakande karnival under temat maktfullkomlig sanningsutsägelse och disciplinering av proselyter.

  SvaraRadera
 6. Tack! Nu satte du myror i huvudet på Gullan...

  SvaraRadera
 7. hmm, ja, he he...jag ser nu att det blev lite överkryptiskt. Självförhärligande Institutet är en av de mest förnämsta Sanningssägarna i samhället. man skulle kunna säga att Självförhärligande Institutet producerar den Sanning som sedan Totalstyrelsen reglerar. riktigt stolt blir man av sin arbetsplats...varje dag faktiskt.

  SvaraRadera
 8. Nu sprider sig ordet om bloggen i fikarummet under muntra uppmuntranden och förhoppningar om att vi aldrig ska få reda på Gullans riktiga namn - för vi vill läsa mer om vår verklighet på Totalstyrelsen!

  //Prof Kalkyl

  SvaraRadera
 9. Tjorven läser med stor behållning. Analysen av händelserna och reflektionerna är så nära pricken över i Gullan kan komma. Lyssnar med förtjusning på spekulationerna och kommentarerna i korridorerna på Totalstyrelsen. Förväntningarna på fortsättningen är stora, ja kanske inte hos Måns och Måna, då! Tjorven tänker också att Totalstyrelsen borde haft förstånd att använda Gullans förmåga att utrycka saker och ting i klartext, - apropå det här med tydlighet.

  SvaraRadera
 10. Tack för alla uppmuntrande tillrop! Det låter som om det skulle behövas en blogg om Självförhärligande institutet också. Skriv!

  SvaraRadera
 11. Hej
  Problemet med SoS o HSAN o oron för vad som ska komma i patientsäkerhetsutredningens fotspår har jag debatterat under ca 2 år på Dagens Medicin som numera går at återfinna på http://www.dagensmedicin.se/asikter/blogg/gastbloggar/susanne_flyborg/index.xml.
  Jag håller helt med Gullan.
  Jag vet dock inte om Måns kanske ändå har lite koll. Juristen Blom var ine tillräckligt drivande som jag hört Måns förklara sparken. Jag är benägen att hålla med. Hna har inte varit ett stör för verksamheter utan mest sagt "gör som du villså kommer vi att pröva det i efterhand", ett svar man inte vill ha när man söker råd och försöker hålla sig inomlag o rimlighet. Den kombiantionen är inte lätt när man jobbar inom rättspsykiatrin, där kriminlvården vill ett som sedan SoS vill förbjuda...
  Det finns myket att säa om "Totalen", mestadels inte så positivt, och det vore en stor olyka om den nya ordningen togs av riskdagen.

  SvaraRadera
 12. Susanne Flyborg, läkare6 februari 2010 23:17

  Läs gärna kommentaren på jheidbrinks blogg http://jheidbrink.wordpress.com/2010/02/05/tv-framtradande/#comments, jag ger ngr bra exempel hur ett/flera ärenden har handlagts på HSAN o SoS. Skrämmande faktiskt.

  SvaraRadera
 13. Susanne Flyborg7 februari 2010 06:44

  Att myndigheten (SoS) inte vågar granska läkaren borde göra även allmänheten rädd. Sannolikt är de flesta av oss blivande patienter och vill inte att våra liv ska behandlas godtyckligt. I Sverige ska vi kollegor vara försiktiga med att kritisera varandra är budskapet i Läkartidningen nr52 2009.."kom ihåg att vi alla har gjort misstag som kan riktas mot oss – ingen är fläckfri) och alldeles säkert kommer det att leda till obehag för alla inblandade. Ovanpå detta kan påpekas att den läkare som kritiserar sin kollega sällan får någon uppskattning för detta utan kanske till och med får ytterligare ovänner utöver den kritiserade kollegan – även bland andra patienter. I förlängningen behöver vi alla vänner som ger oss stöd i besvärliga situationer, och varje ny ovän gör vår tillvaro mer besvärlig framöver."...http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=13445 för den som vill läsa hel artikeln som är en av flera i Temanummret om Etik.
  Varför ska patienter i Sverige inte få känna sig lika trygga som i andra länder? Öppna utredningar är enda svaret på ökat förtroende för sjukvården!

  SvaraRadera
 14. Gullan! Underbar blogg detta (även om jag inte alltid håller med dig i sak i patientsäkerhetsfrågor) men passa dig för att släppa in Flyborg. Rörigt och osakligt blir det....och dessutom nästan alltid i egen sak.

  SvaraRadera
 15. Tackar! Jag vill ogärna censurera någon. Får fundera på hur kommentarer ska hanteras på bästa sätt... Varken inlägg eller kommentarer mår bra av att vara för långa!

  SvaraRadera
 16. Susanne Flyborg7 februari 2010 22:35

  Man kan bara bli ledsen över kommentarer som anonym 14.03. Det är verkligen fel att kalla det "egen sak", när inget egenintresse finns mer än att verka för en så säker vård som möjligt, och med en seriös gransknign av den.
  Att grnsknin sker utan att man motiverar sitt beslut, utan att journaler inhämtats och för den delen trots att verksamhetschefen inte lämnt mer än en bråkdel av de senaste 2 årens journal. Det är många som inte vet, varför det kan ha ett intresse.
  Att brister i vården inte anmäls vidare utan accepteras, som när läkaren ville sova istället för att bedöma pat på IVA trots skötersornas begäran och hon gick hem och var död nästa dag. Många vet inte att det verkligen kan vara på det sättet.
  Vad jag vill är att man kan diskutera vad som kan vara rimligt inom vården, att SoS, HSAN, vårdpersonla och patienter faktist talar samma språk. Hotfull för vissa, jag förstår det.

  SvaraRadera
 17. Tack Flyborg. Vore bra om fler också vågade ta bladet från munnen.

  SvaraRadera
 18. Anonym 7 feb 06.44:

  Är fallen mindre intressanta för att Flyborg själv haft anknytning till några av dessa?

  SvaraRadera
 19. Gullan - du har inte ännu skrivit något om mitt nya favoritord LÄNKA!

  SvaraRadera
 20. Ila, illa! Länka är ju ett uttryck som är omöjligt att komma ifrån. Bakläxa för Gullan! Tack, för ett viktigt påpekande! Placeras genast i idébanken...

  SvaraRadera