tisdag 2 februari 2010

En isolerad händelse

Äntligen har polletten trillat ner för Läkarförbundets ordförande. Detta är en isolerad händelse, säger hon nu om den händelse som ledde fram till att en läkare åtalats för dråp. Jaha. Vem är det som har påstått något annat? Inte är det åklagaren i alla fall. Gullan kan inte påminna sig om att polis eller åklagare påstått att de varit ute efter att utreda om praxis för vård i livets slutskede kan utgöra brott. Nej, åklagaren har hela tiden velat utreda om just den här läkaren i just detta specifika fall har gjort sig skyldig till dråp. Det är Läkarförbundet som har slagit på stora trumman och skrämt upp sina medlemmar och startat debatt i en fråga som det inte finns någon större oenighet om. Genom att skrämma upp sina medlemmar lyckades förbundet nästan med att skapa nya faror i vården. Det hävdades att läkarnas rädsla för polisen hade medfört att patienter fått lida i onödan (se Gullans inlägg den 7 januari).

Totalstyrelsen dröjde inte med att hänga på drevet. Det här är något som bara vi och professionen förstår sig på. Lämna det till oss. Lite pinsamt då att myndighetens ställningstagande bara blev ett ”goddag-yxskaft-beslut”. Lite pinsamt att myndigheten har kommit fram till att ingen yrkesutövare har gjort fel när den ansvarige läkaren nu är åtalad för dråp..

Till skillnad från många andra har generaldirektören för Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd hållit huvudet kallt under hela den här tiden. Gullan tipsar gärna om hennes sågning av Totalstyrelsens beslut i gårdagens Aktuellt

1 kommentar:

  1. Tänk alla dessa människor i livets slutskede som nu får lida för att en åklagare har gjort det till en prestigefråga att fälla en mycket uppskattad läkare.

    Låt patienter få vara nedsövda eller att få hjälp med att avsluta lidandet när ingen annan vård står att tillgå!

    SvaraRadera