lördag 6 februari 2010

Det är jag som är Totalstyrelsen!

Lär Måns ha morrat till den stackars tillförordnade enhetschef någonstans i de södra inspektionsområdena som inte genast gick ut på den tillsyn som Måns anbefallde. Måns hade ju helt rätt i det! All makt härrör från myndighetschefen. En myndighet som Totalstyrelsen är ingen demokratisk organisation. Allt beslutsmandat ska delegeras från VD. Medarbetarnas roll är att de ska vara experter och ta fram bra beslutsunderlag. Totalstyrelsen är en expertmyndighet. Gullan är riktigt stolt över att ha så många kompetenta, seriösa och engagerade arbetskamrater. Därför blir magkänslan inte bra när kunskap inte tas till vara. Gullan har en spaning, en teori om att myndigheten kan vara på fel väg. En riktig spanare ska ha tre belägg för sin tendens. Gullan gör ett försök.

1. En av de misshälligheter som uppges ha legat bakom att Bamse till slut fick sparken var hur beslutet om att ta bort sjukdoms-klassningen av bl.a. fetischism och sadomasochism togs fram. Bamse ansåg att det inte fanns ett tillräckligt underlag för att fatta beslut i frågan eftersom Totalstyrelsens Rättsliga nämnd inte fått yttra sig. Måns ansåg att detta var en onödig omväg och drev igenom beslutet ändå.

2. Minns ni bråket mellan Totalstyrelsen och Drogmyndigheten i höstas? Båda myndigheterna har tagit fram nya föreskrifter som reglerar blodverksamhet. Enligt Totalstyrelsens föreskrifter tillåts personer som har haft ett sexuellt riskbeteende lämna blod om minst ett år har gått sedan senaste risktillfället. Tidigare var män som haft sex med män (MSM) permanent avstängda för blodgivning. Drogverkets nya föreskrifter tillåter fortfarande inte att blod som getts av t.ex. MSM används till blodplasma för läkemedelsframställning. Dessa olika sätt att hantera riskgruppers blodgivning ställer till tillämpningsproblem för blodcentralerna.

Gullan är inte insatt i de juridiska detaljerna. Kanske kan någon kunnig arbetskamrat använda kommentarfältet till att förklara bättre? Vanligtvis pålitliga källor uppger i alla fall att de jurister som håller på med föreskrifter på Totalstyrelsen var emot utformningen av föreskrifterna om blodverksamhet. Juristerna anser att den omdiskuterade bestämmelsen strider mot det EU-direktiv som ska förverkligas genom föreskrifterna. Enligt uppgift är det samma uppfattning som ligger bakom den annorlunda utformningen av motsvarande föreskrifter på Drogmyndigheten. Till skillnad från Måns har Drogmyndighetens GD tydligen lyssnat på sina interna experter…

3. Det sista belägget för mörkläggnings-tendenserna på myndigheten går åt andra hållet. Den handlar om kunskap som inte spridits nedåt i organisationen. Måns ska ha beställt en extern utvärdering av hur Totalstyrelsens föreskrifter uppfattas ute i verksamheterna. Enligt obekräftade rykten var resultatet av undersökningen att föreskrifterna var uppskattade – att man tyckte att de var bra. Ledningen har av någon anledning inte gått ut med information om denna utvärdering.

Gullan är orolig. Totalstyrelsen ska vara en expertmyndighet. Håller förledet ”expert” på att blekna?

39 kommentarer:

  1. Vad händer egentligen med Socialstyrelsen (undrar en sjukvårdsanställd)? Man har skafat sig en hemsida på nätet som är totalt ogenomtränglig - är det för att man inte längre (förutom influensan) har något att komma med. Tillsynen t.ex. tycks ha tystnat helt? Vad har det fräscha förebyggande perspektivet som lanserades för 3-4 år sedan under den förre chefen tagit vägen? Nu talas ju bara om "vässad", "skarp" och "tydlig" men ingenting händer ju!!

    SvaraRadera
  2. Gullan tror att du har fångar något där.. Ord som tydlig, vässad, skarp och drivande är modeord i Totalstyrelsens nya vokabulär. Mera oklart är vad som ska vara tydligt - vad som ska drivas. Orden betyder ingenting i sig utan att kopplas till någon viljeriktning. Gullan samlar på de nya begreppen. Skicka gärna in fler exempel i kommentarsfältet!

    SvaraRadera
  3. Är det inte bra att Totalstyrelsen blivit lite mer tidsenliga och faktiskt försöker göra samhället mer HBT-vänligt? Om den vanliga byråkratprocessen skulle ha fått sin gilla gång kanske det skulle ha blivit som den där gången 1985.

    SvaraRadera
  4. Tack för filmen! Intressant! För Gullan är det självklart att Totalstyrelsen ska bidra till ett HBTQ-vänligt samhälle. Om myndigheten minskar sin trovärdighet blir det mycket svårare...

    SvaraRadera
  5. Men tror du inte att den här bloggen bidrar till att försämra myndighetens trovärdighet?

    SvaraRadera
  6. Vilken bra fråga! Det är i alla fall inte avsikten. Gullan vill tro att sanning inte är farligt. Och att tillit och förtroende är något man förtjänar. Om Totalstyrelsen förtjänar förtroende får den det. Det väcker mer misstankar och osäkerhet när man försöker dölja vad som händer. Gullan, som har stor respekt för all god vilja och kunskap som arbetskamraterna har, tycker att Totalstyrelsen för det mesta förtjänar förtroende. Det finns säkert fler myndigheter som skulle må bra av att vädras!

    SvaraRadera
  7. Kära Gullan,

    Om du har problem med hur till exempel Lars-Erik Holm sköter Socialstyrelsen, varför tar du inte upp det med honom personligen? Jag tycker att det är mer ärligt att ta upp kritiken direkt med den som berörs av den.

    Jag har aldrig ryggat för att ställa obekväma frågor eller föra fram kritik. Faktum är att jag själv pratat med eller haft e-postkorrespondens med många av de sagofigurer som du skriver om på bloggen. Min upplevelse är att jag oftast har fått svar och att de lyssnat på min kritik.

    Jag förstår inte varför du måste rikta anonym kritik på en offentlig blogg. Det är inte speciellt konstruktivt eller i enlighet med vad som är brukligt i sociala medier.

    Är det inte bättre att stå för kritiken? Så har jag gjort, och jag har ännu inte förlorat jobbet.

    Med vänliga hälsningar,
    Pontus Löf, webbstrateg på Socialstyrelsen, men som skriver här i egenskap av privatperson då mina chefer har bestämt att myndigheten inte ska svara på denna blogg

    SvaraRadera
  8. Hej Pontus!
    Det ligger mycket i det du säger. Gullan har grubblat en hel del över det. Det du berättar om kanske betyder att Gullan är helt fel ute. Under rådande omständigheter tror hon dock inte din strategi passar för henne. Mycket av det som hänt på myndigheten de senaste två åren ger inte anledning till en sådan tillit. Anonymitet har traditionellt ansetts vara en så pass viktig garant för det fria ordet att den till och med har ett visst grundlagsskydd. Gullan tror att anonymiteten är helt nödvändig för att hon ska kunna fortsätta sin skildring av myndighetslivet.

    SvaraRadera
  9. Tjorven tänker att det är bra med idealister. Dessutom tänker Tjorven att erfarenhet och realism formar de skickligaste strategerna....Gullan är nog både erfaren och realist.

    SvaraRadera
  10. Passa dig för att "komma ut" Gullan. Att exponera sina åsikter har ju uppenbarligen blivit riskabelt de senaste åren. Försiktighet, sa Bill. Försiktighet är ordet, sa Bull.

    SvaraRadera
  11. Man blir ju lite nyfiken på om Pontus faktiskt har riktat kritik eller haft en skriftlig eller muntlig konflikt med självaste Måns, eller bara hans hejdukar. Det är nämligen en viss skillnad...

    SvaraRadera
  12. Kära Gullan! Jag funderade länge över om jag skulle kommentera denna blogg. Det beror inte på någon osäkerhet eller rädsla för att uttrycka mina åsikter. För har du de "insideskunskaper" som du beskriver så vet du det redan?! Men det är en sak att på ett klurigt och roligt sätt beskriva sina tankar och sin vardag och en annan att ja, ... jag vet inte hur jag ska beskriva det men denna blogg är som att bevittna privata mobilsamtal på pendeltåget. Ja, jag vill nog bara säga som ivrare av det fria ordet och användandet av sociala medier att den här bloggen känns bara obehaglig. Det har inte med åsikterna att göra utan om sättet. Tyvärr! MVH Susanne Rolfner Suvanto

    SvaraRadera
  13. kommer måhända Pontus från landet Gullegull? för er som inte varit där, utan tvingas framdriva era dagar i Den Bistra Verkligheten, så kan jag berätta att i Gullegull, som ligger på toppen av regnbågen, är alla lika mycket värda, alla åsikter räknas och olika, för att inte tala om obstruktiva åsikter, är inte något som skrämmer, utan något man dryftar i gemensamma diskussioner som utmärks av ömsesidig respekt.

    SvaraRadera
  14. Är inte denna blogg helt enkelt ett resultat av de signaler som Måns & Co skickat ut på Totalstyrelsen. I höstas, tror jag det var, så intervjuades Måns på intranätet och kommenterade kritiken mot att det blivit lågt i tak på myndigheten. Man hade hört ryktas att man ute på golvet inte vågade säga sin mening. Måns recept: Skicka era funderingar och klagomål anonymt till mig. Så här kommer de ju - anonymt!

    SvaraRadera
  15. Detta är vad jag syftade på (saxat från intranätet i oktober): Fråga: "Apropå ledningsfilosofi, det cirkulerar rykten och åsikter om att det inte är lika högt i tak i organisationen längre, att organisationen har tystnat, och chefer och medarbetare inte vågar säga vad de tycker, vad säger du om det?"
    Svar (Måns lägger ut texten kring detta och avrundar med..) "Vi behöver också en brevlådefunktion internt så att medarbetarna kan skicka brev med synpunkter direkt till mig. Egentligen behövs det två: en vanlig e-postbrevlåda och en anonym brevlåda på intranätet för dem som inte vill visa sitt namn. Min förhoppning är förstås att allt fler med tiden ska vilja skicka brev till mig med tydlig avsändare." Alltså..tala om att bli bönhörd!

    SvaraRadera
  16. Javisst är det irriterande med de där samtalen som man inte vill höra! På bussen eller tunnelbanan har man oftast inget val, man sitter där man sitter.. När det gäller bloggen är det enklare. Om man inte gillar den behöver man inte läsa.
    Och Susanne, bloggen är bara en saga - en spegling av verkligheten som man kan tolka lite som man vill. Även om Gullan slår sig för bröstet, gör sig märkvärdig och påstår att hon avslöjar sanningen så handlar det i själva verket om en högst subjektiv skildring av verkligheten, så som Gullan uppfattar den.

    SvaraRadera
  17. Tack anonym för påminnelsen om Intranät-artikeln!

    SvaraRadera
  18. Gullans subjektiva skildring av verkligheten är mycket värdefull. dessutom består verkligheten bara av en uppsättning subjektiva skildringar - det finns ingen objektiv skildring. jo förstås, det finns den subjektiva skildring som genom diverse magiska makttekniker upphöjs till Den Objektiva Skildringen. simsalabim! mina damer & herrar - jag ger er Sanningen! Publiken applåderar - sanningen har alltid en hypnotisk och euforisk inverkan. måhända med undantag för den Bittra sanningen....

    SvaraRadera
  19. Det är förstås trist när medarbetare upplever att takhöjden är låg i en myndighet. Att förneka fenomenet utgör självbedrägeri. Men det finns något som är ännu värre faktiskt; en låg takhöjd i en ledningsgrupp. Många är de företagsledare som tackat sina öppenhjärtliga ledningsgrupper/styrelser för framgång och vinster (och som bannlyst ja-sägarklubbar). Glöm inte bort, kära Totalstyrelsen, att det viktigaste mångfaldsperspektivet är mångfald i åsikter. Det är där allting börjar.

    SvaraRadera
  20. Landet Gullegull skulle jag vilja höra mer om. Puntus som varit där kan väl berätta mer. Jag älskar sagor.

    SvaraRadera
  21. Missnöjd med livet? sa Bill
    Inte alls, bara bitter...sa Bull
    Inte illa pinkat för en trähäst, sa Måns.
    Nä flickor, nu får vi gå vidare om vi ska hinna till Arkadien innan natten faller på, sa Maja Gräddnos och krokade arm med Gullan.
    /Rikard från Rickomberga

    SvaraRadera
  22. jag misstänker att Pontus, tyvärr, är spion och belagd med munkavle, så han kommer nog inte att berätta om Gullegull. jag har dock varit där på semester ett par gånger, och det är väldigt väldigt trevligt - extremt socialt välanpassat - mycket 'broder', ryggdunk och sånt. jag tvekar lite, det är svårt att hitta något egentligt negativt om Gullegull. skulle möjligen, ur ett mer generellt perspektiv, vara att landet är en diktatur, men det är den bästa av diktaturer, då Ledaren är Den Gode Diktatorn. personligen tycker jag att det antagligen är det ideala styrelsesättet, men jag är medveten om att en del i Bistra Verkligheten har problem med konceptet, mest beroende på bristande erfarenhet av denna typ av ademokrati, som det kallas lokalt i Gullegull. för övrigt finns det inte så mycket att säga om landet - på grund av dess politiska och ideologiska stabilitet är det även tämligen odynamiskt, så där händer nästan aldrig något. just därför är det en så attraktiv semesterort - kan rekommenderas!

    SvaraRadera
  23. kryptiskt - eller bara enfaldigt? på ett elakt sätt. vilket är den simplaste inläggskompinationen av alla.

    SvaraRadera
  24. Jag tänker inte gå i polemik med personer som gömmer sig bakom fingerade sagosignaturer och grumlig skvallerretorik. Vill ni mig något så vet ni uppenbarligen var jag finns.

    SvaraRadera
  25. Jag har arbetat i näringslivet i många år och varit med om många ledningar, omvälvningar protester mm. En sak är alldeles klar: en ledning som ber medarbetare "bekänna färg" och som måste gå ut öppet i den frågan, den ska man passa sig för. Läser man den här bloggen så anar man sjukan och den som håller sig anonym har nog god instinkt, skulle jag tro.

    SvaraRadera
  26. Snälla Pundus.
    Bli inte arg nu. Berätta mer om hur ni har det i ditt land!
    Du har ju pratat med många och dom har lyssnat på dig, säger du. Va sa dom då? Var dom snälla? Men varför får du inte svara för dina chefer om dom är snälla och lyssnar på dig? /jojo

    SvaraRadera
  27. Åh detta landet Gullegull där despoter, ja-sägare och kappvändare m.fl. frodas/K-A

    SvaraRadera
  28. Är det inte lite märkligt att webstrategen uppenbarligen identifierar sig som en del av Totalstyrelsens ledning?

    SvaraRadera
  29. Hej Gullan, det är mycket värdefullt med den här sidan, ett andningshål som behövs när det är en despotisk ledning och en chef med psykopat liknande drag. Här finns regler hur man skall överleva/övervintra, framför allt är det att inte opponera sig mot ledningen, lagom fjäsk (inte för mycket) sen ha några förtrogna som det går att dryfta sakernas tillstånd med (här gäller det att vara försiktig, men avslöja dig aldrig för någon!). Det som kan roa är spelet mellan fjäskande medarbetare och chefer, som i en diktatur light. Den ansträngning dessa personer lägger ner för att vara till lags och hur det till slut utplånar deras personlighet och självkänsla. Det blir svårt för dessa när det blir en ny ledning. Förbli anonym och försiktig, det läggs ner resurser centralt på att ta reda på vem du är. Håll ut!

    SvaraRadera
  30. Tack för varningen! Gullan kan nog behöva hjälp med skydda sin identitet trots Måns försäkringar om att han gärna tar emot anonyma synpunkter...

    SvaraRadera
  31. I denna diktatur light (?) förefaller inte diverse grundlagar ha särdeles stort värde. Dimridåer Gullan dimridåer/K-A

    SvaraRadera
  32. Jag vill bara klargöra tre saker. 1. Jag har inte belagts med munkavel. Det jag försökte säga med den kanske lite olyckliga formuleringen i mitt första inlägg var att jag uttalar mig som privatperson och inte som företrädare för Socialstyrelsen. 2. Jag identifierar mig inte som en del av Socialstyrelsens ledning. Det framgick ganska tydligt i mitt första inlägg att jag inte tvekar att säga vad jag tycker. 3. Jag ogillar anonymt skvaller. Jag tycker att det är obehagligt att förmodade kollegor likt missanpassade småbarn pekar finger åt mig för att jag vågar stå för mina åsikter. Om ni vill veta hur jag har det i ”Gullegull” är ni välkomna att prata med mig. På kontorstid.

    SvaraRadera
  33. Gullan, eftersom många redan vet vem du är lär det snart klarna även för de som ännu inte vet. Sån´t här brukar inte kunna döljas i längden. Go' tur!

    SvaraRadera
  34. K-A, underskatta inte Måns, denna blogg stör den officiella bilden av verket och det passar inte ledningen. Måns har alltid rätt, är fåfäng och de som yttrar sig negativt kan betraktas som illojala. Detta borde väl knappast vara någon hemlighet? Visst finns det grundlagar men det lär inte hjälpa att hänvisa till dom internt när identiteten är röjd. De som säger sanningar omplaceras och råkar oftast illa ut internt, de kan till och med hamna som fyrvakt (det slipper nog Gullan),var försiktig.

    SvaraRadera
  35. Svaret på hur man skall förhålla sig till "vissa personer" är att ta del av psykologins teser. Nyckelordet är: patologisk narcissism, illusionen om allsmäktighet som bekräftas av invånarna i Gullegull landet. Grandiosa planer och en självförhärligande beskrivning av sitt arbete och sin verklighet, tomma ord och illusionsprojekt, dessa personer skall man undvika att kritisera, de rensar ut. Totalstyrelsen har sin egen...

    SvaraRadera
  36. Självfallet är det så att grundlagens värde i praktiken spelar mindre roll. Jag underskattar inte Måns på något sätt och om Gullans identitet röjs kommer Gullan dessvärre att placeras i lämpligt källarutrymme med någon trevlig arbetsuppgift såsom vässa pennor etc. Det är emellertid tragiskt att denna blogg överhuvudtaget existerar, en myndighet borde inte ha ett klimat som föranleder anonymt bloggande/K-A

    SvaraRadera
  37. Om man anger sin tjänsteställning och ändå hävdar att man verkar i egenskap av privatperson är det okunnigt. Hänvisar man sedan till att cheferna inte förbjudit inlägg så refererar man ytterligare till sin anställning. Och det är ännu mer okunnigt. Refererar man sedan till att policyn är att inte kommentera bloggen, trotsar man öppet sina chefer.

    Alla chefer med kunskaper om ledarskap vet att det måste finnas en pysventil för att inte trycket skall bli för stort. I boken Okänd soldat beskrivs att den bästa plutonchefen lät sina soldater knota och vredskas utan att han kommenterade det, alla var ändå lojala när det gällde.

    Inte heller är det särskilt modigt att sticka upp skallen ur skyttegraven. Många vid fronten är modiga utan att sticka upp skallen ur skyttegraven.

    Bloggen är humoristisk, intelligent och en bra pysventil. Något värre är det inte.

    SvaraRadera
  38. Such a beautiful story. Gullan rules. MD sucks. Hack 'n slash on S was a nice touch. AR must be glad - a dream comes true.

    SvaraRadera