måndag 29 mars 2010

Kärlekens lov

Tro. Äntligen stod Måns i talarstolen. Nysvärtade morrhår och ny fin rosa rosett, matchande dagens profilfärg. Strikt, allvarlig och sträng hälsade han alla sagofigurer välkomna till Björntjänst 2010. Förhoppningsfullt spetsade Gullan öronen. Totalstyrelsen gör skillnad. …tydlighet. …länka. …samarbete. …integrering. ..stuprör. …nyfikenhet. …befrukta. ..saklighet. …borg. …trovärdighet. …historiskt. …göra skillnad. …strul. …osäkerhet. ….frågor. …ansvar. …länka. …kraft. …mod. ...tålamod. …tålamod. …tålamod. Någonstans där tror Gullan att hon somnade tryggt invaggad i vissheten om att intet nytt eller klarläggande var att vänta under dagen. Trots ett ambitiöst och omväxlande program med de vackra orden presenterade i en mängd tjusiga format blev det inte tydligare än så. Pelle, Bill O´bull, Lilla Vargen, Filifjonkan, Prinsen, Måna, Dennis och Strålflickan. På film, på led, på G! Upprepande samma ord live och på film. De har alla lärt sig läxan. Troligen upprepar de maniskt lösenorden även om de skulle bli väckta mitt i natten. Det enda gnisslet som kan höras från borgens vindbrygga kommer från de mossiga, otacksamma, icke förändrings-benägna och knorrande medarbetarna, som bara intresserar sig för cykelställsfrågorna. Hur ska det gå? Även Moses i öknen hade svårt att behålla tålamodet med de tvivlande massorna...

Gullan satt och funderade över varför budskapet inte når fram?. Vad behövs för att göra ett budskap trovärdigt? Vackra, välformulerade ord är inte tillräckligt. Inte heller smicker. Hur skapas tillit till budbäraren? Intet är nytt under solen. Redan Palle (1 kor. 13: 1 – 2) filosoferade över detta när han formulerade sina mejl till russinen; Om jag talade både änglars och människors tungomål, men inte hade kärlek, så vore jag allenast en ljudande malm en klingande cymbal. Och om jag hade profetians gåva och visste alla hemligheter och ägde all kunskap och om jag hade all tro, så att jag kunde förflytta berg, men inte hade kärlek, så vore jag intet… Management enligt aposteln: En varm budbärare som talade med oss istället för till oss skulle kunna få berget att komma till Muhammed. Berg är till för att flyttas!

Totalministern talade också till oss och förmedlade sin syn på Totalstyrelsens uppdrag. Uppdraget är att förverkliga alliansens politik. Gullan hade tidigare inte tänkt på myndigheten som en del i valrörelsen eller på oss sagofigurer som valarbetare Gullan kan nu föreställa sig valaffischerna med allianspartiernas loggor: Totalstyrelsen gör skillnad!

Hopp? Storytelling… Inte behövs det någon dyr konsult för att lära sagofigurerna något om ordets makt. Berättelser, sagor, fabler och serier. Sagofigurerna på Totalstyrelsen vet precis hur man bygger upp en bra historia och hur den rollbesätts – utan att ens behöva använda ord på främmande språk. Storytelling.. Programkommittén hade inte behövt gå över ån efter sagoberättare. Gullan et alia har hållit på med det i månader! Ledartruppen hade uppenbarligen själva inspirerats av historieberättandets konst i sina försök att beskriva Totalstyrelsen som ett djur. Djuren är ju också människor! Ja, det är ju vad de är i fablernas värld – i fablernas värld!

Kärlek! Strömmingsfesten blev en lyckad tillställning. En könsöverskridande konferencier med lättklädda bunnyboys – dock utan kaninöron – lotsade oss igenom den goda middagen, som kröntes av klassisk glassparad nedför trappan i Blå hallen. Det var verkligen ett lyckokast att låta A R ansvara för underhållningen. Tack!

23 kommentarer:

  1. De verkar ju inte själva förstå vad de pratar om. Galej verkar ha fått för sig att om de bara upprepar samma ord om och om igen på samma sätt så framstår de som tydligt eniga. Istället framstår de ju som dåraktiga.
    /Pippi

    SvaraRadera
  2. Dilbert förklarar det där med länkning
    http://1.bp.blogspot.com/_t36BfvWW6UQ/SwjGeAj267I/AAAAAAAAALc/US9ILSGZDoc/s1600/dilbert-om-hierarkier.jpg

    SvaraRadera
  3. Tack Dilbert! Nu förstår Gullan precis!

    SvaraRadera
  4. Gullan blir alltmer profetisk. Fortsättningen på Korinterbrevet 13 kap är ju minst lika relevant både för Måns och sagofigurerna. Rekommenderas till Påsk!
    /Pippi

    SvaraRadera
  5. äntligen! ropar Nobelkommittén och jag. vi är lika glada som när Zclobotzny Wldrykowskiskaya vann Nobelpriset i litteratur för 250 år sedan. jag tror knappt det är sant - Bunnyboys har slagit igenom på Totalstyrelsen, samhällets strängaste nålsöga. ack mina vänner, lanseringen av Bunnyboys har varit en lång, utdragen, stundom både smutsig och hårdför kamp - men aaahhh! belöningen är ljuvligt gyllene. Bunnyboys till Folket - YEAH! Totalpatriotismen kommer att genomsyra mig hela påsken.

    SvaraRadera
  6. wooahh! här såsar jag simpelt runt med Nurnbergprocessen, utan att inse Totalstyrelsens Bibliska proportioner (det stämmer, jag har fortfarande inte hittat tyska y. jag bad om hjälp här men det fick jag inte. pfft! men jag vänder andra kinden till).

    ack att Måns försöker utfodra legioner av svultna tjänstemän med fem beniga aborrar och några torra pain riche! har han icke förstått att en liknelse förlorar både tjusning och magisk kraft i Bistra Verkligheten?

    själv är jag mest förtjust i Gamla Testamentet, och då särskilt i Predikaren. en liten tasty:

    "Fåfängligheters fåfänglighet! säger Predikaren. Fåfängligheters fåfänglighet! Allt är fåfänglighet!Vad förmån har människan av all möda som hon gör sig under solen? GD går, och GD kommer, och Totalstyrelsen står evinnerligen kvar."

    Sedan har vi ju Jobs bok - jag får nog tillfälle att återkomma till Job. senare.

    SvaraRadera
  7. Tyska ü hittar Gullan genom att trycka på knappen till vänster om shift med cirkonflex, dubbelprickar och mustasch på och sedan på vanliga u. Men den bokstaven kommer du nog inte behöva mer nu när vi blir bibeltrogna vänner...

    SvaraRadera
  8. Dilberts storytelling aktualiserar frågan om en processorganiserad verksamhet överhuvudtaget är möjlig på Totalstyrelsen idag? Förutsätter inte ett arbete i processform att beslutsmakt flyttas från linjen till processen? Är det möjligt i en organisation där allt måste vara förankrat på högsta möjliga nivå?

    SvaraRadera
  9. AR är på hugget ikväll, ser jag! Jag tänkte dock passa på att shifta in med ett nytt ämne, helt taget ur luften. Jag kikade nämligen in på Tots hemsida. Och såg att pratavdelningen hade uppgraderat myndighetens kommunikationsambitioner. Numera finns Tot även på twitter! Jag funderade lite, och kom fram till att det nog är ganska bra ändå. Även om nog få av Tots hemsidas trognaste besökare kommer att utnyttja de tekniska möjligheterna till information. Jag blev också glatt överraskad av att se att Tot också öppnat en hotline för HVB-placerad ungdom som har påpekanden. Man får väl iof utgå ifrån att Tot också avgerar på informationen, men i sådana fall är ju detta fantastiskt! Är det Måns nya strategier som börjar slå igenom? Måns kanske har kvaliteter ändå. Man har svårt att se att detta skulle skett då Hemulen satt vid rodret.

    SvaraRadera
  10. SOU 2007:75 Att styra staten -regeringens styrning av sin förvaltning, är ju inte helt ny. Det är väl bra att alla medarbetare förstår riktlinjerna. Jag förstår inte Gullans kritik.
    Alla vill ha Måns öra men det mesta går att lösa på mer lokal nivå, så är det väl i alla organisationer.
    Men det går att få Måns uppmärksamhet, jag vet, för jag har lyckats! Frågan måste ha stor betydelse och påverka många, och det är väl rimligt att ribban ligger där. Om Måns har ett mantra tror jag det är att stå upp för sin personal. Visste ni det? Även om jag anser min framförda kritik vara befogad imponeras jag ändå av Måns ställningstagande för sina medarbetare. Det kan ju vara både positivt och negativt. Jag har valt en positiv tolkning för jag tror han är både en tänkande och kännande person som inte lämnar problemet utan hanterar det inom verksamheten.
    Rätt ska vara rätt, även positiva egenskaper ska framhållas.

    SvaraRadera
  11. tack härliga Güllan!

    ünderbart att äntligen korrekt kunna skriva ord som über-tro, über-fjäskig, über-korkad, über-byråkratisk och naturligtvis über-konstigt. jag tror jag ska använda tüska bibelcitat, så att jag trots min nyvunna frälsning kan få utlopp av åratals uppdämt behov att skriva üüüüüüü. ÜÜÜÜ. Fü! det är tyska och betyder Fy.

    Flüborg: som utomstående vill jag gärna höra mer om hur Måns omsätter sitt mantra "att stå upp för sin personal" i praktiken.

    SvaraRadera
  12. Dags att dra ner ridån alltså?

    SvaraRadera
  13. Nej nej!! I och för sig skall jag erkänna att jag nog tycker att det på sistone handlat väl mycket om Tots ledarskap, vilket blir lite internt. Jag skulle istället gärna se fler frågor av principiell karaktär. Gullans åsikter lyssnar man på och håller med.

    SvaraRadera
  14. Låt inte lura er av Flyborg. När hon menar att Måns stått upp för sin personal innebär det nog bara att han avvisat hennes propåer om att tillsynen skulle ha hanterat "hennes" fall fel. Det har hon försökt övertyga i stort sett alla chefer om under många år samt Totalstyrelsens styrelse, insynsråd, socialutskottet m.fl, m.fl. Att inte Måns heller föll till föga ska nog inte ses som att han står upp för sin personal är jag rädd.

    SvaraRadera
  15. Iaktagaren: Jag har läst mycket av det som Flyborg skrivit och det är för mig obegripligt att de fall som hon beskriver inte lett till några åtgärder. Att Flyborg är angelägen i att få sakerna ordentligt prövade och att hon trummar ut sitt budskap kanske beror på att hon har rätt? Tots brist på reaktion och vilja till handling, tycker nog jag verkar säga mer om Tot än om Flyborg.

    Sedan tycker jag också att Flyborg för fram flera andra viktiga poänger också i hennes offentliga diskussioner. Hennes önskan t.ex. att skärpa upp rutinerna vid behandlingsbegränsning och hennes vilja att skapa en tydlig definition av begreppet "Vetenskap och beprövad erfarenhet", låter i mina öron som angelägna frågor.

    SvaraRadera
  16. Jag håller med Pär. Flyborg är något på spåret trots - eller tack vara - att hon saknar byråkratisk salongsfähighet. Det vore dock ett karriärmässigt självmord att föra den diskussionen internt på Totalstyrelsen.
    /Pippi

    SvaraRadera
  17. Det finns ändå ngt hedervärt i att utåt försvara sin personal. Själv litar jag på magkäns-lan att det inte är synonymt med att bara ”lämna”. Att åtgärder för förbättringar sker bakom stängda dörrar är väl bra. Nu har jag ojusterat fått framföra vad jag velat till Måns. Jag lämnar det och litar jag på att han gör det bästa av det.
    Sjukvården och tillsynen skyddas ju från allmänhetens blickar genom sekretess. Vård-personal har den unika möjligheten att kunna stöta på flera fall och genom att följa dem ana mönster i handläggningen. För det krävs att man blir inblandad i många ärenden, har ett intresse att vilja se det som kanske inte alltid är roligt att upptäcka, vågar kräva rättelse även om det riskerar ställer till problem för en själv och ibland även för andra, riskera reta upp tillsynen som legitimerad personal har en viss bero-endeställning till, risken att bli betraktad som en bråkstake och bli utfrusen. Vem vill frivilligt sätta sig i den situationen?
    Ingen, och då kan alla i Borgen leva lycklig i alla sina dar (om ingen chef kommer o strular förstås). Visst statistiska mätbara mål måste uppfyllas, men den äkta kvaliteten görs omöjlig att granska. Många vill göra mer än nödvändigt, det är människans natur. Om man alltid gör rätt hur lite man än gör sänks ribban bit för bit, också bara mänsk-ligt. Sen blir några drabbade. Det finns en gräns som inte får vara godtycklig.

    När en som avskyr att besvära andra blir just en bråkstake finns det en anledning. Jag träffar människor som ofta inte själva klarar att stå på sig och strida för sina rättigheter. Ofta vet de ju inte heller vad som avvek från en förväntad utredning/behandling, bara att det slutat i katastrof. De och deras anhöriga är lätta att avfärda. Det krävs mycket att få ett samtal med en verksamhetschef som ju också ofta har intresse av att försva-ra sin klinik. Anmälan till HSAN måste göras formellt korrekt, annars avfärdas den. Till SoS har det ställts mindre formella krav för anmälan, men där har sedan mer än 5 år suttit en ”vakt” som vägrat ta emot anmälningar från enskilda, dvs alla vi vanliga. För att komma genom nålsögat krävdes goda kunskaper i juridik, dvs hävda att man an-mäler för ställningstagande till prövotid eller delegitimering och inte bara ngn enkel di-sciplinpåföljd. En numera f.d. enhetschef sa i klartext att enskildas anmälningar inte behövde tas på allvar, det visade statistiken. Allt detta med Hemulens goda minne, men Måns har öppnat porten. Minskat skydd mot mer arbete gör ingen populär. Mind-re kärlek?
    Att bli varse att alla skyddar alla och bedömningar kan vara hur godtyckliga som helst på alla nivåer, och den vanliga människan saknar möjlighet att göra sig hörd, då kun-de inte jag vara tyst.
    Jag skiljer mig från andra då jag inte har ett högsta pris. Det här har varit för viktigt för det. Medveten om att besitta den ovanliga kombinationen med kunskap, insyn, envis-het, orädd att bli utfrusen, kontrollerad eller uppsagd, om det måste till är jag även be-redd byta yrke. Ekonomiskt överlever jag också. Ingen egen vinning har jag i allt detta.
    ”Hennes” ärende som ”Iakttagaren” kallar det har jag drivit för värre än så kommer det inte, allt i skydd av sekretess och förnekande. När jag först konstaterade fakta hade jag aldrig ens kunnat föreställa mig myndigheters ovilja att objektivt granska och sen alla samhällets tillströmmande försvarstrupper. Det har varit fascinerande och otäckt. Om en kan, kan flera.

    SvaraRadera
  18. Gullan ställer sig några väldigt viktiga frågor.

    Vad behövs för att göra ett budskap trovärdigt?

    Hur skapas tillit till budbäraren?

    Morran tror på enkla medel, de anställda måste få möjligheten att uppleva att ord leder till handling och genomförande.

    Allt för ofta genomförs inte denna enkla ekvation, vilket skapar tvivel, frusration och att en känsla av hopplöshet infinner sig.

    Måns har fåt lära sig de vackra orden men han har inte fått redskap att använda dem på rätt sätt.

    //Morran

    SvaraRadera
  19. Så är det Morran! Och de handlingar vi ändå sett har ingen förbindelse med de vackra orden...

    SvaraRadera
  20. Morran säger "Måns har de vackra orden men han har inte fått redskap att använda dem på rätt sätt."

    Redskap saknas inte! Ett ledningsystem "Sagostigen Sagolik" med "omvandlare" för välkända sagofigurer.

    SvaraRadera
  21. Upp med ridån! Da Capo för Morran, Gullan och mig.

    SvaraRadera
  22. Det räcker inte med att man lärt sig vackra ord. man måste mena något med dem också......inte bara kunna uttala dem. /Trött

    SvaraRadera