torsdag 11 mars 2010

Andra kanaler

Nej, Måns har inte helt flytt upp till Olympens kullar. Han var inte alls försvunnen för att rådgöra med oraklet i Delfi, som somliga kunde tro. Totalstyrelsens sagofigurer kunde i måndags chatta med Måns och flera andra i hans entourage. Strålflickans synpunkter på Gullans blogg blev sedan påpassligt inskickade som en kommentar i prisutdelningsinlägget. Hon hade inte, som Lillan och kanske några andra trodde, själv valt att gästa bloggen. När det var så fint formulerat tyckte Gullan att det inte var fel att publicera det ändå. För övrigt anser Gullan att det var väldigt mycket frågor och mycket lite svar i chatten.

Däremot har Måns liksom Gullan och hennes läsare valt lite andra kanaler för sin kommunikation. I senaste numret av Läkartidningen har han meddelat några intressanta inrikesnyheter för invånarna i fablernas värld. Många av Gullans väl insatta läsare har säkert redan tagit del av dessa. För er andra kan meddelas att man i husorganet kan få veta vad Måns har för synpunkter på handläggarnas kunskaper i förvaltningsrätt, vilka ärenden som bör utredas och en omsvängning i den hittills rådande tillsynspolicyn.

Gullan tror att Måns missuppfattat tillsynens uppdrag hittills vad gäller klagomål mot hälso- och sjukvården och dess personal. Det är Totalstyrelsen som avgör vilka anmälningar som det finns anledning att utreda närmare. Detta kommer nu att förändras genom Patientsäkerhetslagen. Fr.o.m. nästa år blir Totalstyrelsen skyldig att pröva klagomålen, utom i vissa undantagsfall.

Mest spännande i artikeln är antydningen till omsvängning i tillsynspolicyn. Måns säger att systemtillsynen behöver balanseras mot individtillsynen. Vi kanske har satsat för mycket på systemtillsynen på bekostnad av individtillsynen. Ojojoj! Nu kan det bli svettigt för Bill O´bull med kappan igen..

Artikeln har sin utgångspunkt i HSAN:s brev till Totalstyrelsen, som Gullan skrev om i helgen. Pippi Långstrump-pristagaren är krititisk till att Totalstyrelsen nästan helt upphört med att göra anmälningar om disciplinpåföljd. Måns har nu - i elfte timmen - gett uppdrag till Bill O´bull att se över rutinerna för Totalstyrelsens anmälningar till HSAN. Intressant! Det är nio månader att spela på…

50 kommentarer:

  1. Vad är det som händer, låter som det blivit lockande att ta anställning på Totalen! Kanske har Måns ändå ett lyssnande öra? Eller är det lagen som styr? Totalen har ju t.ex. enl lag en skyldighet att anmäla till åklagare vid misstanke om brott. Hur ska den misstanken ens uppstå om man inte utreder en händelse med fokus vad som hänt och om någon har agerat direkt nonchalant. Det gäller bara de fall som är riktigt allvarliga och de är förhoppningsvis inte många men måste kännas igen när de anmäls. Oberoende vem som är anmälaren och inte som tillsynschefen tidigare uttalat, bara när anmälna kommer genom lex Maria. Att inte utreda skulle betyda att en myndighet skyddar vissa från rättvisan.
    Jag har stora förväntningar på förändringar efter vad Måns nu säger.

    SvaraRadera
  2. Det var intressant om än oväntad läsning i läkartidningen. Handlar det om en politiskt framtvingad reflex eller en skenmanöver för att blända massorna? Eller har GD verkligen varit omedveten om den egna myndighetens inställning till det individuella ansvaret? Det skall bli intressant att se om detta får några praktiska konsekvenser.

    SvaraRadera
  3. Strålande tider!
    Även jag som chef för "pratet" här i sagans värld har nu fått en avatar - Strålflickan. Med tanke på att jag en gång i tiden arbetat på SSI var strål-kopplingen naturligtvis oundgänglig. Men får man ansöka om namnbyte? Med tanke på att Erik Höglund tilldelades pseudonymen "Strålmannen" och han och jag faktiskt är födda samma år (1966) ansöker jag ärevördigast om namnbyte till "Strålkvinnan". Jag är trots allt 44 år gammal. För inte vill väl Gullan främja en så mansnormativ könssyn?

    Så, nu har jag alltså varit här på riktigt också, likväl som avatar.
    //Strålkvinnan

    SvaraRadera
  4. Håller med Gullan: "...mycket frågor - mycket lite svar i chatten." Faktafel fanns där "enligt arbetsmiljömätningen i höstas tyckte 8 av 10..." Qe?
    Jag vill även sjunga en estnisk sång:
    "Jag är sagofigur och sagofigur förblir jag,
    om en gång jag är skapt till en sagofigur" (Sofi Oksanen, "Utrensning" sid 84)

    SvaraRadera
  5. Det strålar från kommunikationsavdelningen. Kommunikation handlar inte minst om att möjliggöra ett öppet utbyte av åsikter. Avdelningens försvar för högsta ledningens (strålkällans) primitiva synsätt att det anses som en ovänlig handling att ha en avvikande åsikt i en fråga eller våga säga emot, medför farliga strålningsnivåer, skyhögt över SSI:s gränsvärden t.o.m., och bidrar till malignt melanom i Totalstyrelsen. Att framhäva varumärket istället för de dödande svartbruna hudfläckarna ställer krav på ärlighet rakt igenom. Cytostatika och kirurgi utgör meningslös behandling så länge strålningen fortgår.

    SvaraRadera
  6. Har jobbat en liten stund på totalstyrelsen. Det är så intressant att se hur inåtvända sagofigurerna är, de har nock med sina egna relationer!
    Individtillsyn? Systemtillsyn? Det intressanta vore väl att fundera över vad som ger effekt där ute. Agda, Selma och alla andra som behöver anlita samhällets välfärdstjänster. Får de vad de borde på ett sätt som är OK? Vilken strategi är bäst för att nå effekt där ute. Nu har totalstyrelsen prövat den repressiva strategin i massor med år. Det ger resultatet 3000 döda i vården årligen. Slutsatsen borde vara att den strategin är inte så bra. Strategin placerar sjukvården på samma risknivå som som bungy jump hopp eller bergsklätring. Då kan det vara dags att pröva en annan strategi, en icke repressiv strategi ligger nära till hands. (Så att säga börja ägna sig åt den organiserade brottsligheten i stället för att lägga mesta energin på småtjuvar och felparkerare)
    Men oavsett vilket håll man tänker gå så är det svårt för sagofigurerna att hänga med då de får sina direktiv via massmedia. Ingen diskussion, inga avväganden, ingen förankring, ingen kunskapsunderbyggnad, ingen ställtid det är detta som är en del av det låga taket. Är det så att Måns inte har hela bilden klar för sig innan han skriver eller svarar så finns det massor av kompetenta medarbetare i organisationen som kan hjälpa till. Det är svårt att veta och kunna allt lika bra - tycker i alla fall jag. Jag frågar rätt mycket, men så har jag ju inte jobbat så länge på totalstyrelsen.

    SvaraRadera
  7. För er som söker kunskap om patientsäkerhet rekommenderas boken "Patient safety" skriven av Charles Vincent. ISBN 0443101205. Där finns massor av hänvisningar till de studier som patientsäkerhetsbegreppet bygger på. Boken är i varje fall en början. (Med särskild adress till dig som sökte evidens bland kommentarerna i förra blogginlägget.) Den är publicerad 2006 så hyfsat modern.

    SvaraRadera
  8. Anonym 08.00: Någon repressiv tillsyn har inte funnits från Totalstyrelsens sida på många, många år. Det är bra i och för sig - frågan är om den ersatts av något annat?

    SvaraRadera
  9. Den som kan sin serievärld vet att Strålmannens kusin är en flicka. Superkraften är densamma. I fablernas värld är vi alla barn. Lilla Vargen, le petit prince och Dennis, som ansvarar för den inre ordningen.. Alla har vi ätit krumelurpiller.//Lilla Gullan

    SvaraRadera
  10. Nu har jag inte läst boken i sin helhet, men jag hittar snabbt några meningar i boken:

    The folly of the crude person model is apparent. However, it is important not to swing to the other extreme and attribute everything to 'the system'. Rather, one needs to preserve individual accountability but understand the interplay between the person, the technology and the organization. Individual characteristics might well play a part in an error or in a poor individual outcome [...] People who deliberately behave recklessly and without regard to their patients´ wellfare deserve to be blamed, whether or not they make errors.

    SvaraRadera
  11. Jag har visst kommit att representera den "repressiva" ståndpunkten i diskussionen trots att detta har inte alls varit min mening. Jag delar WHOs syn: "Current conceptual thinking on the safety of patient places the prime responsibility for adverse events on the deficiencies in system design, organization and operation rather than on individual providers or individual products."

    SvaraRadera
  12. 13 mars 2010 08.11; Citatet ur "boken" ovan kommer alltså från Vincent (2006).

    SvaraRadera
  13. Tack för boktipset Peter Pan!

    SvaraRadera
  14. Hej Gullan,
    Jag är djupt imponerad av Måns och Co:s kunskaper i makt- och härskarstrategier! Redan tidigare har jag observerat personer som har utnyttjat ömsesidiga hållhakar som karriärmässig hävstång - men aldrig i så stor skala som nu. Måns har ju t.o.m. varit så förslagen att han lagt ut externa hållhakar som gör honom i princip oavsättlig. Samtidigt är just detta en av flera saker som gör Gullan så obekväm. Strategier som bygger på hållhakar fungerar bara så länge de inte utsätts för extern granskning eftersom skicklighet i organisation och ledarskap är en sak utifrån ett internt perspektiv och en annan utifrån ett externt.

    Inget vinstdrivande företag skulle börja med att omorganisera och därefter formulera strategi och mål. Det gör man enbart om makten har ett egenvärde. Avsaknaden av strategi och mål är dock den trickigaste hållhaken av de alla eftersom den skär rätt in i professionens ytliga kunskaper i organisation och system. Åtskilliga sagofigurer har investerat sin prestige i puffballs om organisation och kan därför inte kritisera brister i Totalstyrelsens organisation och mål utan att samtidigt kritisera sig själva. Försöken att skuldbelägga anonymiteten sker sannolikt mot bakgrund av den insikten.

    Som fördjupning vill jag rekommendera ett blogginlägg av Unni Drougge om makteliter, hållhakar och bloggar: http://unnidrougge.blogg.se/2009/february/utkast-bloggarna-ar.html
    /Pippi

    SvaraRadera
  15. Där satt den! Gullan gillar Pippis analyser skarpt! Det är just bristen på riktning som gör resan otrygg. Samtidigt är den invändningen svår - den kan tolkas som om vi inte vill ta ansvar eller vara med och påverka. Gullan har också inbillat sig att den som startar en stor förändring vet vart han vill, inte bara att han vill ha makt..

    SvaraRadera
  16. Strålflickan eller strålmadam. Jag har inga problem med det eller det andra. Men vad har en strålgumma att sätta emot när dom som vet säger till!

    SvaraRadera
  17. Anonym 08.00; 3000 döda i vården, har du indersökt vad man menar med det? Det är, om jag försått det infektioner, fall och aktiva ingrepp som man försökt men prognosen varit dålig. Ja, infektionerna kunde nog vara färre. Kanske kunde färre falla, men det skulle till del också medföra att fler blev sittande inaktiva, med den fara det innebär. De aktiva ingreppen kunde man välja bort så får pat "dö i sin sjukdom" vilket man anser vara ett fint begrepp, även om det betyder att man kunde räddat livet men istället fick pat "en värdig död".
    Onödigt lidande under flera år, för pat och ahöriga, där läkaren inte ens försöker ge lindring är inget som ger någon påföljd! Det är ingen vård man kan klaga över, trots att pat avlider som del därav. Går ju inte att bbevisa att det är en direkt följd för lidande är inte i sig dödligt. Det här var en direkt nonchalant doktor som inte hade någon önskan att hjälpa trots att andra kollegor larmade och den egna personalen var uppgiven, men han gjorde inget fel utan gav tillräckligt god vård enl SoS,

    SvaraRadera
  18. När det gäller de 3000 patienter som sägs avlida varje år till följd av felbehandlingar, kan man konstatera att statistiken är minst sagt skakig. Den vilar på en extrapolering från 5 döda. Man kan dock fundera över varför SoS valt att inte kartlägga detta mer noggrant då siffrorna är så extrema. De refereras dessutom titt som tätt.

    SvaraRadera
  19. Det är ett vanligt missförstånd att oskuldsfullhet är ett skydd mot korruption fastän det i praktiken är precis tvärtom. Det är de godtrogna som låter sig fångas in med hjälp av hållhakar utan att de själva kan se när det händer och vilka konsekvenser det får. Jag tror därför att Gullan har rätt i att flertalet sagofigurer hoppade på resan med en god tanke. Det är bara det att tanken inte håller hela vägen. Den är en röksvamp som försvinner när man greppar efter den. Precis som vi andra är de fångade i maktens garn. De om några vet att skepsis mot den undflyende idén tolkas som att inte vilja ta ansvar och vara med att påverka. Så ja, makt korrumperar! På Totalstyrelsen likväl som på andra ställen.

    Regeringens vilja att styra Totalstyrelsen är samtidigt helt legitim. Det är bara det att konstitutionens författare var av ett luttrat slag. De införde en maktdelningsprincip eftersom ingen vill att riket skall styras med dumhet. Här lurar den mest graverande hållhaken som är så ovanlig (att tjänstemän bryter mot den) att det är fullt möjligt att flera sagofigurer inte ens har blivit varse den. Närhelst de drabbas av tvivel kan de dock visas fram till falluckan. Något som är utmärkande för ömsesidiga hållhakar är nämligen att de som fångas in har mer att förlora på att kasta in handduken än vad de vann i ursprungsläget. Därav hävstångseffekten.

    I bakgrunden ligger dock förstås en politisk frustration över svårigheterna att reformera Totalstyrelsen. Inte minst Hemulen gjorde ju tappra försök innan han skadeskjuten drog sig tillbaka till tornet. Den väsentliga frågan för de som fortfarande är fria att sträva mot det goda målet är därför hur? Kanske att någon av Gullans läsare har lösningen? Jag tror inte att Måns har det.
    /Pippi

    SvaraRadera
  20. Apropå Anonym 13/3 18.34
    Lite strålning av rätt kvalitet och rätt använd kan vara ett effektivt botemedel mot diverse gamla sura svulster som fått växa alltför länge i den sjuka kroppen. Det finns hopp om bot och bättring!

    Apropå debatten om tillsyn mot systemen vs individen anser jag att det är fel att ställa dem mot varandra. Klåparna,, busarna och de som knarkar ska bort - de resterande ska arbeta i ett sunt system.

    SvaraRadera
  21. En fråga i frågan är vad ondska eller ondskefullhet är för något i kontrast till oskuldsfullhet. Ondska kan visa sig på de mest oväntade sätt, det är en del av ondskans väsen. Präster i katolska kyrkan som våldtar småpojkar överraskade oss t.ex., i alla fall när det uppdagades första gången. Det kan vara svårt att säga att människor är onda men handlingar som kan tolkas som onda existerar faktiskt.
    Jag betvivlar inte att ledningen hade en bättre fungerande Totalstyrelse i åtanke när omorganisationen drevs igenom (även om analysarbetet var otillräckligt). Men jag tror också att det samtidigt fanns parallella, mindre hedervärda avsikter med förändringarna, lite av det som signaturen Pippi är inne på. Utnyttjande av yngre medarbetares naivitet, aningslöshet och oerfarenhet; deras längtan efter den goda arbetsplatsen och karriären, att flytta folk till helt nya arbetsuppgifter, att köpa vissa medarbetares lojalitet genom befordran och kraftiga löneförhöjningar, att slå sönder gamla strukturer som betraktas som motståndsnästen, arbetsuppgifter som hopar sig pga. omorganisationen och som kräver all tankeverksamhet. Splittra och skingra, det var noga uttänkt det också. Varför allt detta tankearbete? Ledningens rädsla tror jag tyvärr är en viktig faktor i sammanhanget vilket i sin tur kan koppla till ledningens självbild och bild av medarbetarna.
    Det kan aldrig stämplas som bakåtsträveri att påminna om att cynism och förslagenhet alltid är av ondo och aldrig kan rättfärdigas. I det här fallet medför det att medarbetarna blir desillusionerade och besvikna om inte annat, och många kämpar med sina motstridiga känslor. Om målet verkligen är den goda arbetsplatsen leder det i sin tur till ett sisyfosarbete för ledningen, som har det fulla arbetsmiljöansvaret. Ömsesidigt förtroende byggs inte upp på en kafferast, om ens någonsin.

    SvaraRadera
  22. Nybörjarfråga till Anonym 13 mars 2010 20.58. Vem är skadeshjuten Hemulen? "13 mars 2010 20.58" Enlgt Wpedia: "Hemulen är en skygg individ som håller sig lite för sig själv. Han bär en lila klänning som han ärvt av sin faster". Har inte sett en lilla klänning på Tot. Birgitta Hederstedt kom tillbaka! Allt är förlåtet.

    SvaraRadera
  23. Kloka ord från Anonym 11.47! Gullan är imponerad av hur många visa analytiker det finns bland bloggens läsare. Tänkande medmänniskor. Det är upplyftande! Gullan försöker också tänka så... Det är stor skillnad på att säga "du ÄR dum" och "det du GÖR är dumt". Likväl är det lättare att säga "jag är snäll" än att vara snäll. På samma sätt är det dödfött att säga "vi har högt i tak". Det måste bevisas i handlng...
    Svar till Peter Pan: Hemulen körde tåget innan Måns tog över spakarna. Lila klänning hade han inte - dock ett jovialiskt sinne och ett norrländskt lugn.

    SvaraRadera
  24. Ursäkta men vad var bättre på Hemulens tid? Möjligen den inre miljö men inte kvaliteten. Om vi ska tala om patientsäkerhet så var det faktiskt just Hemulen som lade om rodret till att "allt är OK" vad som än har hänt. Att det sen var trevligare att jobba är en annan sak, men det måste väl vara syftet med verksamheten som räknas högst.

    SvaraRadera
  25. Är det bara jag som kommer ihåg stormötet efter Hemulens första VP-direktiv när Prussiluskorna uppträdde som samlad mobb och jagade honom på flykten?
    /Pippi

    SvaraRadera
  26. Gullan, Pärra, Pippi & Co; börjar inte den den här bloggen bli lite väl konspiratorisk och svartmålande?? Typ "allt går åt skogen och det är Måns fel" ... tycker den här bloggen haft sina poänger men nu börjar gnället bli enformigt.

    Kanske läge för något mer lättsamt Gullan? Kör lite dagens outfit vetja, det funkar funkar ju lysande för bloggare som Blondinbella och Kissie! :)

    Kort sagt Gullan, kom med en ny, fräsch och kul vinkel, annars slutar jag läsa!

    SvaraRadera
  27. Pippi!
    Berätta om stormötet och Prussiluskorna för oss som inte var med! Det ger kanske perspektiv på det som händer nu?

    SvaraRadera
  28. flera av kommentarerna berör system i relation till individ och ansvar. intressant ämne. system är en sådan bekväm abstraktion. när något går fel, när man vill skydda, när man vill fly från ansvarsfrågan, så simsalabim - "det var värst vad konstigt det blev, det var Systemets fel".

    jag funderar över Nurnbergprocessen (ja fel, men jag hittar inte tyska "y" på min dator). där hänvisade de åtalade till Systemet och yrkade ansvarsfrihet. åklagarsidan ville åt det personliga ansvaret, och hävdade att det t.o.m i extremt tvingande system finns möjlighet att välja i vilken grad man går in i strukturerna. hur slutade det? axplock ur det blandade resultatet: Göring dömdes till döden, men snuvade bödlarna på triumfen genom en insmugglad cyanidkapsel. Albert Speer, den store "ingenjören" bakom Tredje riket, fick 20 år...Tyvärr hann Goebbels ta livet av sig, det hade varit intressant att se hur Hitlers propagandaminister hade klarat sig. utan att lägga någon etisk värdering på det - Goebbels var en mycket skicklig rackare. observera detta - jag gör INGEN analogi mellan Totalstyrelsen, Måns & co och naziriket - det vore helt fel, och skamligt. det finns inga likheter. jag tar upp det som exempel på hur skärningspunkterna mellan system, individ och ansvar kan styras åt olika håll p.g.a olika intressen.

    total avvikelse från ämnet: Nurnbergprocessen är intressant också för att den utgör ett första försök i modern tid att juridiskt korrekt förhålla sig till grotesk ondska på ett systematiskt och civiliserat sätt. vad som sedan är juridiskt korrekt, civiliserat och grotesk ondska kan man ju fortsätta diskutera. blir det kanske groteskt att vara civiliserad inför lägerkommendanter som använde förkrympta judehuvuden som brevpressar?

    åter till Systemet: ett system måste i princip konstant upprätthållas av diverse aktörer och handlingar, såvida det inte rör sig om slutna mekaniserade system, typ urverk. då Totalstyrelsen knappast kan sägas ticka på som en klocka kan man nog tryggt påstå att Totalstyrelsen, liksom regleringen av den svenska sjukvården, i hög grad utmärks av mänsklig agens. jag har några frågor:

    - vad särskiljer skuld från ansvar? eller hör de två begreppen oupplösligt samman? är det olika i olika situationer?

    - hur pass tvingande är systemen, och hur beredvilligt går vi in i dem?

    ett system kan kanske också betraktas som en slags näringskedja, där man har det bra på toppen, men

    sämre längre ned, då man ju är bytesdjur för medlemmarna i det övre ekologiska skiktet. att befinna sig på toppen av näringskedja - då har man makt. eller? makt kanske mer är en relation än något man HAR. makt måste konstant utövas för att få konsekvenser. åh, makt är intressant, eller hur? speciellt när man skylla sin maktutövning på ett tvingande system - vare sig det gäller styrning av en myndighet eller vård av patienter i livets slutskede. i slutänden handlar det ändå om vems hand som håller piskan. eller?

    som sagt. ifrågasättandet av totalstyrelsen och regleringen av den svenska sjukvården är utan analogi med Naziriket och dess konsekvens Nurnbergprocessen, men någon slags process pågår ju även här som handlar om ansvar, skuld och kanske t.o.m straff?

    Snowracer: om du tycker det är jobbigt med sammanhängande konversationer och folk som håller sig till ämnet - snyt ur näsan och välkommen till min blogg. den saknar i princip sammanhang, är fylld av pikanta bilder och denna vecka bjuder jag dessutom på burlesk film.

    SvaraRadera
  29. Tack AR för din analys. Jämförelsen med hur man sett på ansvar vid krigsförbrytelser har också dykt upp i mitt huvud. En annan tanke som också skymtat handlar om legitimationens innebörd.

    Handlar inte legitimationen om att man har rättigheter men också ett ansvar för sin tjänsteutövning? Det hela blir lite konstigt när ansvaret försvinner. Vad blir då innebörden av legitimationen?

    SvaraRadera
  30. Lisbeth Salander säger: Det finns inga oskyldiga. Det finns bara olika grader av ansvar.

    SvaraRadera
  31. Snowracer: Gullan tror att du kan ha rätt. De kanske börjar bli dags att avveckla. Om det inte vore för alla intressanta kommentarer som kommer in så..
    Du kan väl lämna ett bidrag till bloggen som GalaPetter från den stora festen?! ...och varför inte skicka in morgondagens outfit? Här gäller det att konkurrera när nu A R inte tvekar att föra in smygreklan i sina kommentarer! Morr!

    SvaraRadera
  32. Jag minns det som att Hemulen kritiserade (främst) tillsynen för att vara högfärdiga och verklighetsfrånvända. Många tog väldigt illa vid sig - hade aldrig hört på maken! Dåvarande tillsynschefen slutade kort efteråt. Folk var jättearga på mötet och långt efteråt. Hävdade bestämt att Hemulen inte kunde nåt om systemet. Jag tror att det var enda gången jag hörde honom prata om systemet.

    Jag menar faktiskt på allvar att jag är imponerad av Måns makt- och härskarstrategier. Totalstyrelsen är extremt svår att förändra och jag tror inte att det går att göra demokratiskt. Det enda jag önskar är att fler kompetenta kollegor vågade delta i maktspelet.

    /Pippi

    SvaraRadera
  33. men med tanke på den höga kvaliteten och aldtig sviktande lojalitet i AR:s kommentarer bör väl smygreklam vara förlåtligt? mjau, purr purr.

    behöver Gullan tips om outfits? det finns en uppsjö att välja bland på min blogg! favorit - vacker Bunnyboy i svarta läderremmar.

    SvaraRadera
  34. Pär: tänk att jag alltid håller med dig. jo, legitimationen får samma innebörd och betydelse som läkarens vita rock, exempelvis i psykiatriska sammanhang: att särskilja den professionella från den sjuka, eller dåren. några andra skiljetecken eller karaktäristika finns egentligen inte. rent symbolisk legitimering av en viss typ av maktutövning och identitet således.

    SvaraRadera
  35. söta Gullan, avveckla ALDRIG denna blogg. varje natt ska du lägga dig och varje morgon ska du vakna och varje dag ska du genomlida på Totalstyreslen i den yttersta förvissningen om att vi Älskar dig.

    jag föregår Gullans svar: nej Gullan, jag är inte full igen. jag anser detta.

    SvaraRadera
  36. Enligt förarbetena till nuvarande och kommande lagstiftning är yrkeslegitimationer på hälso- och sjukvårdens område en garanti för att yrkesutövaren har viss kompetens och sådana personliga egenskaper att han eller hon förtjänar allmänhetens och myndigheternas förtroende. Legitimationen ska fylla ett informationsbehov - en sorts varudeklaration av olika yreksutövares kvalifikationer (t.ex. s. 109 i lagrådsremissen).
    Förespråkarna för de ändringar som genomförs nästa år skulle nog inte hålla med om att det personliga yrkesansvaret kommer att avskaffas. Disciplinpåföljderna försvinner, men istället ska Totalstyrelsen ta hand om anmälningarna mot hälso- och sjukvårdspersonalen. Den bestämmelse som uttrycker det personliga yrkesansvaret kommer att finnas kvar i den nya lagen (förslagets 6 kap. 2 §).

    SvaraRadera
  37. Pippi: absolut är Måns härskarstrategier imponerande. fast nu har kissen ett surt rönnbär att bita i. det är bitter medicin det där du påpekade i ett tidigare inlägg: när härskarstrategierna och hållhakarna blir allmän egendom...ack ja...vem kan svara för följderna när familjehemligheterna läcker ut i grannskapet, exempelvis i bloggbyn? tout la scandale mondiale! (hehe, jag är ju inte så fransktalande som ni märker).

    jag önskar verkligen att jag jobbade på Totalstyrelsen! high action varje dag. jag skulle verkligen delta i maktspelet. jag har alltid varit spelgalen. ge mig en tärning och jag kastar den tills jag spottar blod.

    SvaraRadera
  38. Men vad finns kvar av ansvaret när det är fritt fram att begå regelöverträdelser - t.o.m. sådana som leder till att människor avlider. Bara man gör det i rimlig omfattning, så man inte hamnar på punktmarkeringslistan dvs. Tanken är väl att det personliga ansvaret skall förflyttas till vårdgivaren, som skall se till att medarbetarna sköter sig. Men när verksamhetschefer redan idag, håller medarbetare om ryggen (vilket inte minst jag själv erfarit), varför skall det bli annorlunda i framtiden? I vartannat fall där SoS riktar kritik mot psykiatrin, anser klinikerna själva att inga fel begåtts. Det är ju ganska illavarslande.

    Inom all offentlig verksamhet handlar det om att framstå i så god dager som möjligt, också inom min myndighet. Vården är heller inget undantag.

    SvaraRadera
  39. Det blinkade till en kommentar om nya direktiv för psykiatrin och jag kikade på sammanfattningen. Bra att det äntligen händer något. Några frågor dock: varför bara rekommendationer och inte tvingande direktiv? Eller har missförstod jag något? Och varför måste det tillsynens självklara kravet på att vården skall hålla rimlig kvalitet så tydligt motiveras med att det inte blir dyrare?

    SvaraRadera
  40. Anående Nürnbergprocessen 1946:
    Några av oss skulle bli hängda efter den - andra av oss under perioden 1933-1945... Det här tror jag ligger rätt djup i oss. Några säger alltid ifrån andra valsar med. Det skulle vara intressant att höra kommentarer från Måns små kattungskompisar från förr. Om min hypotes stämmer fanns maktspelet med från början.

    SvaraRadera
  41. Ett problem som dykt upp på den här bloggen är att två skilda kategorier av kommentatorer deltar; De som typ Snowracer och hans gelikar ser bloggen som en möjlighet att få ut en svårbegriplig, pseudo-intellektuell, pseudo-lustig, ibland obegripligt ironisk rappakalja, och de som försöker debattera och hantera det djupt tragiska förhållandet att Totalstyrelsens ledning ser myndigheten som en arena för att äntligen förverkliga sig själv och sina primitiva drömmar om makt. Det är just det sistnämnda ämnet som gör bloggen unik. Rappakaljans förespråkare finns överallt men Gullan finns det inte många av.

    SvaraRadera
  42. Tack! Samtidigt är det stimulerande med diskussioner på olika nivåer och att det är möjligt att föra flera diskussioner samtidigt. Risken är förstås att det blir rörigt och splittrat.. Och grunt.

    SvaraRadera
  43. Prussiluskan: Snälla, läs din mejl!

    SvaraRadera
  44. ansvarsfrågan: glider inte ansvaret mer och mer över från läkare/vårdgivare till patienten? ska exempelvis rökare över huvud taget ha rätt att opereras? jag ger utvecklingen några år till, och vips så är patienten tvungen att avstå narkos under operation, eftersom det åligger patienten att övervaka sina egna intressen. den patient som valt bort sina åligganden genom att välja att operera bort sin mjältcancer under narkos, förlorar med automatik sin klagorätt. science fiction eller reell framtid?

    SvaraRadera
  45. De kvinnor som kejsarsnittats utan bedövning hade kanske glömt att begära smärtlindring?!

    SvaraRadera
  46. nja, förtjänade de smärtlindring? är de bra patienter eller omättliga kravmaskiner?

    SvaraRadera
  47. Nej, vi måste ju betänka att graviditet inte är en sjukdom - så smärtlindring eller sjukskrivning för ev. komplikationer är inte att tänka på!

    SvaraRadera
  48. Jag kan ju ge en liten reflektion här från den praktiska patientsäkerhetsverkligheten och intyga hur man som patient/anhörig lastas med ansvar. Åtminstone inom det svårt eftersatta område inom vården som det handlar om här. Mest absurt blir det, efter att vårdinsatsen slutat på värsta sätt, när vården försvarar sig med att vi anhöriga ju accepterade vården.

    SvaraRadera
  49. Var går gränsen, den ständiga fråga ingen verkar vilja besvara. Vad är vetenskap o beprövad erfarenhet man hela tiden hänvisar till? Besvaras inte. Vd är personligt ansvar? Besvaras inte. Eftersom inget ska tas till domstol klarar man sig genom att besvara en fråga men en klyscha, utan att behöva värdera den.
    Närman stänger av ett livhotande larm för man ska skriva rapporten för avbytet, hur allvarligt är det? Om pat avlider? Inget fel? Inte den som stänger avs fel? Anvarig just dås fel? eller chefen för avdelningen, eller klinikne,eller sjukhuset? Fanns rutinr, fanns PM? Var de implementerade?
    Om klinikne får ett saftigt skadestånd att betala ut kan vi glömma vems felet var, som sanolikt var fleras, men det får sjukhuset reda upp. OM de har en medarbetare som blir kstsam för sjukhuset kanska han inte får stanna kvar, självsanering efter ett antal missar, men det måste då vara minde vikltiga för annars är priset att bli av med vederbörande för högt. Ett par eller lite fler dör, sen ka man börja förhnadla, hur ser det ut? På förekommen anledning....

    SvaraRadera
  50. @BadgadBob16 mars 2010 10.14 "Om min hypotes stämmer fanns maktspelet med från början." Så sant, så sant. Icke blott i fablernas värld. Ränderna går aldrig ur. Ens ur en Svensk Tiger. Inte bara i Tjernobyl var det härdsmälta. Det strålar än från Solens Stad.

    SvaraRadera