Gullan bjuder idag på ett inlägg från en av läsarna. Prussiluskans brev har tidigare publicerats som en kommentar i bloggen:
Prussiluskan är bekymrad och undrar hur Göran och Maria vill ha det. Hur handskas de med utredningen om tydligare styrning av staten (SOU 2007:75)? Sedan 1 januari 2008 har Totalstyrelsen ingen styrelse och saknar sedan årsskiftet 08/09 chefsjurist i ledningsgruppen. Måns kan ganska enväldigt ta beslut utan att behöva ta hänsyn till vare sig styrelse eller chefsjurist.
Prussiluskan tycker det är spännande när Måns historicistiskt verkar vilja konstruera nya verkligheter, som ingen tidigare levt i och som dessutom övergår vår fattningsförmåga. Därför kan Prussiluskan bli riktigt hänförd när Måns kör över Bamse för att få historiska förändringar till stånd, så som till exempel (HBT+++besluten). Samtidigt tycker hon att det är beklämmande när vedertagna demokratiska arbetssätt blir åsidosatta. På vilket ben ska hon stå? På utvecklingsbenet; som euforiskt känner att hon får ta del av en samhällsförändring? Eller på bromsbenet som veligt/ansvarsfullt överväger demokratiska beslutsprocesser i den statliga förvaltningen? En chefsjurist måste ju bibehålla sitt förvaltningsansvar. Bamse gjorde alldeles rätt i att informera Måns om utgångspunkterna. Måns tog sitt chefsskap på allvar för han vill gärna få Görans och Marias belöningar, och få dem att backa upp Totalstyrelsen som bedriver nödvändigt förändringsarbete.
Göran, Maria och utomstående bloggläsare kan nog tro att bloggens missnöjesyttringar egentligen handlar om en individuell och kollektiv utvecklingsångest som riktar sig mot Måns när han nu vill utveckla organisationen. Prestation kontra socialt. Båda är varandras förusättning och komplement. Det är också här som Måns agerar för full kraft. Och de har nog rätt. Många är missnöjda, men samtidigt besvikna då alla sedan länge hade hoppats på förändring. Idéerna om att bryta stuprörstänkande och få ett helhetstänkande inom hälso- och sjukvård och socialtjänst.
Prussiluskan är inte expert men försöker göra ett bra jobb varje dag. Prussiluskan kämpar med att inte känna sig sjäv och sina kollegor som meningslösa brickor i Måns nya ordning. Prussiluskan har väldigt smarta arbetskamrater som hon har sett köras över av Måns och Co. Prussiluskan är inte altruisten personifierad, men bevakar frågor om människor lika värde, jämlikhet och demokratifrågor. Hon arbetar för att människorna ska ha ett bra liv i vårt land och känner äkta passion för sin fråga och kan i sin strävan för ett bättre samhälle också sätta sig själv och sina kollegor i ett historiskt perspektiv. Det är viktigt att inte alltid utgå från den enskilda personen i arbetet för en bättre värld, men Prussiluskan tycker att Totalstyrelsens ledning saknar empati i förhållande till personalen. Det kan faktiskt vara fråga om en så allvarlig sak som om att demokratin i förvaltningen håller på att lösas upp. Är det detta Göran och Maria avsåg när de ville renodla instruktionerna ta fram rödpennan i regleringsbreven. Kör över individen för kollektivets bästa!?
När Prussiluskan ska gå till valurnan i september ska hon rösta på ett parti och en minister som vill medborgarnas väl genom sin dialog och myndighetsstyrning med bland annat Totalstyrelsen. Prussiluskan vill att den regering och minister som axlar/fortsätter det oförtrutna arbetet i medborgarnas tjänst ska präglas av altruism, empati och demokrati. Prussiluskan har alltid trott att äkta uppsåt och ärlighet varar längst. Prussiluskan känner sig omskakad då hon varje dag nuförtiden måste tänka i två parallella spår; att vara god mot sin nästa och samtidigt förstå att hon verkar i en elitisktisk värld. Prussiluskan undrar också om hon överdriver sin egen känsla i denna upplevelse. Kanske borde hon inte tänka så stort, utan tänka bara på sitt egna skrivbordsarbete eller söka nytt jobb i en mindre värld, längre ut från maktens korridorer, där inte övergripande tankar behövs/får plats.
Hälsningar,
Prussiluskan
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Intressant Prussiluskan. Det kanske inte är så konstigt att allt avstannar när makten inte längre utövas under lagen...
SvaraRaderaIdag är det kollektivet, samhäälet i stort som är det enda intressanta. Det tycker till och med Sveska kyrkans etiker, såvarför inte SoS. Helt legitimt. Som en medicinare med rank sa, vi kan inte hålla på och vårda en stor mängd bara för att några skulle bli friska. MEN vi måste tala om vilka vi inte ska vårda och varför. Vi kan inte hålla andra ovetnade hur länge som helst. Ska ingen ha rätt till ev hemtjänst eller sjukpension, om han kan få en värdig död istället? Oddsen avgör inte längre. 1-10 är inte gott nog.
SvaraRaderaIntressant inlägg Prussiluskan, som får mig att reflektera över om man ska stanna på en arbetsplats där man inte får komma till sin rätt och på olika sätt blir kringskuren. Risken är att man utvecklar sidor, som man inte känner igen själv eller är bekväm med.
SvaraRaderaDet vet jag av egen bister erfarenhet, men bor nu vid havet och stortrivs - även en dimmig dag som denna - så till den milda grad att jag allt som oftast får nypa mig i armen. Hälsningar Kajsa kavat
Jag känner mig som dig Prussiluskan! Särskilt din beskrivning i 4:de stycket. Men själv jobbar jag på Läkemedelsverket. Vi har också en elake Måns fast av honkön. Vår diktator saknar inte bara empati för personalen. Hon saknar all empati och är därmed olämplig för arbete inom sektorn för hälso- och sjukvården. Det senaste året har hennes mobbning av personer i ledande befattningar präglat hela ledningsgruppens arbete. Hon började med ett dussin i ledningen. Av dom är nu bara 2 kvar. Hennes samarbetssvårigheter har lett till många och djupa personkonflikter. Det har slutat med att oliktänkande förtalas, flyttas, mobbas och i vissa fall sparkas ut med en pengapåse efter sig. Inför personalen beskrivs det i finare ord som effektivisering/slimmad ledningsgrupp. Vissa tror på retoriken och blir imponerade. Andra ser rakt igenom maktspelet. Det splittrar organisationen. Tunnelseende och teflonpannetaktik blandas med öppna ögon och allt starkare obehag. I chefsleden har dom flesta fattat. När de träffas håller diktatorn och hennes närmaste ja-sägare monolog medan övriga 50 chefer är tysta. Är det rädsla eller uppgivenhet? Många söker nytt jobb. Vad kostar detta svensk förvaltning?
SvaraRaderaAllt ska enligt diktatorn lösas med omorganisation. Och därefter en ny omorganisation. Diktatorn vill visa handlingskraft och vara duktig flicka för Göran och Karin. Det är ju lättare att visa på ett nytt organogram än att visa ökad kvalitet och nytta för patienterna. Mitt i kaoset stretar lojal personal med att upprätthålla verksamheten. Men det är i motvind.
Man kan konstatera att er Måns och vår diktator har rekryterats samma år av samma departement. Användes möjligen samma rekryteringsfirma? Hur löd instruktionerna till den firman?
Prussiluskan: Det här ämnet är ju tabu!
SvaraRadera/Pippi
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderatill den stackars trälen från Läkemedels-sveket: jag var inne och rotade lite på er hemsida, och jag undrar om du inte är en otacksam själ? din chef, ja hela styrelsen ser ju ut som filmstjärnor! de platsar lätt i storfilmer som Fredag den 13:e och Saw.
SvaraRaderaUtöka bloggen: Pratprogram där Gullan intervjuar oftast kända, mindre kända personer i fre 13, i många fall varvat med humor- och musikinslag, inför en Totalpublik. Kan Gullan välja ett extra songnummer i BlåHallen - Jag vill tango med dig, men du få inte ha ARs saker under festblåsan!
SvaraRaderaStäller du upp som sidekick i programmet då? Tango med PP vore underbart!
SvaraRaderaJag vill! Jag kan fixa efterrätt och kaffe. Borsta bort mjäll från PPs kavaj. Putsa dina paljetter. Grymt att jag få vara med. //Gulans sidekick
SvaraRaderaha - efterrätt & kaffe...AR kan fixa BUNNYBOYS till Gullan! det smäller ju typ 1000 gånger högre än en skvätt kaffe och några tårtsmulor. knuff knuff, bort med Peter Pan från Gullans sida, det är MIN plats.
SvaraRaderaNu måste Pippi åka och köpa en ny blåsa till Strömmingskalaset!
SvaraRaderaUnder 2000-talet har flertalet förvaltningspolitiska utredningar handlat om förbättrade möjligheter för departementens politiska styrning. Just nu är det ju inte utan att Pippi undrar hur utredningarna resonerat om de hade haft ett fyraprocentparti i åtanke. Av hävd brukar ju regeringen använda sig av SKL för att implementera sin politik och expertmyndigheterna för att implementera expertkunskaperna. Just nu är det ju tvärtom. SKL har tagit hand om evidensen medan Totalstyrelsen förväntas implementera politik som inte ens klarar att ta omvägen via riksdagen, än mindre SKL. Samtidigt är vi på väg in i en valrörelse som oavsett valutgång sannolikt kommer att resultera i en ny ledning på Totalminsteriet. Det är bara att hoppas att man inte blir första byrådirektör att knuffas ut i media att med flackande blick försöka prata moral och evidens på samma gång. Jag är inte säker på att det är vad Prussiluskan menar men jag menar i alla fall att det inte var moralistiskt snömos som jag förväntade mig skulle bli resultatet av att slå sönder stuprör. Det var nåt betydligt mer distinkt.
SvaraRadera/Pippi
På strövavstånd från Måns och Gullans Slottskvarter läser Kantarellen "Anonym 18 mars 2010 09.05". Omgiven av figurer i andra sagor som vajar sina tunga kappor efter de starkas vindar. Vad driver alla Måns-ar i den offentliga sektorn? Maktfullkomlighet? Kanske. Skyddande av de sina? Helt klart. Skyddande av sina egna tillkortakommanden och försyndelser man begått av svaghet? Ack ja.
SvaraRaderaI en annan saga i en annan tid var Svampen som den Lilla Kräks. Ville tro, och var för mycket. Såg fragment men inget mönster. Nu har han lärt mer.
Djupt i enebacken står Herr Kantarell med tunga hatten över nacken. Skådar bistert ut över ett skattefinansierat landskap som år efter år tillåts öda pengar, tid och kraft på processer som skulle konka ett företag i Näringslivet (alla utom SAAB... :-? ). Hur har Sverige råd med det? Kajsa Kavat, var är du?