lördag 20 mars 2010

Eftersnack i fablernas värld

..vi säger tack till Buena Trista Total Club. Efter det musikaliska inslaget ska vi gå över till vår sista programpunkt. I kvällens Holmgång intervjuar vår stjärnreporter Peter Pan en person som inte kommit till tals hittills i den pågående debatten om takhöjden på Totalstyrelsen. Gullan sitter redan här i studion. Men nu är det dags…. Mina damer och herrar: Ta gott emot – Måns!

När Måns har lagt svansen till rätta och vridit till rosetten vänder sig Peter Pan till honom och ställer frågan alla vill ha svar på:

Det är nog många som undrar vad du egentligen tänker om bloggen om Totalstyrelsen?

- Jag tycker personligen inte om när någon tillåter sig att kränka andra på Totalstyrelsen, oavsett vilket uppdrag vi har. Som medarbetare måste var och en fråga sig vad det innebär när man framför kritik anonymt och indirekt. Den som hängs ut kan inte försvara sig. Kan vi då få en förändring till stånd, eller gör vi andra rädda för att agera? Vilka värderingar driver den som skriver? Är det den typen av värderingar vi vill ha på Totalstyrelsen?

Vi är många medarbetare och det finns därför många olika uppfattningar i varje fråga. Så är det på varje arbetsplats. Ledningsgruppen arbetar för att det ska bli högt i tak i hela organisationen, och vi diskuterar detta i både ledningsgruppen och i avdelningsledningarna. Det är alla vi som jobbar på Totalstyrelsen som tillsammans måste bestämma oss för vilken kultur vi vill ha. Det sista jag vill ha är en kultur som präglas av tystnad och rädsla. Anonyma bloggar bidrar inte till att det blir högt i tak – tvärtom!

Peter Pan vänder sig nu till Gullan.

Du hör ju här att många i ledningsgruppen är rädda för dig. Så vad vill du säga till dem som är osäkra inför dig och kanske rädda att träffa dig?

- Att de inte ska vara rädda! Jag har funderat på vad det är som kan verka skrämmande. Jag är mycket engagerad i Totalstyrelsens frågor eftersom jag känner att de är så viktiga för alla som bor i vårt land, och då särskilt utsatta grupper.

Jag är van att arbeta i miljöer där man tycker om att argumentera och vill höra andras argument. Kanske kan mitt engagemang ibland misstolkas som ilska eller stränghet? Sedan är jag en otålig natur, som kanske för fram min åsikt lite för snabbt ibland. Men att jag säger vad jag tycker betyder inte att saken är färdigdiskuterad. Se det som en inbjudan till en diskussion där jag gärna vill få mothugg! Det är genom en engagerad diskussion som man kan komma framåt och åstadkomma ett bättre slutresultat.

Men det är ju allvarliga anklagelser som riktas mot dig. Gullan beskrivs ju som ett arbetsmiljöhot. Måste du inte ta konsekvenserna av det?

- Jo, jag ser väldigt allvarligt på detta. Jag vill absolut inte vara den som orsakar dålig stämning på arbetsplatsen. Vi måste ha en diskussion om detta i sagogruppen och utarbeta en hållbar strategi. Jag utesluter inte att det kan vara dags att ta time-out nu. Jag vill dock inte missa den stora strömmingsfesten. Sen får vi se…

Programtiden går mot sitt slut. Husbandet Buena Trista Total Club stämmer upp med en avlutande melodislinga. Peter Pan vänder sig till tittarna.

Tack för ikväll! Programmet är slut, men tittarna kan forsätta att diskutera på vår webbplats. Är det dags för Gullan att ta time-out?

41 kommentarer:

  1. Jag vill nog uppmuntra Gullan att fortsätta men kanske att ta ett lite bredare grepp? Vi som jobbar inom offentlig förvaltning vet att det inte alltid är sakliga skäl och det allmännas bästa som guidar, och det är i diskussionen kring detta som jag tycker att Gullan är som mest intressant. I den mån som dolda agendor eller andra maktintriger ligger bakom myndighetsbeslut, eller brist på sådana, är det viktigt att det kommer fram. Särskilt när det gäller något så viktigt som vår sjukvård.

    SvaraRadera
  2. Eftersom exempelvis Bamse uppträdde just så som Måns på Intranätet uppmuntrar oss att göra så framstår hans löften inte som trovärdiga, och alla vet ju hur det gick för honom. Endast om dessa löften, mot förmodan, omsätts i handling under en längre tid bör Gullan överväga en time-out. Tills dess fortsätt Gullan, gärna med den inriktning Pär anger. PS. Glöm inte bort att det inte är du som står för den dåliga arbetsmiljön, snarare tvärtom; du har förbättrat den.
    / PN

    SvaraRadera
  3. tur att jag knäppte på TVn igår för att lyssna på utmärkta Buena Trista Total Club, och därför såg Gullan & Måns live i Holmgång. som vanligt jamar Måns i fel tonart - han borde naturligtvis byta ut sitt gamla uttjänta knarriga intranät till Gullans blogg. det är i princip den enda omorganisation som behövs. nja, möjligen behövs det något mer. byta ut knarrige Måns mot Gullan? eller Pippi? eller....varför inte en extern kraft som med nya friska svansviftningar städar undan gamla strömmingsskrov och ruttna Whiskasrester. regeringen måste ta ett mer kompetent grepp om saken och göra den enda möjliga rekryteringen: en Bunnyboy!

    nåväl, detta är ju bara spekulationer om en ljusare framtid. dags att ta itu med Måns jamanden:

    1. användandet av anonymitet som motargument: Fel. detta ämne har varit på tapeten förut, och används på ett enfaldigt sätt. Måns m fl förvirrade figurer måste börja använda begreppen Rätt, och lära sig att skilja mellan anonym kritk/anonyma kommentarer och anynyma hot. skillnaden är avsevärd, och för denna bloggs välbegåvade deltagare behöver jag nog inte gå in på definitioner (ja, jag är lat, och använder smicker för att komma undan. billigt). är bloggens innehåll så läskigt att det i Måns hjärna förvandlas från ett av många acceptabla och legitima sätt att uttrycka sig i ett demokratiskt samhälle till Hot? för hot är INTE acceptabelt i en demokrati. är det så att Måns habitus utgörs av en hotande maktdiskurs och därför tolkar Gullans blogg mot sin egen verklighet? nå Månsekissen - det finns flera verkligheter, och det är först när man inser detta och accepterar dem som likvärdiga med den egna som man har rätt att axla en ledares ansvar. empati: "take a walk in someone elses shoes". eller är andras skor för stora, Måns?

    2. "den som hängs ut kan inte försvara sig": Fel. denna blogg är interaktiv, och alla får komma till tals. nu talar jag i Gullans ställe, men jag kan nog tryggt påstå att du när som helst är välkommen att försvara dig, och föra en öppen dialog här. troligen mer öppen här än på Totalstyrelsen, eftersom Gullans blogg värnar den demokratiska rättigheten anonymitet (ja, så kan också begreppet anonymitet definieras). i klartext: detta är ett demokratiskt forum där man inte behöver vara rädd för repressalier. våra tankar går till Bamse....

    3. endast en retorisk fråga på citat Måns: "Kan vi då få en förändring till stånd, eller gör vi andra rädda för att agera?". Vem skrämmer egentligen vem? förresten, varför använder Måns "vi"? det är ju han som skrämmer sina undersåtar. införliva inte oss andra i Totalstyrelsens repressaliereglering, tack. det är ju ungefär som när sjuksköterskan glatt frågar: "Har vi bajsat idag?". äh, sköt du ditt bajsande för dig själv.

    4. värderingar: Fel. ska Måns tala om värderingar, måste han sluta att både insinuant och diffust svamla om "vilka värderingar som driver den som skriver". ja Måns, vilka värderingar driver Gullans blogg - inte bara Gullan utan också de andra sagofigurerna? eftersom du uppenbarligen är omedveten om detta och måste fråga ska jag förtydliga: vi drivs av visioner om demokrati, delaktighet, trygghet och en vilja att kunna agera utan att vara rädda för repressalier. vi längtar efter goda ledare, empati utan äckligt Gullegull, rättvisa och kompetens.

    5. citat Måns: "Det sista jag vill ha är en kultur som präglas av tystnad och rädsla. Anonyma bloggar bidrar inte till att det blir högt i tak – tvärtom!". på detta finns endast en kommentar: MOHAHAHAHA!

    6. om Gullan tar time out måste tyvärr sagofurerna ta till drastiska åtgärder, d.v.s kidnappa Gullan och hålla henne fånge på en annan blogg, där hon under milt tvång tvingas fortsätta skriva. fångbloggen i fråga är Snuskes blogg, så jag tror att Gullan mot bakgrund av detta, trots allt, föredrar att utveckla sina genialiska tankar och osviktande briljans hemma. Gullan är viktig för oss!

    SvaraRadera
  4. Vore jag inte så lättgenerad så skulle jag gärna läsa mer ur AR:s blogg, AR kan också konsten att uttrycka sig.

    SvaraRadera
  5. åh tack, Gentleman-Pär! i ditt knä skulle gärna ligga och spinna.

    någon gång i framtiden ska jag ta min degenerade mentalitet i nackskinnet och skaka fram en blogg som även anständiga läsare kan besöka med värdigheten i behåll.

    SvaraRadera
  6. Vad är väl en bal på slottet tänkte jag. Om inte Gullan vill vara panelhöna med mig, då stannar jag hemma. Nu verkar det ändå hoppfullt. Prussiluskan ska övertala husmössen att sy upp en blåsa till kvällen i Blå Hallen. Vi ses i vimlet.

    Prussiluskan

    SvaraRadera
  7. Ja, låt oss sitta tillsammans och beundra och kommentera de olika kreationerna!

    SvaraRadera
  8. Kära Gullan
    Utomstående "fluktare" kan tro att detta är en konspiration bland frustrerade medarbetare som inte fick vad de förtjänade. Prussiluskan ska skicka ett mail till Gullan och berätta vilken färg på blomman som hon fäster på klänningens axelband har, som hon ska ha på slottskalaset.

    din hängivna väninna
    Prussiluskan

    SvaraRadera
  9. hmpff! jag vill också gå på bal på slottet! kan inte Gullan & Prussiluskan smuggla in mig under kjolarna? AR lovar att:
    a. inte vara iklädd svarta läderremmar
    b. inte bära bunny-öron eller svans
    c. inte medföra X, eller XX, eller XXX
    d. inte försöka kela upp Y, YY, eller YYY.

    SvaraRadera
  10. Den första vi behöver fundera på är väl i vilken mån Måns har rätt i att Gullans blogg är ett arbetsmiljöproblem och i så fall för vem och på vilket sätt? För mig har det då blivit något lättare att gå till jobbet sedan Gullan började blogga eftersom jag förstått att det inte är världen som blivit galen. Gullan ser det jag ser och det gör också flertalet runt om kring mig. Gullan har därför gjort det lite lättare att hantera galenskapen även om den inte förändrats. Så för mig har arbetsmiljön blivit bättre.

    Sen tycker jag att vi helt kan frånse eventuella arbetsmiljöproblem för Måns och co inklusive enhetschefer. Det ingår helt enkelt i deras jobb att bli granskade och svara på kritik oavsett hur, och av vem kritiken framförs. Att så inte sker internt är uppenbart. Internt viftas allt bort. Jag tycker att det är mycket talande att signaturen E inte kunde få svar på sin fråga i chatten om hur vi ska framföra vår kritik trots att han/hon ställde den två gånger. Så visst det är ett problem för dem att det framförs kritik men det kan knappast klassas som ett arbetsmiljöproblem.

    För EN av Pratavdelningens OLIKA fraktioner har Gullan uppenbarligen inneburit problem . Kanske arbetsmiljöproblem, men inte självklart. Här är jag inte lika säker. Vad tycker du Gullan? De är unga och oerfarna och har uppenbarligen inte fått nödvändig introduktion i arbetet. Jag lutar mot att vilja beskriva det som att de helt enkelt gått på samma pump som Hemulen gjorde med Prussiluskorna. Att de underskattat hur komplex och mångfacetterad styrningen av Totalstyrelsen och både levt lyckligt omedvetna om kritiken och inte heller förstått att den är legitim. Är det ett arbetsmiljöproblem att de tvingats inse det eller är det en del i vidareutbildningen för statliga tjänstemän?
    /Pippi

    SvaraRadera
  11. Gullan har svårt att se att bloggen skulle vara ett arbetsmiljöproblem för pratavdelningen. Snarare borde den vara en professionell utmaning. En möjlighet för dem att öva sin kommunikationsförmåga i en modern verklighet som även innefattar sociala medier. Det borde kunna vara en välkommen utmaning särskilt för det unga gardet. Det som Gullan tycker är lite märkligt är att pratarbetarna ofta förnekar att de går ledningens ärenden. Det skulle väl vara tjänstefel om de inte gjorde det? Det måste väl ändå vara deras jobb? Därför är det heller inte särskilt lyckosamt att göra sig lustig över ATT de försöker föra fram ledningens budskap. Men, det är alltid lika roligt att ta fram humorn i HUR de gör det...

    SvaraRadera
  12. Machiavelli skulle nog bli imponerad!

    Tablå 3

    Il principe (Fursten) skrevs 1513, men har än idag proseolyter. Ingen nämnd och ingen glömd. Den innehåller många läsvärda kapitel, men ett glömde Machiavelli att skriva, nämligen Om konsten att mytologisera sig själv eller att göra skillnad, kap. XXVll.
    Det var värst vad jag tog i?!!
    För att ni inte ska missförstå mig ska jag behandla ett förtjusande litet exempel (jag hoppas kunna återkomma med fler). Avdelningen för prat lät göra en attitydmätning i ett rasande stort urval (var det tio personer eller??) för att befästa den myt som Måns dragit upp riktlinjerna för. Kort sagt, Totalstyrelsen är en kass (förlåt min enkla språkdräkt) myndighet med dåligt renommé, svagt förankrad i verkligheten, tandlös o.s.v. Döm om medarbetarnas förvåning såväl över den förkastelsedom som just drabbade dem som den fantastiska metamorfos som nu skulle äga rum. Totalstyrelsen skulle fortsättningsvis göra skillnad, d.v.s. bli en tuff, skarp, omvärldsorienterad, effektiv och SIS-certifierad apparat (har jag glömt något?). En framtida opinionsmätning, hör och häpna, skulle fastslå att Totalstyrelsen=Måns gör skillnad.

    Till sin hjälp har Måns förståss Bill o´Bull som ledare för hundratals inspektörer som bl.a. ska iscensätta kopplingen mellan överbeläggning och patientsäkerhet. Huruvida denna koppling existerar som en empirisk realitet saknar betydelse. Det centrala är att Måns (i bakgrunden lurar förståss politiken) lägger ribban och gör skillnad!

    För övrigt hoppas jag att få dansa med Gullan på den stora festen. Jag konmmer att ha en röd nejlika i knapphålet!

    Salongslejon

    SvaraRadera
  13. Nej Gullan - ta inte time out! Vi är många som behöver denna oas, du värnar om vår arbetsmiljö. När Måns började svamla om högt i tak drog vi sagofigurer öronen åt oss. Det är nämligen så, ett känt, och skulle jag vilja säga evidensbaserat faktum, att när det finns takhöjd så pratar man aldrig om det. Den bara finns. Alla känner att det går att andas och att det är fritt fram att ha ett intellektuellt och nyfiket förhållningssätt. Men ju mer taket sjuker, desto mer börjar det ylas om takhöjd. Och att skicka fram några stackars oerfarna harar från avdelningen för prat som ska låtsas mopsiga - nej lilla Måns och lilla Måna - det går vi inte på. Och Måna för övrigt, när ska det levereras något från generaldirektörsstabschefen?? Att sitta och stirra på sagofigurerna månad efter månad för att se om de kollapsar, börjar gråta eller blir allmänt missmodiga, det håller inte i längden. Förväntar sig inte Måns något mer av generaldirektörsstabschefen? Några trianglar och rutmönster har viftats med men de var väl direktkopierade från de tidigare strålkamraternas myndighet eller? Våra nya pigga chefer var glada och optimistiska efter att ha fått ynnesten att komma något närmre generaldirektörsstabschefen Månas och Måns tidigare väl förborgade vishet härom veckan. Men vad hände se´n? Sagofigurerna går i spänd förväntan!

    Tiger

    SvaraRadera
  14. Tack Salongslejonet! Gullan gillar dina tablåer! Kom gärna med fler. Du kanske kan mejla in nästa som ett inlägg till totalstyrelsen@hotmail.com? Och jatack gärna till dansen!

    Välkommen Tiger! Vad Tigrar tycker om takhöjden framgår tydligt. Gullan tycker att du beskriver takhöjdsdebatten mycket träffande. Den anonyma bloggaren som skriver om Försvarsmakten har också kommenterat motsvarande fenomen inom försvaret. Här i en artikel (http://www.newsmill.se/artikel/2010/01/17/d-rf-r-styrs-f-rsvarsdebatten-av-oss-anonyma-bloggare) på Newsmill:
    "Att så många av de som kommenterar och skriver försvarsbloggar väljer att vara anonyma är tyvärr ett tecken på hur personalen upplever ledarskapet och situationen inom Försvarsmakten. Det spelar ingen roll om man från högsta nivå bestämmer att det ska vara, eller ännu värre är "högt i tak" om man inte visar det i handling. Det är inte för inte man på lägre nivåer talar om att "anledningen till att det är så högt i tak är för att personalen står på knä"."
    För övrigt är det intressant att läsa om att även Försvarsmakent arbetar på sitt "varumärke"...
    http://wisemanswisdoms.blogspot.com/

    SvaraRadera
  15. Inte går väl de yngre pratarbetarna ledningens ärenden? De använder väl bara Totalstyrelsen som en språngbräda till något glassigare?

    Jag kan inte riktigt bestämma mig för om jag vill krama och ta hand om pratarbetarna eller bara garva rått åt den ofrivilliga komiken. (Blev jag ett arbetsmiljöproblem nu?)

    Om vi lägger Måns konstiga arbetsmiljöargument åt sidan ett tag så kan jag förstå om Gullan vill ta en time out av andra skäl. Det kan inte vara lätt att blogga om en byråkrati där inget händer?
    /Pippi

    SvaraRadera
  16. Ajajaj..! Där satte du huvudet på spiken igen Pippi! Du ser Gullans problem innan hon själv fattat dem. Nu förstår Gullan varför arbetsmiljön för bloggaren varit så lite stimulerande. Gullan tänkte nästan skicka iväg sig själv på kompetensutveckling eller börja se över sina rutiner och processer...

    SvaraRadera
  17. Vad hade Gullan för tankar om framtiden när du började blogga i december? Själv gick jag på julledighet med en tanke om att det skulle börja händer grejjer efter nyår. Konstiga grejjer kanske. Dumma grejjer. Jag var t.o.m. öppen för att det kunde hända bra grejjer. Det enda jag inte hade förväntat mig var att det skulle ta tvärstopp. Hända mindre än nånsin. Försöka få kopplingstelefon i telefonen men inse att det inte går. Maila sig själv för att säkerställa att man har kontakt med servern... Läsa Gullans blogg...
    /Pippi

    SvaraRadera
  18. Gullan hade väl inte heller en så väl och på förhand uttänkt strategi för sitt bloggande. Det var nog mest frustration och ett behov av att få beskriva livet enligt Gullan som satte igång det hele.. En tanke som fanns var att skildra det första året i den nya organsiationen - att det skulle finnas mycket att skriva om, att det skulle vara en vits med en vara med från start. Men egentligen hade det ju varit mycket mer spännande om Gullan kommit igång med bloggen för två år sedan istället..

    SvaraRadera
  19. På fablernas totalstyrelse

    Skrivet av Anders
    W Jonsson
    (c) 2010-03-10 |
    Fabler har genom tiderna var de kuvades sätt att berätta sin historia utan att
    råka ut för repressalier från överheten. En rätt kul blogg beskriver nu livet
    på Totalstyrelsen med karaktärer från Pelle Svanslös. Rätt underhållande läsning kan jag tycka. Kanske skulle stjäla idén för
    att beskriva livet Statsrådsberedningen….

    SvaraRadera
  20. Pippi: eftersom du kallar pratavdelningens medarbetare för oerfarna så kan man anta att du tillhör gänget med gamla förändringsrädda stofiler med guldklocka och deltidspension?

    ... hoppsan, där gjorde jag visst som Pippi och slängde oförtjänt skit på mina kollegor. Ber tusen gånger om ursäkt!

    Gullan: pratavdelningen har både vilja och ambitioner att utveckla sociala medier. Dessvärre är din bloggsatsning inget som gör saken lättare, den ger bara vatten på kvarnen för alla dem som tycker att sociala medier är svårt & farligt

    /Spyan

    SvaraRadera
  21. Spyan: Gullan håller med dig. Det måste vara mycket lättare att vara pratarbetare om man kan välja det medielandskap som man har att verka i.

    SvaraRadera
  22. Totalstyrelsen kanske ska vänta med att använda sociala medel tills dess att omorganisationen är förankrad?

    SvaraRadera
  23. Anonym: vänta med social medier till omorganisationen är förankrad? Innebär det då att Gullan får lägga ner sin blogg tills omorganisationen är förankrad??

    På Totalstyrelsen kan man förankra tills fan kommer och tar en, det finns ändå alltid högljudda element som inte är nöjda. Å med det menar jag inte att Måns & Co lyckats särskilt bra med att förankra omorganisationen, men jag har full förståelse för om de, Måns & Co, tycker det är lite av mission impossible.
    Att utföra sitt uppdrag som pratarbetare är inte det lättaste med tanke på att kollegorna, de missnöjda högljudda elementen, ofta visar låg respekt för ens kompetens, uppdrag och ambition. Det är inte minst den här bloggen ett bevis för ...

    /Spyan

    SvaraRadera
  24. Men Spyan, håller du inte med om att Gullan kan vara Totalstyrelsens skickligaste kommunikatör? Bara att följa hur hon kunna sprida sin blogg genom gå i klinch med twittrande kommunikatörer, länka och kommentera i inflytelserika bloggar är ju en sann njutning.

    Har du (och andra) inte avfärdat de mossiga byrådirektörerna lite väl snabbt?

    /Pippi

    SvaraRadera
  25. ah, lille Kräks har återhämtat sig - igen...nå, inte behöver man väl notera en figur som inte har mer värdighet och integritet än att benämna sig själv som spya -denna vidrigaste av människans alla utsöndringar.

    å andra sidan kan man inte riktigt låta bli att imponeras av någon som gång på gång på gång reser sig ur all förnedring och återkommer - för att få mer. eller är självförnedring din hemliga lust? nåväl, lilla Spyan - welcome to Spanking Land!

    SvaraRadera
  26. Pippi: avfärda mossiga byrådirektörer lite väl snabbt?
    Njaaa, har iaktagit de mossiga byrådirektörerna i ett par år nu och konstaterat att min analys håller. Mossiga byrådireköter är väldigt duktiga på att tala om vad som är fel. Att själva göra något åt det eller komma med konstruktiva förslag på hur man skulle kunna förändra saker tillhör inte mossiga byrådirektörernas styrkor.

    Oups, här drar jag orättvist alla byrådirektörer över en och samma kam, jag har visst fastnat i den här bloggens allmänna trashtalk.
    Ber om ursäkt återigen.

    AR: du som skriver så fint om den "deomkratiska rättigheten" att här på bloggen bemöta det andra säger, när jag gör det har jag "ingen värdighet" och "sysslar med självförnedring", hur går det ihop?? Gullan får ju håna hela yrkesgrupper, och får dessutom beröm för det?

    Gullan: hur var det nu du sa, "sparkar aldrig nedåt" ... ?? ...

    SvaraRadera
  27. Pippi: visst har Gullan talang, men att sänka sig så lågt som till att göra pratarbete på allvar?? Nä, det kan jag inte tänka mig att Gullan skulle vílja göra

    SvaraRadera
  28. Det är ju byrådirektörerna som ska göra jobbet! Oavsettt vad pratarbetarna tycker om oss så måste ju budskapet anpassas efter oss. Vi är väl mottagarna för internkommunikationen? Står det i läroböckerna att man kan strunta i mottagarna om de är besvärliga?
    /Pippi

    SvaraRadera
  29. Gullan får be A R hyfsa sin ton. Spyan är uppenbarligen inte beredd på att få mothugg när hen dyker upp i bloggen och vispar upp tonläget.

    SvaraRadera
  30. Bekymret är väl att varken pratarbetare (inte alla), byrådirektörer (inte alla), katter (inte alla) sagofigurer (inte alla) så sällan syns i den vardag där vi befinner oss bland både glädje och sorg. Då menar jag rent fysiskt genom att prata alldeles vanligt, öga mot öga för att efterfråga hur gör vi nu, hur tänker du, så här tänker jag, kan jag bidra. Men jag är nog en naiv figur som tror att det finns inga alldeles genomonda människor bara rädda, osäkra, ovana sådana men ack så farliga dessa egenskaper kan bli när det samlas på ett ställe. För jag menar att de fanns mycket sådant på Totalstyrelsen innan mästerkatten Måns äntrade kommandobryggan. Det var inte alltid bättre förr./ Tooticki

    SvaraRadera
  31. AR kan inte ta ansvar för att Spyan benämner sig själv som kräks och väljer att återkomma som en envis kväljning vid en utdragen magåkomma.

    är lille Kräks rädd för A R?

    SvaraRadera
  32. varsågod, lille Kräks, här har du dina uppkastningar bearbetade och återserverade på ett av AR:s eleganta silverfat:

    demokrati är inte att bli kliad under hakan och hyllad för varje inlägg man gör på en blogg. där förväxlar du demokrati med dagismentalitet. demokrati är att tillåta och tillmäta varje röst lika värde på så sätt att alla har rätt att bli hörda. du blir publicerad på Gullans blogg, eller hur? ja. fullvärdigt demokratiskt.

    demokrati är att för varje röst som hörs, får också andra röster bemöta dessa. andra röster som svarar på dina inlägg blir också publicerade på Gullans blogg, eller hur? ja. och i det fallet kan jag påpeka att jag har blivit censurerad ett antal gånger av Gullan vid det här laget, så jag om någon borde väl gny om bristande demokrati. men nej, det gör jag inte, utan biter ihop och skickar in nya inlägg. istället för att klaga på mig, bör du se mig som ett kommunikativt föredöme.

    demokrati är en besk brygd ibland, lille Kräks, men det är bara att svälja - du är feg om du endast vill smaka på demokratins fördelar men inte veta av dess mer beska konsekvenser. även den finaste belgiska tjockogladen har en något bitter eftersmak, en karaktäristika som stämmer på de flesta ljuvliga ting i vår tillvaro.

    för övrigt gör du en del tankefel. här är ett exempel, som jag påtalar i välmenande utbildande syfte: först talar du om mossiga byrådirektörer, som snabbt förvandlas till att alla byrådirektörer är mossiga. aj aj aj, stort retoriskt och intellektuellt misstag. du ser själv va? övergeneralisering - aldrig lyckat. aldrig speciellt imponerande.

    kanske kan landet Gullegulls ademokratiska kommunikationsformer passa dig bättre?

    SvaraRadera
  33. AR: nejdå, spyan är varken rädd eller feg. Men jag har uppenbarligen lyckats reta upp dig ...

    AR II: hånfulla angrepp på andra är knappast demokratiskt. Det var bara den poängen jag ville göra genom att själv vara ironisk och lite hånfull.

    AR III: det där om Gullans demokrati genom bloggens kommentarer, är det riktigt demokratiskt när Gullan egenväldigt godkänner kommentarerna (i stället för att låta dem publiceras direkt)? Gullan censurerar en del också har jag märkt ... demokratiskt?

    Pippi: det där om mossiga byrådirektörer var som sagt mitt sätt att påpeka den allmänt hånfulla tonen här inne.

    SvaraRadera
  34. Spyan: Jag har inte tagit illa upp. Byrådirektörerna har ju redan använt mossighet självironiskt...
    /Pippi

    SvaraRadera
  35. Lille kräks, du har inte retat upp mig. oddsen är väl lika med noll att du någonsin når dit, men skulle det otroliga hända kommer du att märka skillnaden. jag hugger på strupen direkt. såna som du tuggar jag mest i mig i förbifarten. som uppvärmning. mehehehe....

    SvaraRadera
  36. Gullan påpekade att tonen borde hyfsas. Jag delar denna uppmaning. Kvaliten sjunker en aning. Och bidragande är Spyans bidrag som tyvärr inte bidrar till kvaliten. I övrigt kommer jag att återkomma.
    Dr Råttofy

    SvaraRadera
  37. ...och tänk jag som tyckte att Spyan var en befriande frisk fläkt. Hon eller han lyfte nivån högt över den kvasiintellektuella högtravande jag-tar-mig-själv-på-extremt-stort-allvar-nivån. Hög kvalitet på det man säger är på inga vis relaterat till att säga det med så många ord man kan.
    /Alldeles på riktigt

    SvaraRadera
  38. Jag håller med "Alldeles på riktigt". Jag är lite nyfiken på om Spyan har någon kommentar till konferensfrågan om personalen har den kompetens som krävs?
    /Pippi

    SvaraRadera
  39. Tackar för supporten, Alldeles på riktigt

    Pippi: kompetens finns nog, om inte annat så finns potentialen att utveckla den till vad som behövs. Synsätt och arbetssätt behöver man nog jobba mer med.

    /Spyan

    SvaraRadera
  40. Spyan: Vad menar du med synsätt och arbetssätt och hur skiljer det sig från kompetens?
    /Pippi

    SvaraRadera
  41. Gullan den skickligaste komunikatören? Tjaaa, vem vet? Men att vara den skickligaste kommunikatören i organisationen betyder ju inte på något sätt att man är organisationens bästa kommunikatör, eller ens en god sådan. En skicklig kommunikatör som inte är intresserad av att skapa något bättre och driva utvecklingen framåt (kanske för att man snart ska gå i pension, är allmänt sur och bitter, saknar sina gamla kollegor, ska byta jobb eller helt enkelt bara inte känner för organisationens bästa) kan faktiskt vara den allra värsta sortens medarbetare eftersom ett negativt omdöme som bekant påverkar människors uppfattning tio gånger så mycket som ett positivt.

    Att blogga anonymt, prata skit i korridorer (här faller troligtvis en fjärdedel av Totalstyrelsens medarbetare in, tro mig!) och skapa opinion mot ledningen kan naturligtvis göras mycket skickligt. Men det är ju inte särskilt konstruktivt, imponerande eller kul för oss som går till jobbet varje dag och försöker förändra saker till det bättre.

    Men det kanske fanns folk som trodde att den här bloggen är ett exempel på ett konstruktivt sätt att förändra verksamheten? Till en början, absolut! Nu? Mest bara trött.

    God natt!

    SvaraRadera