söndag 18 april 2010

Vad har Shakespeare, Bellman och Totalstyrelsen gemensamt?

För att trösta Gullan efter den senaste tidens bekymmer med avhopp (dr Råttofys) och påhopp (fogdens) bjuder Salongslejonet på en litterär salong. Hans tidigare tablåer finns att läsa i bloggens kommentarsfält. Mina damer och herrar, plats på scen: Salongslejonet!

Tablå 4

Nja, det är ingen Bellmanvits (om så vore hade den satt myror i huvudet på Totalstyrelsens parnasse). Nej, det handlar snarare om bristen på aktivitet därstädes. Högt flyga orden, tanken stilla står, häcklade Shakespeare och kom att inspirera Bellman som lika fyndigt formulerade Upp flyga orden, tanken stilla står i en av sina epistlar. Den alltid vakne läsaren förstår nu kopplingen. Återigen (för vilken gång i ordningen?) tom retorik. Nu senast – Totalstyrelsens dag - nådde den tomma retoriken svindlande höjder (och då kom jag att tänka på Emily Brontë… Herregud vad man får till det, men i den litterära salongen är allt tillåtet!). Måns deklamerade i stor stil och med de fraserna borde de trogna lyssnarna stämts till lust och fägring stor (tänk, vad skulle psalmisten säga nu?), omfamnat varandra och känt delaktighet i detta historiska ögonblick. Men det finns väl ingen som kan beskylla auditoriet för att ha rest sig som en man och skanderat ”Yes, nu går vi ut och gör skillnad!!” Ett exempel på den poetiska ådran var två eller tre exempel på att Totalstyrelsen gör skillnad. I ett fall handlade det om ett kontroversiellt utspel och som om det stod helt för sig själv. I själva verket har Totalstyrelsen genom aktiva insatser i många olika sammanhang under bortemot tio år i mycket hög grad bäddat för möjligheten till just detta utspel. Men inte ett ord om detta! Inte en susning därom.

Varför denna historielöshet?
Kan det måhända att ha att göra med den ”moderna” ledarskapsfilosofin? Den där det handlar om att få massan att marschera i takt, att inte snegla vare sig åt sidan eller bakåt och att ändamålen helgar medlen. Den där det handlar om att styra och återigen att styra. Här ska ledarna (både hel- och halvledare) på order av Måna och Måns formera trupperna i länkar och förband, diskutera arsenalen, gå till attack och leverera (ja, det blir en salig blandning av termer, mest hämtade ur den militära vapenförrådet. Det är väl inte för intet som vi har en generaldirektörsstabschef). Det handlar om att tillägna sig diverse sofistikerade verktyg (nu får Galej rätta mig om jag har fel) för att få organisationen att göra skillnad. Vad för slags skillnad är ointressant. Målet är att göra skillnad och få Totalministeriets välsignelse och glada tillrop. För det är så det är: Totalstyrelsen har blivit en politiserad organisation som ska göra politisk skillnad och understödja Totalministeriets framgång i september.

Det intellektuella underskottet
Problemet, som vi plägar dryfta i salongen, är ignoransen för och bristen på bred sakkunskap, ja över huvud taget en analytisk hållning och intellektuell skärpa. Ledargarnityret vet helt enkelt inte vad de pratar om (här får nog Avdelningen för prat göra en insats eller vid närmare eftertanke låta bli!). Bristerna leder till att det svajar betänkligt då en sakfråga ska behandlas. För det handlar ju inte om den genomdiskuterade hållningen, snarare vad som är comme il faut i Totalministeriet och hos dess förlängda arm. Det är en slags ledarskap som handlar om åthävor och ord och sällan om en djup förtrogenhet med de frågor vi är satta att ta itu med. Helt enkelt ett utanverk med många dekorativa ord. Det är ord och tankar som inte bottnar i den djupa förtrogenheten med ”tillsynsobjektens” vardag. Den som vet vad det vill säga att vara socialt nödställd, marginaliserad, sjuk, funktionshindrad eller psykiskt sjuk. Har ledningen erfarenheter från dessa människors liv?

Var det bättre förr?
Ja, sannolikt! i varje fall som en jämförelse med det nuvarande tillståndet. Andra bullar bakades förr. Jag tänker närmast på Kajsa Kavat som under många år var verkschef. Inte nog med att hon hade yrkeserfarenhet från fältet och även äkta medkänsla, men också ett genuint intresse för medarbetare. Hur ofta var hon inte inne på medarbetarnas rum för att dryfta allsköns frågor och visade vilja att föra en dialog på alla nivåer? Kort sagt en omtyckt person med stor integritet (bl.a. i förhållande till Totalministeriet), och med äkta engagemang. Skönmålar jag? Var medarbetarna tvehågsna eller rädda för Kajsa? Kändes det meningsfullt att gå till Totalstyrelsen?

Salongslejonet

Tack Prussiluskan, Petter Niklasson, doktor Råttofy, Peter Pan och Salongslejonet! Egentligen är det ingen konst att vara bloggredaktör när man har en så bra redaktion. Gullan har haft semester i flera veckor! Nu börjar det bli dags att kavla upp ärmarna igen. Det riktigt spritter i tangentryckarfingret! Har sagofigurerna några önskemål? Vad är det mest angelägna ämnet just nu?

26 kommentarer:

 1. Har via gammelmedia fått nys om Gullan. Tack för att Gullan berättar fabeln. Gullan sätter till synes meningslösa artiklar om patienträtt i gammelmedia i ett sammanhang. Jag läser med stort intresse och känner mig inspirerad att kanske skjuta upp nödraket i bloggosfären från en av Totalstyrelsens systermyndigheter. Det inre livet på Institutet för genomsnittligt kuranta medborgare förtjänar från tid till annan en större publik.

  Skulle vara kul att höra lite om Gullans syn på myndigheternas kvalitetssäkringssystem det som populärt brukar kallas "övergripande strategisk myndighetssamverkan". /Tommy Lillfinger

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. mrfff.....he he....AR skrockar elakt....Totalstyrelsen gör skillnad.....

  AR (propagandaminister) har självklart en egen favorit hos Shakespeare: Macbeth. AR fantiserar ju gärna om framtiden och speglar därför sina spekulationer mot sin egen favorittragedi. det är finemang när lady Macbeth, efter att ha mördat alla konkurrenter om den skotska tronen, vansinnigt mumlar medan hon förtvivlat tvår sina händer: "Bort fördömda fläck, bort!". nä, inte ens "alla Arabiens parfymer" kan rena den maktgalna lady Macbeths blodbesudlade händer. var det måhända...hiv-blod? ooooohhhhhh.....

  Totalstyrelsens propagandaminister (och tillika ideologiminister) ser med gillande på den allt mer ökande dramatiken i Gullans rike - först bibelns epik och nu Shakespeare. vad blir nästa - Gladiator? vem kan någonsin glömma när den incestuösa kejsaren konstaterande frågar: "Am I not merciful?" sedan tar Colloseums blodigaste spektakel någonsin sin början. kejsaren är död - leve kejsaren!

  visst är det härligt med sagor där ALLA går under!

  SvaraRadera
 4. Nödraketer har iakttagits från Drogstyrelsen, Ledningsstyrelsen, Institutet för genomsnittligt kuranta medborgare med flera myndigheter. Är det dags att starta ett blogghotell för upproriska sagofigurer?! Hur står det till med det inre livet på de statliga myndigheterna egentligen? Gullan är idel öra!

  SvaraRadera
 5. Du är dödlig, kejsare! Enligt sägnerna hade kejsarna en slav vars enda uppgift var att påminna ledaren om att han var en människa av kött och blod. Denna effektiva managementåtgärd borde snarast åerinföras! Gullan som (till skillnad från propgagandaministern ovan) är en blödig person skulle uppskatta den minskade dramatiken som detta skulle leda till. Kanske skulle vi då få ta del av sagorna med lyckligt slut?

  SvaraRadera
 6. there is something rotten in the state of Denmark...öh...jag menar förstås att det ruttnar på inom svenska statens myndigheter. Salongslejonet har fått mig att alldeles snöa in på Shakespeare.

  AR spekulerar vidare: jag ser framför mig (ja, jag har en vision!)att vi startar storskaligt och helt enkelt skapar en ny stat. Gullan kan vara president (nä Gullan, inga blogghotell här inte - vi ska ha MER). unkna Bernadottarna kör vi "franska revolutionen" med. AR är redan utsedd till propagandaminister och ideologiminister och sneglar lite lätt maktgalet åt positionen som krigsminister, men annars är fältet helt öppet - varsågoda. Napoleon, den lille kolerikern, sa ju så klokt en gång: "Det ligger en kungakrona i rännstenen, det är bara att plocka upp den."

  nå, gott folk i stugan, upp på barriärerna!

  ps: kom ihåg bara att man kan liksom inte typ utse se själv till minister ditt&datt, Gullans godkännande krävs.

  ps 2: invånare från landet Gullegull göre sig icke besvär.

  SvaraRadera
 7. Och Don Quijote som lille räv (heter han så?) jämför sig med hade Sancho Pansa vid sin sida som hela tiden påminde om att det bara var väderkvarnar som ledaren såg...
  /Pippi

  SvaraRadera
 8. problemet med kejasrens slav och memento mori är att detta endast skedde vid triumftågen genom Rom, när folken var underkuvade och Totalsegern och Härskaren skulle excellera i Absolut makt.

  en saga med ett lyckligt slut? det är Frihet Från. närmare Friheten än så kommer vi aldrig.

  SvaraRadera
 9. AR är visst blödig! igår skar jag mig i fuck off-fingret, och det blödde jättemycket!

  SvaraRadera
 10. På Institutet för genomsnittligt kuranta medborgare slungar Generaljonglören sina bollar mellan olika avdelningar.
  Clownerna ska upp i trapetsen och lejonen börja kasta kniv. Det är lätt som boll att bli yr när Generaljonglören har hittat ny del av organisationen att förändra. Processtänk förklarar Generaljonglören.
  /Tommy Lillfinger

  SvaraRadera
 11. Processtänket är det nya svarta! Är det någon som sett det genomfört någonstans?

  SvaraRadera
 12. Grå byråkrater bloggar bra! http://www.fokus.se/2010/04/gra-byrakrater-bloggar-bra/

  SvaraRadera
 13. ja, processtänket är ordentligt genomfört och väl beskrivet i Kafkas "Processen".

  SvaraRadera
 14. Kafka hade det inte heller så kul!

  SvaraRadera
 15. nä, inte på jobbet, men när han skrev! Processen är, i all sin dystopi, faktiskt riktigt fnissskul, och inte prettosvårmodig alls.

  processer är intressanta fenomen. vi har ju Nürnbergprocessen, och memento mori-processen i kejsarnas Rom. det finns bibliska processer och Shakespeares tragiska processer när alla dör. alla dessa har naturligtvis vädrats på Gullans blogg för att bespegla Totalprocessen - här lämnas sannerligen ingen sten orörd! Pratavdelningen bör ta lärdom av den extrema processmentalitet som formar denna blogg och genast börja bygga upp Totalideologin enligt episka metaforer.

  processtänket är mer än det nya svarta! processtänket är universums svarta materia, som suger upp, eller krymper evigheten, eller vänder på tiden - ah, jag vet inte, AR bör verkligen titta mer på vetenskapens värld - men i alla fall - svart materia är THE Shit, så att säga.

  sug på den karamellen, Pratavdelningen. när ni utvecklat totalstyrelsetänket till svart materia är ni Vinnarna. ni kommer att liksom suga upp och krympa allt annat till nollmolekyler. sedan kan ju vi bloggare stå där med våra små betydelselösa textuniverum och känna oss avsugna.

  SvaraRadera
 16. Jag håller med. Gullan är den rappaste bloggaren av alla och A R håller på att utvecklas till den rappaste kommentatorn!

  /Pippi

  SvaraRadera
 17. Världens rappaste Pippi kunde kanske fundera över på vilket sätt hon kunde bidra till att förlänga Gullans ledighet? Gullan svävar på små moln efter att ha blivit nämnd i samma andetag som Kafka och byråchefen Ragnar Thoursie och kommer inte att kunna åstadkomma ngt läsbart på länge...

  SvaraRadera
 18. ideologiminstern ser med stort gillande på Gullans förslag! vi ska naturligtvis även lyssna på barnen, och ta FN:s Barndeklaration i beaktande. vi måste tänka på att vi nu är på väg att bilda Stat, och dessutom ska vi trycka in oss i EU. då kan vi inte bara liksom skita i FN:s alla fina skarptandade deklarationer, även om alla andra gör det.

  låt oss nu höra Sanningen ljuda ur barnets mun!

  SvaraRadera
 19. Gratulerar Gullan till att ha hamnat i så fint sällskap. Det är inte dåligt.

  Har läst alla kommentarer om Måns voluminösa, kraftfulla men innehållslösa sätt att prata om vad han vill i framtiden. Orsaken till denna tomhet beror på att Måns faktiskt inte har något att säga. Han vill ha makt. Det är allt han vill. Makt är målet, inte medlet. Totalstyrelsen blev hans arena för att uppnå detta mål, detta självförverkligande. Det är inte svårt att se att alla hans hittills vidtagna åtgärder har den gemensamma nämnaren; maktkonsolidering.
  (Ingen nyhet precis men jag är fortfarande chockad.)

  / PN

  SvaraRadera
 20. Så snällt Gullan och A R. I mitt hörn av Totalstyrelsen händer dock absolut ingenting och en blogg om det interna livet är väl som bäst när den beskriver händelser?

  Jag har ett förslag på ämne till Gullan. Det är ju uppenbart att vinden står stilla på toppen men att lite tokerier händer på de sk enheterna? Kan inte Gullan med sina vassa tangenttryck skriva en bakgrund om lotterirekryteringen av mellanchefer till den processindelade organisationen? Utomstående läsare är säkert intresserade av hur Totalstyrelsens arbetsuppgifter är indelade och vilka kvalifikationer och befogenheter som behöfs för att leda det dagliga arbetet.

  /Pippi

  SvaraRadera
 21. Det är just i organisationer vars ledare bedyrar att det är högt i tak som det i realiteten är lågt i tak. I organisationer som kännetecknas av hög takhöjd förekommer ingen diskussion om takhöjd ö.h.t.
  / PN

  SvaraRadera
 22. Gullan kanske kan räkna in antalet avhopp a la Råttofy efter årsskiftet på något sätt? DHS? Personalavdelningens excelark verkar ha försvunnit från intranätet. De kanske inte hinner med att uppdatera om det stämmer att avhoppen uppgår till tresiffrigt.
  /Pippi

  SvaraRadera
 23. Det pågår rekryteringar som uppgår till tresiffrigt antal. Frågan är om det är ny- eller återrekrytering som dominerar?

  SvaraRadera
 24. OK - Nytillkommen fluktare från Akademiska sjukstugan vill ha nyckeln!
  Vilka avses?
  Måns, Måna, Bill O´bull, Prinsen, Gullan, Rickard från Rickomberga, Strålmannen, Lilla Vargen, Pentti Varg, Bror Räv, Bamse, Tintin, Lilla My, Snorkfröken, Filifjonkan, Fritz, Frida, Karl-Alfred, Maja Gräddnos, Janne Långben, Fröken Stork, Långa farbrorn, Pelle, Strålflickan, Dennis, Hemulen, Kajsa Kavat

  SvaraRadera
 25. Välkommen till fablernas värld kära fluktare från Akademiska sjukstugan! Läs och begrunda och gör dina egna tolkningar. Detta är Totalstyrelsen ur Gullans synvinkel.

  SvaraRadera
 26. Kajsa Kavat sparkade en ganska stor grupp medarbetare vid hennes omorganisation . MBL förhandlingar genomfördes inte i den utsträckning som skulle ske. Och före henne så var det inte heller ovanligt med avveckling av personal.

  SvaraRadera