lördag 10 april 2010

Gullan granskas!

Det ska fan vara bloggredaktör! Alltid är det någon som är ute efter en... Häromdagen kom Peter Pan, Gullans revisor, alltiallo och sidekick, in på kontoret och drämde ett underhands-PM från fogden på tangentbordet. Läs! Nu är det fara och färde! Nu har de fiskala intressena vaknat! Gullan blev orolig. Visserligen tycker hon som Mona med O att det är sexigt att betala skatt. Men hur betala med immaterialla tillgångar?! Kära läsare, läs Peter Pans lilla lapp och kom med några tips på hur Gullan ska hantera detta:

Från byrådirektör på Skatteverket till Totalstyrelsen (HEMLIGT):
Skatteverket specialgranskar nu de större bloggarna och alla gratisprylar som de får. Detta måste enligt Skatteverket beskattas. Gullan får så mycket ros och så lite ris. Har Gullan deklarerat alla rosor hon får från sina sagofigurer? Sådana vederlag kallas för "immateriella tillgångar". Skatteverket kommer att granska bloggen eftersom Gullan bedriver aktiv marknadsföring för Totalstyrelsen. Det är högt i tak, man har många engagerade sagofigurer, man kan åka berg och dalbana och festa till i Blåhallen. En liten penna och kaffekopp och bröd är inte att förglömma.

Skatteverkets rekommendation: skapa en ny avdelning i staben: Bloggbevakningen på Totalstyrelsen. Gullan bör tillsättas som chef så att Totalstyrelsen kan få stopp på alla dessa avvikelser.

Gullan får myror i huvudet. Får man dra av för riset? Och vad menar fogden med det sista? Snälla Pomperipossa, kom och hjälp!

24 kommentarer:

 1. Åh, nu är Gullan granskad av födgeriet. Hur ska nu dessa gratisglas betraktas? Fick Gullan ett par extraglas mån tro? Nu osar det.../Karl-Alfred

  SvaraRadera
 2. Det är ju så svårt att säga nej.. Hav medlidande!

  SvaraRadera
 3. lättklädda bunnyboys bör beskattas, med eller utan ARs öron

  SvaraRadera
 4. nu när Gullan blir granskad av fogden, är ju Gullan att betrakta som en samhällsinstitution. därför undrar AR, som redan utsett Gullan till Hela Världens Härskare (på demokratiska grunder förstås), om AR kan få bli Gullans Propagandaminister?

  ja, jag vet att detta avviker helt från den ursprunglig taxeringsdiskussionen, men pengar är aptrist. pengar suger, makt duger (som vi brukar säga i landet Snuske).

  SvaraRadera
 5. Om öronen redan är avdragna torde en kvittningslik situation ha uppkommit och någon taxerbar immateriell inkomst inte uppstå..?

  Nåväl! Med ett långt asiatiskt svärd dubbar Gullan härmed A R till propagandaminsiter och överstepräst med stort svart kors om halsen!

  SvaraRadera
 6. mjaurrrffff.....AR storspinner och är i stort sett nöjd. men kan AR få ha en voododocka av Måns och en skyddande Bynnytalisman om halsen som insigner på min värdighet istället för kors? och, i all ödmjukhet förstås, bli tilltalad som Ers excellens? ibland, i alla fall....

  SvaraRadera
 7. Ers excellens väljer sina egna attribut!

  SvaraRadera
 8. PS inte för att jag sysslar med skum skatteplanering eller något sånt, men bara så att Gullan vet: Bunnyöron är avdragsbara i deklarationen - de faller under kategorin "Välgörenhet till befolkningens väl; avdragsgilla naturatillgångar som endast nyttjas i ideellt syfte".

  hmm, AR blev så till sig över det här med att bli Propagandaminister att översteprästandet helt försvann. men nu tänker AR: är jag alltså både Propagandaminister och Ideologiminister? och känner genast att posterna som Krigsminister och Rättviseminister finns inom räckhåll....mjau...purr...AR som Sanningsminister...

  SvaraRadera
 9. Det är med blandade känslor som jag tar del av Gullans blogg. Som f.d. ToT-medarbetare så blir jag lite rädd av alla tråkiga och skrämmande iakttagelser. Jag undrar var Too-Ticki har tagit vägen i fablernas värld? Har hon inte vågat sig fram från båthuset ännu?

  SvaraRadera
 10. Tooticki sköter om båthuset medan muminfamiljen sover i godan ro i väntan på sommaren. När sedan muminfamiljen orkar masa sig ur sängarna för att ta ett dopp i sjön är bryggan och båthuset så fint och städat. Tooticki har sin egen lunk och riktar in sig på att rädda små osynliga barn/ Tooticki

  SvaraRadera
 11. Varför blir flytten av Hivrådets verksamhet från Totalstyrelsen till Vaccinationsstyrelsen så betydelsefull? Bror Räv har svaret i nya numret av Vaccin.

  SvaraRadera
 12. Tänka fritt är stort, men tänka rätt är större, säger Bror Räv. Detta citat har alltid skrämt Gullan. Borde det inte vara tvärtom? Men i den tolkning som Bror Räv använder får den åtminstone någon vettig mening... http://www.smittskyddsinstitutet.se/smittskydd/arkiv/test/breddad-verksamhet-ger-effektivare-smittskydd/
  Hade anonym 19.53 någon intressant synpunkt på flytten av HIV-rådets verksamhet?

  SvaraRadera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 14. "Gullans ironiska blogg Totalstyrelsen är populär bland anställda på Socialstyrelsen. Men kan statstjänstemän blogga hursomhelst om sina jobb? Ja i princip svarar experterna." Gullan tackar och bockar och tänker att hon nog ska stanna kvar i facket... http://www.jusektidningen.net/Jusektidningen/Nyheter/Nyheter1/Okej-blogga-om-jobbet/

  SvaraRadera
 15. Regeringen ska flytta över det hivpreventiva arbetet från Totalstyrelsen till Vaccinationsstyrelsen. Arbetet för sexuell hälsa hotas, skriver ordförandena för Hiv-Sverige, RFSL och RFSU i SvD (http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/arbetet-for-sexuell-halsa-hotas_4554157.svd). Varför är man så rädd? Låt Björnligan ta över pengabingen med preventionsslantar!
  Vad säger Sannings- och propagandaministern?

  //anonym 19.53

  SvaraRadera
 16. Ros till Jusek för lysande artikel. Informativ och bra, mycket bättre än den i DM. Experterna ger Gullan rätt.

  SvaraRadera
 17. Det är Gullans uppgift att ge Juseks medlemmar trygghet om de skulle bli blogglösa och rådvilla. Därför har vi infört ett gemensamt påbud -

  varje SACO-medlem ska klicka på Sant eller Bra eller skriva en hyllning till Gullan i kommentarfältet. Kampanjen pågår under helgen. OBS. Glöm inte läsa Jusektidningens pärla "Okej blogga om jobbet"

  SvaraRadera
 18. Visst får man tycka i statsförvaltningen, eller hur?
  http://www.krus.nu/upload/Etos/Etos%20Fri%20asiktsbildning-webb.pdf

  SvaraRadera
 19. Tack Anonym 20.11! ..som sagt att tänka fritt är störst!

  SvaraRadera
 20. Vilken rolig lek! Den som trycker på BRA-knappen ger dessutom en välförtjänt applåd till detta inläggs författare: Peter Pan!!

  SvaraRadera
 21. Hej Gullan!

  Törnrosa här. Idag har jag läst din blogg för första gången. Eftersom jag jobbar på Ledningsstyrelsen (som bildades när man slog ihop Rälseristyrelsen, Flygeristyrelsen, Autoverket och Båtinspektionen samt ryttarlicensenheter från Lokalstyrelserna *puh*) känner jag igen mycket av det som du beskriver på Totalstyrelsen. Liksom du Gullan förvånas jag över ord som "högt i tak" och "expertmyndighet".

  Jag sneglar på journalisternas upptäckter. Hur kan det vara värt att skriva att mittlinjen på vägen inte är ditmålad, när det är uppenbart för alla andra att det inte heller finns asfalt?

  "Kompetensen är hög hos medarbetarna" (men besluten ska inte fattas där). Stora beslut av höga befattningshavare dröjer, för det är skrämmande när beslut om den yttre verkligheten ska bevisa om kompetensen är lika hög på alla nivåer. Likheterna i Totalstyrelsen och Ledningsstyrelsen är fler än olikheterna.

  På Intranätet har vår snälle men frånvarande högste chef Långben en hörna. Långben har delegerat mycket till Pluto eftersom Pluto sniffar uppskattande. När Pluto skäller och alla medarbetare på Ledningsstyrelsen hukande undrar vart vi är på väg, förstår jag att det är tryggt att sitta i ett hörn. Två trygga väggar, Pluto försvarar högersidan (som han även gjorde på Flygeristyrelsens tid med hopp om goda ben om han tjänade husse väl) och en pension som gnistrar i fjärran. Ska Pluto ta över när Långben går i pension? Eller blir det Styvmor? Både Pluto och Styvmor har hållit sig kvar som avdelningschefer genom att undvika att ställa till det för sig på grund av att fatta beslut. De är båda lika kompetenta.

  Tack för att du skriver. Törnrosa har stuckit sig på den förbjudna sländan (som hon verkligen inte fick peta på) och ska inte blogga på 100 år. Tänk om en journalist kommer på sin vita springare och väcker henne med en öppenhjärtlig och insiktsfull artikel om myndighetsledarskap och myndighetsstyrning istället för en kyss och annan gammal skåpmat.

  Gäääsp.

  //T

  SvaraRadera
 22. Nej, somna inte Törnrosa! Försök hålla dig vaken, snälla.. Berätta mera! Skapa en systerblogg eller skriv ett inlägg här. Gullan lovar dig en hörna utan vassa taggar!

  SvaraRadera
 23. Törnrosa säger tack och klipper lite med ögonen. Trevligt hörn! Återkommer så gärna, men nu måste jag verkligen sova.

  //T

  SvaraRadera
 24. Intressant inlägg.

  Undrar hur det går med det anonyma inslagen i bloggvärlden. Blogspot & Co må lämna ut bloggarnas identitet till Skatteverket så att de kan beskattas rätt och hela rasket flyttar snabbt till Kina. Eller nåt.

  Och hur går det med stackars Jusek som nu åkte på en ros här, vad kostar den i skatt måntro.

  Vill man störta någon i graven kan man kanske skicka massor av rosor tills de går under av skatteoket.

  Men då får man skapa sig ett gäng alias-riddare i mellandagarna som snabbt skickar massa ris som alltså var avdragsgillt och när nyårsklockorna ringer har hokus pokus gjort sitt och allt kvittas vid årsbokslutets rand.

  Så snart klockarna tystnat rensar man bort riset för vem i hela friden vill ha sånt drällandes?

  Men då måste kanske alla dessa risor och rosor få ett verifikationsnummer och en avtalspart. Jaha, dags att lära sig tyda den där IP-kod-listan i alla fall då.

  SvaraRadera