lördag 5 mars 2011

The winner of the Golden Heel 2011!

Det har varit bråda dagar för Guldklacksjuryn. Förväntningarna och uppmärksamheten har varit stor. Situationen kan jämföras med det tryck som legat över ett visst politiskt partis valberedning. Juryns uppgift har varit att ta fram en värdig vinnare av årets Guldklack. Priset ska gå till den ledare som på det mest effektiva sättet har försvårat arbetsklimatet i sin verksamhet. Det är fritt fram för de nominerade att använda sig av vilka ojusta metoder som helst. Det är resultatet som är det viktiga; en rädd organisation. Juryn består av Gullan, De tre musketörerna och Gullan i egenskap av självutnämnt ombud för Tommy Lillfinger.

Trummvirvlar! …de nominerade är; Totalstyrelsens kung Måns, Pillerverkets elaka Styvmoder, och Magica de Hex, översteprästinna över Institutet för genomsnittligt kuranta medborgare.

Diskussionerna i juryn har gått varma. Argumenten har haglat. Det har varit en strid på kniven. Men till slut, under sista veckan av juryns arbete gjorde Måns ett ryck och lanserade nya regler för audiens hos kungen. Med detta senaste dekret byggde han ytterligare en våning på sitt Babels torn och sopade därmed övriga konkurrenter fullkomligt under mattan.

En enväldig och maktfullkomlig ledare måste hela tiden se till att ha oväntade drag att ta till för att hålla den osäkra stämningen på topp. Det gäller att låta konspirationsteorierna och ryktena flyta i ett jämnt flöde. Ett beprövat sätt att smeka med ena handen och slå till med den andra. De nya audiensreglerna var ett genidrag!

Reglerna innebär att det inte längre är tillåtet för vanliga arbetare på golvet att tala med kung Måns. De arbetare som har tagit fram en produkt och som ska visa upp denna, måste närma sig kungen genom sitt närmaste befäl. Det är bara under- och överbefälen som får tala direkt till kungen. Det är dock tillåtet för en arbetare att följa med på audiensen, så länge som han eller hon har förstånd att hålla tyst och endast svara på direkt tilltal. Arbetaren får heller inte se på kungen utan tillåtelse. Det är överbefälet som ska ta med sig de – in allra minsta detalj – kontrollerade produkterna till kungen! Ve och fasa för det befäl som törs visa upp något som har den allra minsta skönhetsfläck! Straffet för detta är så hemskt att ingen törs ens tänka på det. Det är endast de mest obetydliga fläckarna, som intresserar majestätet. Det brukar inte väcka något intresse ifall produkten fungerar eller inte – om det inte är så att den ska användas av någon av de små grupper som kungen ömmar särskilt för. Även med de nya reglerna har arbetaren faktiskt lov att själv boka tid för audiens hos kungens sekreterare. När audiensen är slut ska befälen och arbetaren backa ut genom dörren. Det är inte tillåtet att visa sin baksida för kungen. Enligt den lokala ryktesspridningen har reglerna kommit till för att skydda arbetarna från kungens vrede. Andra elaka tungor hävdar att motivet är att Måns ska slippa se något av livet på golvet, som han inte är särskilt nyfiken på. Han trivs allra bäst ensam i översta våningen på Babels torn.

Efter att juryn studerat veckans påbud från Totalstyrelsen ledning råder fullständig enighet i gruppen. Juryn är färdig att presentera sitt ställningstagande. Magica de Hex kommer i den hårda konkurrensen tyvärr inte ens på pallplats. Men i rosa laméklänning och svarta skor hoppar Den elaka Styvmodern upp på pallen och tar emot Silverklacken med motiveringen: Styvmodern har varit osvikligt motsägelsefull i sitt ledarskap genom att utan att dölja det tycka illa om de flesta underordnade chefer och anse kunniga experter vara besvärliga. Hon vill därför helst hålla dessa på behörigt avstånd. En annan av hennes metoder har varit att köra slut på medarbetarna och slå in kilar mellan dem så att arbetstiden istället ägnas åt interna strider och att i största allmänhet se ner på hela myndighetsvärlden. Styvmodern har varit särskilt framgångsrik i att rekrytera direktörer utan ledarförmåga. Hon talar illa om allt som varit före hennes egen tid på Pillerverket och vänder ryggen åt hela EU-samarbetet där de flesta beslut om läkemedelsfrågor fattas. Styvmodern har vidare briljerat i retorisk förmåga. Hon har fått avgångsvederlag att låta som en besparing, viskleken att verka som ett framgångskoncept för information från ledningen samt, hennes utskällningar och trampande till trots, fört fram bilden av sig själv som det stora offret.

När juryn med största svårighet har fått ned Styvmodern från pallen har turen kommit att ära prisets verklige vinnare. Måns tar emot Guldklacken i svart frack och rosa rosett. Morrhåren är dagen till ära svärtade och svansen nyborstad. Priset tilldelas med motiveringen: Med en inkonsekvent och nyckfull ledarstil har Måns implementerat en rädslans diktatur som satt tydliga spår i relationerna mellan arbetare och ledning. Ömsesidig tillit mellan befäl och arbetare och mellan befäl på olika nivåer har helt och hållet eliminerats. Oron över procedurfel gör att färdiga arbeten fastnar i den interna byråkratin. De handplockade befälen tror sig veta vad Måns vill, men får oupphörligen överraskande besked. Måns ledarstil har märkbart påverkat den interna kommunikationen och arbetsmiljön i negativ riktning. I tuff konkurrens med ledarna för Pillerverket och Institutet för genomsnittligt kuranta medborgare går alltså årets Guldklack till Måns – en förnyare av management by fear!

24 kommentarer:

 1. Ojusta metoder. Jo... Kungen har plankat reglerna om audiens fr Styvmodern. Han har vunnit Guldklacken genom att fuska. Skandal!

  SvaraRadera
 2. Amen och halleluja. Tack Gullan. Än en gång på pricken. Och ack så sorgligt det är.

  SvaraRadera
 3. 5 mars 2011 23:53:

  Är det sant? Har Hans Majestät vunnit genom fusk!? Blir man inte i sådana fall diskad?

  SvaraRadera
 4. Fd inspektör7 mars 2011 22:54

  Men allvarligt talat, detta att föredragande inte längre får föredra ärendena för GD måste väl ändå vara en myt?!

  SvaraRadera
 5. Tycker det var lite roligt att Måns försökte göra en halv pudel via epost nån dag senare. Men inte blev det särskilt mycket tydligare och bättre av det ...

  SvaraRadera
 6. Ja, särskilt som han med denna pudel bekräftade att orsaken till påbudet var arbetarnas rädsla. Den nya ordningen skulle göra så att han eller hon inte "behöver känna sig utlämnad och ensam i föredragningen". Varför ska ToT ha ett klimat där det är normalt att befälen offentligt ska ta emot "negativ kritik". Är inte det sånt som hyfsade människor lämnar öga mot öga, medan beröm och konstruktiva synpunkter kan lämnas inför grupp?

  SvaraRadera
 7. Vilken personalpolitik! Så förnedrande och förödmjukande. Varför ska medarbetarna behöva vara rädda?! Årtalet är ju faktiskt 2011 men arbetsklimatet andas 1950-tal. Om inte medarbetarna på SoS samfällt gör något, med eller utan facket, blir man medskyldig till den rådande situationen. Det duger inte att klaga anonymt.

  SvaraRadera
 8. Den skulden kan bli tung att bära.. Det finns rykten som säger att medarbetare sjukskrivits på grund av detta arbetsklimat. Om det är sant är frågan verkligen befogad: Vad gör facket?

  SvaraRadera
 9. Nåväl, rätt bra kan det väl vara att man tar frågor med sin närmaste chef istället för högste/a chefen. Det kan ju vraa bra om högsta chefen sysslar med det som han/hon är utsedd för vilket inte kna vara att personligen tala m alla på resp verk. Först tala m närmaset chef, om inget gehör: DÅ går man t nästa nivå. Låter lite som prinsessan på ärten har kravlat sig fram. Sen kan ju elake Måns o Styvmodern ändå ha sin asidor men just avs detta så låter det hela lite barnsligt stampa m fotenaktigt...

  SvaraRadera
 10. Kära blogg madame ställde en fråga: Vad gör facket? Tja, dem repar en fabel ”The Sky Is Falling”. Kanske kan madame komplettera karaktärslistan över medverkande i bloggen med Chicken Little eller ”Lilla kycklingen” som den heter på svenska. Dennis plockar fjädrarna på kycklingen och Måns kryddar och smakar. Recept: plocka kycklingen, tvätta sagofigurerna och dela dem i bitar. Fräs smör och curry. Tillsätt tillbehör och servera med ris och ros den 24 mars.
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/a/a5/Chickenlittlemcgiposter.jpg.

  SvaraRadera
 11. De tre musketörerna13 mars 2011 10:39

  På Pillerverket gör fack eller huvudskyddsombud inget åt problemet med ledarstilen. Kanske för att det i första ledet drabbar chefer och för dem finns mindre engagemang. Kanske för att problemet känns oöverstigligt svårt och det blir ett för tungt lass att dra för enskilda.

  De tre musketörerna vill uppmana alla att svara ärligt på den kommande medarbetarundersökningen!

  SvaraRadera
 12. Tyngst ansvar vilar på styrelse och departement.
  Intressant är att på Styvmoderns tidigare arbetsplats, ett privat företag i Uppsala, så förstod man problemet och åtgärdade det inom ett år. Anställningen upphörde.
  I offentlig förvaltning kan det pågå i snart 3 år och ingenting händer.

  SvaraRadera
 13. Förvirring, förväxling?
  Askungen inser när hon läser de senaste kommentarerna att de uppstått förvirring och förväxling om vad som handlar om Pillerverket och vad som handlar om Institutet för medelkuranta medborgare. Det är svårt att veta vem som är den elaka styvmodern och vem som är Magica de Hex.
  Detta beror på att dessa två kvinnor verkar vara intill förväxling och förblandning lika och att likartade händelser inträffat på de båda myndigheterna. Kanske också på att en svansviftande Pluto finns överallt där det vankas köttben.

  En slutsats kan vara att karriärister är likadana överallt. För att ha framgång måste man gå på tå - andras tår.
  En annan slutsats kan handla om den svenska myndighetstrukturen. Sverige har formellt självständiga myndigheter, men i realiteten har det utvecklats ett dubbelkommando där departementet detaljstyr mer och mer och kan ändra på myndigheternas slutsatser. Det kanske vore bättre att inte ha separata myndigheter utan större departement. Som det är nu är vissa chefer så angelägna att göra rätt att de är lydiga till 150% och så oroliga att någon stackars medarbetare kan tänka fel att allt tänkande förbjuds.

  Askungen har hört talas om förr i världen då det var myndigheterna och ämbetsmännen som ledde utvecklingen. En sur och överklassig Karl Grunevald ändrade på förutsättningarna för de handikappade och en lågmäld, moderlig Annika Baude förändrade förutsättningarna för barn och ungdomar. I dag ägnar sig myndigheterna åt att stillsamt finslipa välfärdens kärna. Är det konstigt att en känsla av meningslöshet breder ut sig?

  SvaraRadera
 14. "I dag ägnar sig myndigheterna åt att stillsamt finslipa välfärdens kärna." .. Nja..

  Idag ägnar sig myndigheterna i allt högre grad åt PR-arbete skulle jag säga, till den grad att detta blivit en kärnverksamhet. Att framstå som man gör viktiga saker är det viktiga. Vad som görs är mindre viktigt. Därför tar facebook, twitter och div kommunikationsstrateger inom våra myndigheter allt större plats.

  Själv var jag nyss på mediautbildning, där jag fick lära mig hur att bäst nå ut i mediabruset. I syfte förstås att säkra framtida anslag.

  SvaraRadera
 15. Almedalen kan läggas till din uppräkning. Det är också en arena som har blivit viktig att kratta för att säkra framtida anslag...

  SvaraRadera
 16. Facebook m.fl. kanaler är som Anonym 13 mars skriver ett sätt för myndighetsföreträdare att visa att man är med sin tid, dvs. förtjänar fortsatta anslag på lika eller högre nivå från Regeringskansliet. En annan obehaglig tendens som används för att söka imponera på anslagsgivaren är att verka för expansion, vara "hungrig" på mer, vara "aggressiv" i sin framtoning för att öka sina "marknadsandelar", "konkurrera" på "myndighetsmarknaden", gärna på andra myndigheters bekostnad. Sådant imperiebyggande borde Regeringskansliet inta en mer kritisk hållning till eftersom det grundläggande förhållningssätt som gäller myndigheter emellan naturligtvis utgörs av samverkan och samförstånd (dessutom är det lagreglerat). Ett imperiebyggande förutsätter också att eventuell opposition kväses för i ett krig måste soldaterna vara lojala med sina befäl. Kan vara en delförklaring till det dåliga arbetsklimatet därstädes. Socialdepartementet har ett tungt ansvar för personalpolitiken på myndigheten, ett ansvar man inte levt upp till vilket är tragiskt.

  SvaraRadera
 17. Hallå massmedia?

  Var är ni? Fokus, Aftonbladet, Expressen, DN, SvD... Hur kan ni ignorera att medarbetarna på statliga myndigheter måste lägga fokus på så mycket dumheter från myndighetsledningarna istället för att jobba åt medborgarna? Kan inte en enda redaktör skriva ett svar bland kommentarerna och förklara varför ni inte är intresserade.

  /Handläggaren

  SvaraRadera
 18. Totaldepartementet har tillsatt en totalutrredning som kommer att ge underlag att flytta runt klossarna något alldeles kolossalt. Måns är orolig och har kommenderat in all strategibråte som kan ligga undangömt i lådor och skåp på rummen. Det avslöjande med denna kommendering är att det tydligen inte finns något tänkt kring den långsiktiga utvecklingen i hovet kring kungen.

  SvaraRadera
 19. På omvägar har det ryktats att alla produktförbättringssamordnare har slutat, alltså de som inrättades för att omvandla Monas idéer om att få in alla papper i ordning i samma skåp enligt EN 1143-1 Grade III. Det gick inte så bra. Det mer eller mindre hemliga utskott som skapades av Mona avskaffades av samme Mona efter tio fullmånar i det nya tidevarvet. Detta har blivit bekräftat av två beroende källor som refererar till de ständiga grälen i det hemliga utskottet. Dock var utskottet inte allmänt känt innan det avskaffades så det kan ju göra detsamma. Nu finns bara två av de överbefälens adjutanter kvar av de fyra som fanns i första linjen när det nya tidevarvet inleddes. Dessa ser alltmer ut som kurirer i det Trettioåriga kriget, leriga upp till knäna och ridandes på hästar med löddrande munnar. Deras uppgift är att föra meningslösa budskap i depescher till och från det Femte Planet. Hur länge dessa två adjutanter är kvar på Totalstyrelsen är osäkert (oddsen på att de är kvar till nästa årsredovisning sägs av vissa initierade vara mikroskopiska, men är ännu obekräftade). Vart har produktförbättringssamordnarna gått kan någon undra? Ja, säkert är att en gick till Grottekvarnen för Mänskligt Lidande strax söder om de mellanstora sjöarna, en gick till Verket med uppgift att ta fram en ny Oppfinnar Jocke. Den tredje sägs vara på väg till Bror Räv på Vaccinationsstyrelsen (ständigt denne räv som ser Totalstyrelsen som sitt eget skafferi). Den fjärde produktförbättringssamordnaren uppgraderades till adjutant hos Prinsen sedan förste adjutanten lämnade för Subventionsstyrelsen. Även denne adjutant har leriga knän och löddrande häst. Nu kunde man ju tro att det fick vara slut med skåpdokumentinmatningsstrategierna efter dessa frånfällen men icke. Nu ska nya produktförbättringssamordnare rekryteras fast kanske ska de heta något annat för att markera nya tag (de ska vara yngre och mer formbara säger elaka tungor). Och det lär också finnas skriftliga slutsatser om skåpinventeringsarbetet. Det sägs att det är ett mycket framgångsrikt arbete som gjorts ute i provinserna och att själve Måns är nöjd med alla som deltagit i detta värv och vad som åstadkommits. Textmassorna måste dock teckentolkas av någon teckentydare som varit med förr och har åldern inne. Så möjligen kan den första bedömningen vara av s.k. interimistisk karaktär. Men om det nu är så bra med skåpet, varför slutade alla produktförbättringssamordnare? Kanske kan någon av dessa f.d. samordnare träda fram och vittna där de nu sitter och snurrar på sina stolar och biter på naglarna i sina nya celler. Men det är väl som allt som oftast. Det finns inga raka samband mellan orsak och verkan. Det kanske t.o.m. är så att det var duktigt folk som fick kvalificerade uppgifter som dessutom går att lösa. Träd fram och vittna bröder och systrar. Ni har längre intet att frukta!

  SvaraRadera
 20. :) Wow, vilken salva! Kan inte du min gode Anonym 25 april 2011 17:53 bidra med ett inlägg i bloggen på detta tema?!

  SvaraRadera
 21. Även du anonyme tidigare idag skulle det vara lärorikt att få höra mer av. Mejla ett inlägg till den för närvarande något lata Gullan..

  SvaraRadera
 22. kan det månne vara våren som gör att lättjan drabbar Gullan. Hon kanske befinner sig på helt andra platser och uppfylls av helt andra frågor än Totalstyrelsen. Jag kan se Gullan flanera och andas in de ljuvliga dofterna i Kungsträdgården och njuta av promenadstråken på Djurgården. Låta tankarna flyga fritt så som den inte verkar kunna göra på Totalen. Njut bästa Gullan - men glöm inte att dina trogna läsare.

  /Tjorven

  SvaraRadera
 23. Kom igen nu Gullan!

  Det finns ju massor att skriva om, speciellt nu efter Statskontorets granskning och Rapportinslaget

  http://svt.se/2.22620/1.2407606/personalen_vantrivs_pa_socialstyrelsen

  ÖD var ju oerhört "handlingskraftig" när han sa att "vi ska titta på det här i höst" :)

  SvaraRadera
 24. Tjorven - äntligen! Var har du hållit hus? Hur ska Gullan få ngn stimulans när de trogna läsarna inte hör av sig? Men kanske är det så att Gullan kan dra sig tillbaka och helt ägna sig åt tankeflykt nu när andra seriösa granskare som Statskontoret och Rapport tar över?!

  SvaraRadera