söndag 21 november 2010

Du lever väl hälsosamt, lille vän?

Hälsofascism. Ett rent helvete? För en tid sedan ramlade Gullan in i ett intressant radioprogram. Kulturradions Nya vågen handlade om den tyska författaren Juli Zehs roman Corpus Delicti. Romanen utspelar sig 2058 i en hälsodiktatur där det är ett brott att inte vara frisk, en plikt att leva hälsosamt. Gullan sätter genast upp boken på sin önskelista till jultomten. För känner vi inte igen oss? Vi befinner oss på många sätt redan på det sluttande planet. Såväl Totalstyrelsen, Institutet för genomsnittligt kuranta medborgare, Sjukkassan som Subventionsstyrelsen agerar i dessa tassemarker. Totalstyrelsen genom sina hälsoriktlinjer, Institutet genom årliga pekpinnar, Sjukkassan genom tillämpning av hårdare sjukskrivningsregler och Substyrelsen genom sin subventionspolitik; potensbesvär bör betraktas som självförvållade.

I DN häromdagen påminde Karin Johannisson oss om att hälsofascismen är en gammal fin svensk tradition. I det tidiga folkhemmet förespråkades stränga levnadsregler med paroller som: bättre hälsa – bättre folk. Hon visar också på ett uttalande från 1935 års Befolkningskommission: ”Det måste betraktas som en extremt individualistisk ståndpunkt att individen bestämmer över sin egen kropp”.

Och den stolta huvudstaden vill nu inte vara sämre! I början av november kunde vi läsa i huvudstadsbladet om den nya stadsdelen Norra Djurgårdsstaden där de boende förväntas leva sunt. De som bosätter sig där ska i en Boskola får lära sig hur man åker kollektivt, sopsorterar, motionerar och äter rätt. Det vill till att föreningen väljer rätt medlemmar. Enligt Totalstyrelsens preliminära riktlinjer är det bara varannan kvinna och var tredje man i åldrarna 16–84 år som rapporterar att de inte har några ohälsosamma levnadsvanor. Den som inte kan vänta på att få flytta in i denna mönsterstad kan drömma sig bort till filmens Pleasantville eller göra ett studiebesök i verklighetens motsvarighet i Orlando - Celebration en idealsamhälle skapad av Disney. Där finns reglementen om allt från när tvätten får hängas ut, hur högt gräset får vara till färgen på gardinerna.

Även Måns har tidigt profilerat sig som en profet för ett samhälle med kontroll över medborgarnas livsstil. Han anser att det borde vara lika självklart för en kirurg att ställa krav på rökstopp inför ett ingrepp som att kräva att patienten är fastande eller går ner i vikt.

Men det är inte bara myndigheter som vill blanda sig i hur vi lever. Företagen ligger i startgroparna. Apple har gett sig in i livsstilskontrollen och har börjat vägra rökare support. Och det är ganska lätt att föreställa sig vad försäkringsbolagen kunna göra inom detta område!

Gullan inser förstås att det finns mycket att vinna för oss som individer om vi sköter vår hälsa. Liksom att det finns vinster för samhället i stort med minskade kostnader och därmed möjligheter att göra bättre prioriteringar. Men det är ändå intressant att fundera över frågorna som väcks. Kan hälsovurmen skapa ett nytt sorts klassamhälle där de som har tid och resurser att leva hälsosamt blir en ny elit? Hur långt kan man från samhällets sida gå när det gäller folkhälsoinsatser utan att vi får en hälsodiktatur? Innan vi lever i en antiseptisk mardröm? ”Den som inte medvetet vårdar sin hälsa riskerar inte att bli sjuk för hon är det redan.”

För övrigt efterlyser Gullan en utlovad rapport inifrån Institutet för genomsnittligt kuranta medborgare. Dags för Tommy Lillfinger att avsluta sin semester!

8 kommentarer:

  1. Karl-Alfred håller helt med Gullan! Viagra åt alla! Borde det inte allmänt vara en rätt för alla att ha sex minst en gång i månaden? Det måste ju vara dags att införa detta i regeringsformen! Så alla som inte lyckas hitta någon; NU FÅR NI SNART OCKSÅ LIGGA!

    SvaraRadera
  2. Karl-Alfred! Ja, där har vi en reform i tiden, som kanske t.o.m. HMK skulle ställa sig bakom. Inte för att Gullan riktigt förstår hur läkemedlet kan hjälpa till med partnerfyndet..

    SvaraRadera
  3. Nu var det inte tanken att läkemedlen skulle ordna det, snarare att det är en rättighet att få ett objekt tillhandahållet./K-A

    SvaraRadera
  4. När det gäller tillhandahållande av objekt svarar Gullan: Läs inlägget Systerskap eller slaveri...

    SvaraRadera
  5. När man läst Corpus Delicti kan det vara tid att läsa Du sköna nya värld av Aldous Huxley. Där finns det inga gamla, sjuka eller olyckliga människor.

    SvaraRadera
  6. Måns bannlyste under den gångna veckan ett ord, som inte bör finnas i ett rent helvete. Ja, Corpus Delicti är en uppföljare. Och nota bene - i den nya sköna världen finns inte plats för några olyckliga "brukare"!

    SvaraRadera
  7. Men finns det plats för olyckliga patienter?

    SvaraRadera
  8. Överviktiga borde betala högre skatt tycker Stefan Hanna. Även centerpartister drömmer om en hälsodiktatur.. http://www.newsmill.se/artikel/2011/01/03/l-t-verviktiga-betala-h-gre-skatt

    SvaraRadera