söndag 22 augusti 2010

Management enligt Muminmamman

Totalstyrelsens nya personalchef är en muminmamma! Gullan känner inte henne ännu, men hon talar och ser ut som direkt kommen från Mumindalen. Det skänker hopp till oss alla små sagofigurer i fablernas värld! Den goda moderns ledarskap. Muminmamman tror allt gott om sina barn. Hon ger oss rörelseutrymme och möjligheter att i trygga former pröva våra vingar. Hon tror oss om att kunna lösa de flesta problem, men stöttar och hjälper med små medel när vi kommer i beråd. Hon vill att vi ska utvecklas och kunna stå på egna ben. Hon har alla de verktyg vi kan behöva i sin stora handväska. Det finns inget kontrollerande eller fördömande i hennes ledarskap. Ömsesidig respekt och tillit är hennes valspråk.

Muminmamman kommer nog att ta fram den stora kvasten och sopa iväg de enerverande hattifnattarna från Galej! Inte behövs de när Muminmamman har kommit hem. Hon tycker att de sprider negativ energi och stör vår lek. Hattifnattarna har säkert tjänat ihop tillräckligt med pengar på oss nu och kan dra vidare till en annan dal.

Ja, även om Muminmamman är tålig och mild så kan hon peka med hela handväskan! Hon kommer att göra upp med all ängslighet. En organisation där alla går om kring och planerar sina drag i förhållande till hur de ska tas emot på högsta ort stagnerar. I vissa lägen måste det finnas mod och utrymme att agera utan förankring in absurdum.

Och när det inte blir bra, när vi misslyckas då finns hon där. Muminmamman kommer att bjuda på hallonsaft, bullar och tillit till att det blir bättre nästa gång. När Muminmamman städat färdigt kanske Gullan törs komma ut ur garderoben?

10 kommentarer:

 1. Ja, du Gullan. Det låter förtröstansfullt det där. Men vi som inte kunde vänta till dess att Muminmamman sopat rent har redan lämnat dalen. Millimeterstyre och totalkontroll blev till slut för mycket. Frihet är det bästa ting...

  //Tjorven

  SvaraRadera
 2. Gullan gratulerar till friheten, men kommer att sakna Tjorven. Hör av dig!

  SvaraRadera
 3. Även om Gullan är lite ironisk i sin beskrivning bör det ändå framhållas att storleken på den nya personalchefens handväska knappast spelar någon större roll. Hon är maktlös och kan omöjligen förbättra klimatet på myndigheten. Måns angivare skulle genast rapportera ev. sådana tendenser. Till slut tappar hon engagemanget och efter en period av desillusion och uppgivenhet söker även hon nytt jobb.

  SvaraRadera
 4. Förutsättningen för att den nya personalchefen skall lyckas är att hon inte försöker "göra" utan att hon bara "är". Att hon bara finns, vilket är det enda sätt du kan få människor att växa på.
  De som gör så är hela, trygga människor. De matar inte sin rädsla genom att väcka och sprida rädsla hos andra. Det är bara parasiter som gör så,och det ser du om du SER hur det ser ut i den riktiga världen. Lemurvärlden alltså ;)TITTA inte - bara SE. Då ser du.
  Kram från
  Jeanette

  SvaraRadera
 5. Ååå, Tjorven känner sig smickrad som saknas av Gullan. Det innebär att Tjorven borde veta vem Gullan är, eftersom Gullan tydligen vet vem Tjorven är. Nu blir det invecklat. Dags att rådfråga lilla Stina - hon som vet allt. :-)
  /t

  SvaraRadera
 6. Gullans blogg skannas med jämna mellanrum. Och se där, ett nytt inlägg! Välkommen tillbaks!

  //Pär

  SvaraRadera
 7. Tack Pär - roligt att höra av dig igen!

  SvaraRadera
 8. Tjorven! Du kan väl skicka Båtsman med meddelanden från den andra dalen?!

  SvaraRadera
 9. Jodå - små betraktelser från Körsbärsdalen kommer....
  /Tjorven

  SvaraRadera