lördag 19 december 2009

Huvudjakten - om att söndra och härska

Måns inledde sin huvudjakt genom att plocka bort rättschefen från ledningsgruppen. Bamse blev därmed den förste som fick känna på att hamna i intern kyla och isolering. Måns visade vem som bestämmer och hur han värderar juridiken på expertmyndigheten. Kanske blev det hotfullt att Bamse hade ett stort och väl inarbetat förtroende? Det räckte i alla fall inte med att placera Bamse i kylskåpet. För ett år sedan gav Måns honom sparken. För att fylla tomrummet fick Snorkfröken och Lilla My hoppa in tills vidare. Måns har inte bestämt sig ännu om det behövs någon rättschef alls. Det ryktas att han använde samma strategi på Strålskyddsstyrelsen. Han fockade rättschefen. Illvilliga rykten säger att man höll fest på Strålskyddsstyrelsen när Måns slutade..

Nästa steg i maktstrategin var att få koll på Bror Räv, Pentti Varg och Bill O´bull. Bror Räv, chefen för avdelning Inspektion, började nog ana vad klockan var slagen när Måns mer och mer började uttala sig inom hans område. Tydlighet är Måns slagord. Tillsynen fick ofta höra att den inte tydlig nog.

Vid denna tid var Frida chef för avdelning Hälsa. En streetsmart dam som hade lyckan att lämna skeppet före råttorna. På grund av regeringens effektivitetssträvanden blev jobbet som vd för Subventionsstyrelsen ledigt. Frida försvann dit. Med sig tog hon Fritz, Fridolfina och så småningom även Karl-Alfred.

Måns passade då på att splittra makttrojkan på avdelning Inspektion. Han lät Pentti Varg ta över efter Frida och började ge den alltid lika smidige Bill O´bull lite specialuppdrag. Utan Bror Rävs vetskap skulle han utreda hur tillsynen skulle utövas i framtiden.

Det blev uppenbart för hela myndigheten att Bror Räv var på väg ut när Måns på ett personalmöte talade om att hans enda informationskanal till avdelning Inspektion var media. Bror Räv hade tur. Innan Måns hann annonsera ut hans tjänst fick han jobbet som vd för Vaccinationsstyrelsen. Han tog med sig Tintin och Bamse till det nya jobbet.

Måns passade sedan på att dela avdelning Inspektion i två delar. Avdelningen blev nu en aning svagare och mer lättkontrollerad - särskilt som Måns lyfte Bill O´bull ännu ett snäpp. Han fick delvis ta över efter Bror Räv. Lilla Vargen, som kan allt om den nya snuvan, fick leda folkhälsodelen.

Måns hade inför sommaren 2009 skakat om det gamla huset så pass mycket att det gick att riva det. Nu fanns möjligheten för honom att med Måna vid sin sida bygga en ny organisaion. Det skulle dock visa sig att huvudjakten inte riktigt var över. ...fortsättning följer.

7 kommentarer:

 1. Dessvärre får jag en stark känsla av att denna saga inte är en dikt, utan ligger verkligheten nära. Det blir därför spännande att höra fortsättningen.

  SvaraRadera
 2. Allt viktigt i denna berättelse är sant. All likhet med verkligheten är avsiktlig. Alla teorier och spekulationer får Gullan stå för. Ni får själva bedöma rimligheten i dessa...

  SvaraRadera
 3. Undrar vad vår käre ÖD heter i sagan. Hoppas inte Gullan dissar honom, då han kämpar på i motvinden och får vara Totalstyrelsens sociala alibi. Tack för ditt fina initiativ till att ha hittat ett forum för oss medarbetare att lätta våra hjärtan!

  SvaraRadera
 4. Tack för återkoppling! Det har varit lite svårt att skriva om Pelle eftersom han varit ganska osynlig efter Måns tillträde...

  SvaraRadera
 5. Ja, Pelle är ju varit både streetsmart och strykrädd...
  Även om Pelle är en snäll person innerst inne, så har han ju tillsamman med förra ledningsgruppen inte försvarat sina tidigare beslut, vilket föranlett att oskyldiga drabbats av massiv kritik från Måns...

  Försöker lista ut vad tidigare EpC´s leading lady kan heta i sagan.....alltså hon som också vänder kappan efter vinden.

  SvaraRadera
 6. Du får läsa inlägget den 20 december lite noggranare...

  SvaraRadera
 7. Fest på Strålis - you bet!

  SvaraRadera